*Статията е публикувана оригинално в платформата Успелите.бг, които са медиен патрньор на конференцията “Училище в облака” 2020.
Автор: Надежда Коцева

За трета поредна година в Пловдив се организира събитие от национален мащаб – практическа конференция “Училище в облака”. Събитието е двудневно и ще се проведе на 30 и 31 март.  

Участие в конференцията може да заявите до 15 март ТУК.

Официалната страница на събитието е cloud.cct.bg

Може да следите всички новини на ФБ страницата ТУК.

За1 (заедно)

Ще си позволим да използваме няколко пъти думата “заедно”, запознавайки ви със събитието в днешния ни материал.

Веднъж я припознаваме в мотото на Пловдив #заедно като европейска столица на културата от 2019 г., а с помощта на това голямо събитие може съвсем спокойно да кажем, че мотото е актуално и в 2020 г.

Конференцията ще събере заедно представители на местните власти; директори на училища и учители в т.ч. представители на иновативни училища; образователни експерти; университетски преподаватели; студенти и докторанти и други заинтересовани лица от цялата страна, както и международни лектори от Дания, Испания и Великобритания.

Всички заедно освен слушатели ще бъдат и главни действащи лица в събитието. Очакват се над 200 души.

Трето издание

Конференцията се организира за трета поредна година от Център за творческо обучение и днес се срещаме с координатора на събитето – Димитрина Папагалска (Диди), с която ще си говорим как се организира мероприятие с подобен мащаб, ще надникнем зад завесите и ще разберем защо събитието се различава от други такива с образователна насоченост.

Димитрина е консултант по въпросите на интелектуалната собственост и организационното знание в Център за творческо обучение, доктор в областта на интелектуалната собственост. Притежава над 7 години опит в управлението и администрирането на проекти, както и в организирането и координирането на обучения и мероприятия. За втора поредна година е координатор на конференцията “Училище в облака”.

Как се организира подобно събитие?

Събитието се организира с много труд и ентусиазъм, експертно проучване и заедно с усилията на целия екип.

Конференцията е практическа – фокусът е върху училищата, които използват технологии и тези, на които им предстои внедряване на облачни платформи.

Обменя се опит, споделят се предизвикателствата при трансформацията, както и историите на успеха.

 

Снимки: Албена Иванова и Чавдар Карапачов

Училищата ще влизат в диалог с други училища, на които им предстои внедряване на облачна технология. Може да кажем, че конференцията е от учители за учители, от директори за директори, от ученици за ученици, които споделят опит директно от кухнята. Сверяването на часовника е отвън навътре, ще получим опит от най-добрите, затова ключов елемент е участието на трима международни лектори.

 

В България има над 300 училища, които активно и пълноценно използват облачни платформи и тази година.

Защо в Пловдив, а не в София?

Това е първата община в България, която подкрепя училищата в трансформацията им, чрез преминаване в Облака. Всички 52 общински училища имат активирана облачна платформа Google G Suite за образованието, с което започват и продължават историята на своята трансформация. Но, не само Пловдив е град в облака. От началото на тази година стартира голям проект в област Смолян, община Хасково също започва значими крачки в тази посока.

Заедно към едно:

Шест училища в града вече работят по модела “1:1” (“Едно към едно”), който е иновация не само за България, а и за Балканите. Заедно учители и ученици работят и комуникират в безопасна среда, чрез собствен акаунт в домейна на училището, използват всички инструменти на облачната платформа на Google за образованието – G suite, чрез които сами създават учебно съдържание в дигитална форма, позволяващо учене навсякъде и по всяко време. Облачната класна стая позволява по-лесна работа в екип дори и от разстояния.

В Пловдив се намира и първото Google референтно училище на Балканите – ЕГ “Иван Вазов”, в което 100% (общо 1300 души) от учителите и учениците работят със своите профили в облака! Всички учители имат лаптопи, а учениците от цели две паралелки ходят на училище с устройства за учене. Радваме се да съобщим, че този модел се прилага и в други училища.

В рамките на 3 години (2017-2019) стартират дейности в посока на цялостна дигитализация, включващи преминава към работа в облачното пространство, използване на устройства Chromebook за учене, професионално развитие на учителите целящи подобряване на административните дейности, компетентностите и уменията на им както и на ученици и образователната среда в училище.

Повече за проекта в община Пловдив: ТУК

Общо взето Пловдив е един град в облака.

