Google непрекъснато развива своя набор от инструменти, за да подобри потребителското изживяване и производителността. През февруари тази година в различните платформи на Google бяха пуснати няколко актуализации, вариращи от подобрения в Google Meet до подобрения в Google Slides. Нека се потопим в подробностите за тези актуализации и как те могат да ви бъдат от полза.

Нека разгледаме актуализациите:

 1. Прикрепване на няколко панела в Google Meet:

Домакините и съдомакините на Google Meet вече могат да закачат до три панела на участник, за да се фокусират върху ключовите презентации и говорители. Тази функция е особено ценна за големи срещи и уебинари, при които поддържането на вниманието върху конкретно съдържание е от решаващо значение.

 • Пример: Представете си, че организирате уебинар с множество гост-лектори. С възможността да прикрепите до три панела за всеки участник в Google Meet можете да гарантирате, че аудиторията ще остане фокусирана върху текущия оратор. Например, ако един от гост-лекторите изнася основна реч, можете да прикрепите видеоканала му заедно със съответните слайдове на презентацията, като поддържате аудиторията ангажирана и активна.
 1. Споделяне на интелигентни чипове в Google Chat:

Търсенето и вмъкването на интелигентни чипове, които се свързват с определени чат пространства в Google Chat, вече е по-лесно. Тази функция рационализира сътрудничеството, като позволява на потребителите бързо да споделят подходящо съдържание, свързано с конкретни пространства.

 • Пример: Да предположим, че си сътрудничите по проект с екип в Google Chat. Вместо ръчно да търсите и споделяте съответните документи или файлове, можете да използвате интелигентни чипове, за да направите бърза справка с конкретни чат пространства. Например, ако обсъждате маркетингова кампания, можете лесно да вмъкнете смарт чип за чат пространството “Маркетингова кампания 2024”, което ще позволи на членовете на екипа да получат достъп до съответните ресурси, без да напускат разговора.
 1. Режим Companion на мобилни устройства:

Режимът Companion Mode на Google Meet, предназначен за преодоляване на различията между личните и отдалечените участници, вече се поддържа на устройства с Android и iOS. Това дава възможност за безпроблемно участие в срещи, без да е необходим лаптоп, което повишава гъвкавостта и достъпността.

 • Пример: Присъствате на хибридна среща, на която някои участници присъстват лично, а други се присъединяват дистанционно. Използвайки режима Companion Mode на мобилното си устройство, можете безпроблемно да участвате в срещата, независимо от местоположението си. Например, ако пътувате за конференция, но все пак трябва да се присъедините към екипна среща, можете да използвате режима Companion Mode на смартфона си, за да се включите както в присъствена, така и в отдалечена среща с колегите си, без да е необходим лаптоп.
 1. Реакции с емотикони и вдигане на ръка в Google Meet:

Участниците вече могат да споделят реакции с емотикони и да вдигат ръка, за да изразят желанието си да говорят, без да прекъсват текущата презентация. Освен това възможността за преглед и увеличаване на представеното съдържание улеснява по-доброто взаимодействие и разбиране по време на срещите.

Преглеждайте и увеличавайте представеното съдържание, за да го следвате лесно заедно с презентатора.

 • Пример: По време на брейнсторминг в Google Meet един от вашите колеги представя идея. Вместо да прекъсвате презентацията с устна обратна връзка, можете да изразите съгласие или ентусиазъм, като използвате емотикони за реакция, например вдигане на палец или ръкопляскане. Освен това, ако имате въпрос или желаете да допринесете за дискусията, можете да вдигнете ръката си дигитално, показвайки готовността си да говорите, когато е необходимо.
 1. Акцент върху говорителя в Google Slides:

Презентаторите вече могат да вграждат своите видео материали директно в презентациите си в Google Slides с помощта на Speaker Spotlight. Тази функция повишава ангажираността и предава послания с по-голямо въздействие, като прави презентациите по-динамични и интерактивни.

 • Пример: Представяте търговска презентация на потенциални клиенти с помощта на Google Slides. С помощта на Speaker Spotlight можете да вградите своя видеоканал на живо директно в презентацията, което ще позволи на клиентите да ви видят заедно със съдържанието. Например, когато обсъждате ключови характеристики на продукта си, видеоканалът ви може да се появи в ъгъла на слайда, създавайки лична връзка с аудиторията и повишавайки ефективността на представянето си.
 1. Замяна на фона с влачене и пускане в Google Презентации:

Замяната на фона в слайдовете на Google вече е по-интуитивна с възможността за плъзгане и пускане на изображения директно върху празния ръб на слайда. Това опростява процеса на персонализиране на презентациите и повишава визуалната привлекателност.

 • Пример: Докато подготвяте презентация за опазване на околната среда, попадате на впечатляващо изображение на красива гора. С помощта на функцията за замяна на фона с плъзгане и пускане в Google Slides можете лесно да зададете това изображение като фон за вашите слайдове. Например, като пуснете изображението върху празен ръб на слайд, можете мигновено да промените фона, създавайки визуално интересни слайдове, които съответстват на темата на вашата презентация.
 1. Актуализиран потребителски интерфейс за влизане в профила в Google:

Google въвежда модернизиран външен вид на страниците си за регистрация и влизане, като ги привежда в съответствие с естетиката на материалния дизайн на другите продукти на Google. Въпреки че интерфейсът е визуално обновен, няма функционални промени, които да повлияят на потребителското изживяване.

 • Пример: Влизате в профила си в Google, за да получите достъп до Gmail на мобилното си устройство. Благодарение на актуализирания потребителски интерфейс страниците за регистрация и влизане в профила са с елегантен и модерен дизайн, което прави процеса на влизане по-привлекателен от визуална гледна точка. Въпреки козметичните промени, функционалността остава същата, което гарантира безпроблемно и познато преживяване за потребителите в различните услуги на Google.

Тези практически примери илюстрират как всяка актуализация от Google подобрява използваемостта и производителността в реални условия, като дава възможност на потребителите да си сътрудничат ефективно и с лекота да представят атрактивни презентации. Тези актуализации въвеждат редица подобрения в инструментите за продуктивност, които отговарят на променящите се нужди на потребителите в различни контексти. Те имат за цел да рационализират работните процеси и да подобрят потребителското изживяване – от улесняване на плавното сътрудничество в Google Chat до предоставяне на динамични функции на презентаторите в Google Slides. Очаквайте още нововъведения и иновации от Google.

Новостите за месец януари прочетете тук.
Следете новостите за Google Workspace всеки месец тук и на Фейсбук страницата ни.

 

LEAVE A REPLY