Днес във Варна беше открита националната конференция “Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование”, организирана от Център за творческо обучение и Община Варна. Събитието събира на едно място над 200 участници от цялата страна.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков откри официално конференцията, като подчерта важността на цялостния подход в образованието на най-малките. “С навлизането на холистичния модел на образование се променя и ролята на учителя. Учителят не е само транслатор на знание, учителят е основен мотиватор, човекът, който с лидерските си качества увлича и поведежда децата по пътя на успеха. Учителят е ментор, той разпознава и помага за развитието на силните страни, на таланта”, каза проф. Цоков.

Д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение, сподели своя опит от наблюденията си в различни страни по света. “В много от тези страни учителите от детската градина предават децата на техните колеги от началното училище, придружени от подробни портфолиа, съдържащи информация за развитието на всяко дете. Тази практика гарантира, че всяко дете е добре познато на своите преподаватели”, каза д-р Ангелов. Той подчерта и значението на регионалния подход за подобряване на образованието и засилване на сътрудничеството между местната власт и образователните институции.

Кметът на Варна Благомир Коцев приветства участниците в конференцията и подчерта ангажимента на общината за качествено образование. “Градската среда е от съществено значение за тяхното формиране още от най-ранна възраст. Като кмет осъзнавам огромната отговорност, която нося за създаването на условия, в които децата ни да се развиват като пълноценни личности и отговорни граждани на нашето общество”, каза Коцев.

Конференцията “Цялостен подход в предучилищното и началното училищно образование” предоставя на участниците възможност да:

  • се запознаят се с успешни практики и иновативни подходи в образованието за деца в предучилищна и начална училищна възраст;
  • чуят близо 30 водещи експерти в областта на образованието;
  • участват в интерактивни работилници;
  • се запознаят с последните технологични нововъведения, които подпомагат учебния процес;
  • да обсъдят предизвикателствата и перспективите пред българската образователна система;
  • да обменят опит и да установят нови партньорства.

Събитието включва и дискусионни панели, в рамките на които се обсъждат предизвикателствата и перспективите пред българската образователна система. В рамките на образователния форум водещи образователни компания представят иновативни решения подходящи за въвеждане в детските градини и началното образование.

LEAVE A REPLY