Обобщава Диди.

Програмата

“Програмата цели всеки участник да намери нещо за себе си, конференцията е практическа и акцентът е да се покаже напредъка на училищата с технологиите.”

Това споделя Диди.

От ляво на дясно: Станислава Долапчиева, Надежда Коцева и Димитрина Папагалска от Център за творческо обучение Снимки: Албена Иванова и Чавдар Карапачов

Тазгодишното издание е естествено продължение на миналогодишното с голям надграждащ потенциал. Диди и колегите ѝ са на мнение, че конференцията Училище в облака като ежегоден формат е генератор на редица трансформации в българското училище, тъй като програмата предоставя голяма информационна основа и споделен опит, както и международно сътрудничество.

Тематичните направления тази година са:

  • Управление на училище в облака
  • Дигитални технологии в подкрепа на развитието на компетентности и моделът 1:1 (едно към едно)
  • Учещи се общности и развиване на училищни екипи
  • Проектно-базирано обучение, подпомогнато от дигиталните технологии
  • Инструменти за привлекателно образование

Споделен опит от училищата:

Участие ще вземат директори, учители, представители на училищни общности, които ще покажат работещи решения. Нямаме търпение да чуем и видим за 1:1 (заедно към едно) или що е то моделът “Едно към едно”.

Сред лекторите са Асен Александров, директор на столичното 51-во СУ “Елисавета Багряна” и председател на Сдружението на директорите в средното образование в Република България (СДСОРБ

Международно сътрудничество:

Чуждестранни гост-лектори са Карстен Карстен Клокерхолм, консултант по внедряване на облачни технологии към учебен център на Община Рандерс, Дания, Педро Диаз, основател на ieducacnto – партньор на Google за образованието в Испания и Латинска Америка. За първи път в България ще дойде представител на LEGO® Education. Мат Кларк е регионален мениджър на LEGO® Education за Централна и Източна Европа. Той ще сподели ценен опит за училищата в България, които от февруари тази година могат да използват образователните ресурсите на LEGO® Education.

Учениците:

Питаме Диди:

Какво правят учениците в едно Училище в облака? Как учат и си взаимодействат? Как ходящ на училище само със специално устройство за учене?

Ще разберем от специалното участие на ученици от училищата с модел 1:1 – ЕГ “Иван Вазов”, ОУ “Антим I”, ОУ “Яне Сандански,  ПГХТТ, СУ “Свети Свети Кирил и Методий”. Учениците работят усърдно по проектите, които ще представят на конференцията заедно със своите учители, с голямата подкрепа на GEG – първата официално призната от Google независима общност на обучителите в България, създадена от учители за учители.

Снимки: Албена Иванова и Чавдар Карапачов

За1:

Популярни лица ще вземат участие заедно (За1) по ключови теми “в” и “над” Облака:

Наталия Митева, програмен директор “Добро образование и работни умения” – Фондация “Америка за България” и Магдалена Малеева, българска тенисистка и основател на организация “Горичка”.

Снимки: Албена Иванова и Чавдар Карапачов

Имате ли подкрепа от образователни институции?

Ще има представители от РУО, отправили сме покани до МОН и висши учебни заведения. Надяваме се на присъствието и на самия министър.

Имаме увереност, че мероприятието ще получи нужната подкрепа от институциите както я получи и миналата година.

Сред официалните гости през 2019 г. бе г-жа Наталия Михалевска-директор на дирекция Образование на българите зад граница и училищна мрежа.

Каква промяна очаквате след събитието и в кои направления е възможна?

Увереност училищата,че са в прав път с внедряването на новите технологии. Пряка връзка с подобряването на цялата образователна среда у нас и с развитието на уменията на учители  и ученици. Заслужено самочувствие, че “Училище в облака”  е проект, който е иновативен не само в България, а в европескийски мащаб, както и в тяхната работа.

За миналогодишното издание и водещи лектори тук.

Център за творческо обучение има уникална експертиза за образователна трансформация и иновации, използвайки холистичен подход. Повече за Центъра ТУК. Събитието ще се осъществи заедно с подкрепата на Община Пловдив, Acer България, GEG Пловдив, От Марс, Неда Травел.

Успелите.бг са сред медийните партньори на събитието.

За1 с Диди ще ви държим в течение за облаците над Пловдив.

LEAVE A REPLY