Конкурсът Space Camp Turkey е в разгара си и докато очакваме първо класиране на участниците в него (и междувременно преглеждаме и изпратените от Вас препоръки от учители и снимки на бележници), решихме да Ви запознаем с едно жури, което със сигурност не е от тази планета.

Запознайте се с уважаемото космическо жури и цветните, изключителни и талантливи личности, които оценяват Вашите кандидатури сега!

Благой Цицелков е журналист в Bulgaria On Air. Отразявал е десетки значими събития от песенния конкурс Евровизия до „пакета за мир” на Доналд Тръмп от границата между Северна и Южна Корея. Завършил е „Журналистика” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Бил е част и от екипа на БНТ като редактор и репортер в “По света и у нас” и “Сутрешен блок”, както и на TV7 като водещ на детско предаване. Носител е на десетки журналистически награди и обществени отличия. Два пъти е отличен в категорията „Млад журналист“ на Съюза на българските журналисти. В същата категория, но в конкурса „Журналистика за хората“ на фонд „Валя Крушкина“ печели отличие през 2014 г. и 2018г. Той е един от достойните българи на България, отличен в едноименната кампания на в. „24 часа“. Всяка година е част от програмата “Журналисти в училище” на фонд “Валя Крушкина”. Два пъти сред българските ръководителите и гости на Space Camp Turkey и режисьор на филма “Новите български космонавти”

Виктория Блажева е първи вицепрезидент в УниКредит Булбанк, директор „Комуникации“ и ръководител на програмата Social Impact Banking. Тя е в на борда на Тръста за социална алтернатива и на Harvard Club of Bulgaria. Част е от Европейската асоциация на комуникационните директори и от Съвета на жените в бизнеса в България. Преподава в българското представителство на London School of PR. Лектор е в областта на маркетинга, комуникациите и социалното предприемачество в различни програми и конференции. Завършила е MBA в Warwick Business School и бизнес програми на HBS и Stanford University. Участвала е в мастъркласа Space Exploration на астронавта Крис Хадфийлд.

Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006г. в ЛТУ гр. София. Веднага след това започва работа в клиника “Анимо”, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника. Специализира спешна медицина и реанимация, а през 2010 г. посещава курс по репродуктивна медицина в централата на Minitub, гр. Мюнхен. През 2012 г. завършва специалност Молекулярна биология, към СУ “Св. Климент Охридски”. През май 2017 г. придобива докторска степен по Молекулярна биология, а от октомври 2018 преподава ембриология в Биологическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски”. Има интереси в областта на регенеративната медицина (трансплантация на мезенхимни стволови клетки), терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. Петър Евтимов е сред българските учени по време на Science Camp Bulgaria 2019.

Доцент д-р Любомир Илиев се увлича от достиженията на астрономията и космическите изследвания още от ученическите си години. Завършва специалност Физика на Земята, Атмосферата и Космоса във Физическия факултет на Софийския университет. Още като студент започва да наблюдава с телескопите на Националната астрономическа обсерватория Рожен и обсерваторията в Белоградчик. В момента работи в Института по Астрономия на Българската академия на науките. Областта на неговите интереси включва прецизни спектрални и фотометрични изследвания на ранни звезди с обособени обвивки, на масивни и двойни звезди, обработка и интерпретация на астрономически наблюдения, астроинформатика. Участва в астрономически наблюдения, провеждани на обсерватории у нас и в чужбина, сред които и на най-големия телескоп в света VLT в Чили.

Вероника Колева е завършила специалност “Химия” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, направление “Физикохимия”. Научният ѝ интерес е насочен към материалите за съхранение на водород и тяхното приложение в практиката. Тя е финалист през 2017 г. в конкурса FameLab, където представя темата “суперсилите на геконите”. В свободното си време тя се занимава с химични демонстрации, част от проявите на “Корпус за бързо гърмене”, където всяка година участва в Софийския фестивал на науката и има редица изяви в училища в София и страната. Ръководила е занятия във фондацията “Университет за деца”, където преподава химия на ученици от 5 до 9 клас. Към момента Вероника завършва магистратура по “Функционални Материали” към Софийския университет “Св. Климент Охридски” и преподава в частно основно училище. Вероника Колева е сред българските учени по време на Science Camp Bulgaria 2019.

Тихомир Димитров е астрофизик и космически визионер, на 37 години, основател на космическа академия за деца Space Academy в България. Завършва бакалавър по информатика в САЩ през 2004 г., след което се връща в България и работи 10 години като графичен дизайнер на компютърни герои в световно известна компания. През 2015 г. печели стипендия и завършва космическата програма “Космически науки” в САЩ, която се организира в сътрудничество между НАСА и Международния космически университет. По време на програмата се запознава с тогавашния директор на НАСА, втория човек, стъпил на Луната – Бъз Олдрин, и посещава фабриката на частната космическа компания SpaceX в Лос Анджелис. През 2016 г. записва магистратура по астрономия в катедрата по Астрономия на Софийския университет, която завършва през 2018 г. Веднага след това записва магистратура по Аерокосмическо инженерство и комуникации, пак в Софийския университет, която завършва през 2019 г. През 2017 г., вдъхновен от видяното в НАСА, решава да създаде космическо училище за деца в България, където българските деца да имат възможност да научат всичко за Космоса. Тихомир е също така лектор в Планетариума на детски научен център Музейко и активен комуникатор на науката за Космоса. Мечтае в близко бъдеще да види Земята от Космоса, да посети Марс или да участва с инженерни или научни познания в построяването на ракетите и космическите апарати, които ще заведат човечеството до други планети. Определя себе си като авантюрист с висок афинитет към науката, може да бъде открит след залез слънце на някое тихо местенце да гледа звездите, обича да пише за себе си в трето лице и е препоръчан от всеки 4,6 души в Амазон.

Инженер-физик Стоил Иванов има бакалавърска степен по инженерна физика във Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2017 година завършва магистратура по аерокосмическо инженерство и комуникации с тема „Стабилизация и анализ на поведението на съзвездие от малки сателити“. Тази тематика запалва неговия интерес в областта на орбиталната динамика, проектиране на орбити и системи за задвижване на космически апарати. От 2018 година Стоил Иванов е докторант в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“ и работи по дисертацията си на тема „Електротермичен плазмен двигател за малки спътници“. Той е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“, Стоил Иванов е и съосновател на сдружението „Инициатива САТ-1“ (sat-1.com), стремящо се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпростаняването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта. Стоил оформя научното съдържание на Science Camp 2018 и е ментор на възпитаниците на Space Camp в България.

Гергана Златанова е съ-основател на Инвестор.БГ АД и негов финансов директор и прокурист до 2013 г. Има магистърска степен от Технически Университет, София. Участва в подготовката на първото за България първично публично предлагане (IPO) на Инвестор.бг АД, носи отговорност за представянето му като публично дружество, счетоводен контрол и финансово отчитане пред управляващи, инвеститори и държавни контролни органи. Участва във взимането на стратегически и инвестиционни решения. Участва и в създаването на нови сайтове и start-up проекти – от оценка на бизнес идеята до изграждане и управление на бизнес модела. Завършва в Leadership Academy, Сан Диего, САЩ. Целият си професионален опит пренася във фондация Лекови. Активно подкрепя не само проекта Space Camp Turkey вече шеста поредна година, а и редица проекти, свързани с предприемачески и новаторски инициативи чрез практическа помощ, консултиране и анализи.

Камен Козарев получава докторска степен по aстрономия от Бостънския университет и работи четири години в Центъра по астрофизика “Харвард-Смитсониън”. От около година е главен асистент в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН. Изследванията на Камен Козарев са насочени върху наблюдения с космически телескопи и моделиране на слънчевите изригвания, при които се изхвърлят огромни облаци плазма и магнитно поле в междупланетното пространство. Интересите му се разпростират от слънчевите високоенергитични частици до алтернативното обучение по приложни науки и популяризиране на науката. Вече пет години Камен Козарев участва като ментор и лектор в програмата “Космически предизвикателства”, чиято цел е да срещне младите хора с водещи космически специалисти от цял свят. Камен е и един от създателите на новия дигитален 3D планетариум в Природонаучния музей в Пловдив.

Владимир Николов е студент в TWENTE, Enschede, Холандия, специалностите Technical Computer Science и Applied Mathematics. Влади е също така медалист в Space Camp Turkey 2017 г. Хобитата му включват дейности с програмиране, роботика, физика и астрономия, а от страна на спорта – тенис на корт. Интересува се от най-новите открития и технологии, но не забравя за „добрите стари“ професионални радиа. Заклет фен е на всички фантастики като „Doctor Who“, “Star Trek”, „Star Wars“, (и други star – съдържащи заглавия), „Avatar“, “Transformers” (все заглавия с патосна музика). Освен да гледа, той чете фантастични класики, като любимата му е „Пътеводител на Галактическия Стопаджия“ от Дъглас Адамс. Тази информация е към всички фенове и приятели. Нека силата да е с вас и нека ви сполети дълголетие и просперитетен живот, 42!

Елена Вързилова е това, което винаги е искала да бъде: майка на вироглаво “овенче” и точни “везни”, съпруга на непоправим “стрелец” и вдъхновен учител по български език и литература на всички зодиакални знаци в Езикова гимназия “Иван Вазов”, Пловдив. Завършва магистратурата си в ПУ “Паисий Хилендарски” – специалност “Българска филология” и вече 12 години успява да се превъплъщава в ролите, които всяка “класна стая” й възлага: тя е едновременно учителят, възпитателят, “главнокомандващият наказателния отряд”, но и приятелят, готов да отговори на повикването и в малките часове на денонощието. Не, телефонът й не е 112!  Зодия “Близнаци” е – това обяснява всичко! (най-вероятно Шива е същата зодия…). Елена е класен ръководител и учител по предмета на първата паралелка в България, работеща по модела “1:1”, а училището й е първото и единствено за момента Google референтно училище не просто в България, а и в Източна Европа. Тя е един от деветимата трейнъри в страната ни, сертифицирани с програмата на Google за образованието – Google Certified Trainer. И още: един от тримата лидери на първата официално призната от Google общност у нас: Google Educator Group-Plovdiv. Живее “на ръба”, но не обича “черни дупки”. Вярва, че следващата “българска следа в Космоса” ще я остави един от вас! А що се отнася до “космическия боклук” – няма търпение да разбере знае ли вече някой как да го намалим. 

Благодарим на всички за подкрепата – учители, родители, дарители, възпитаници и участници в националния конкурс!

През идната седмица очаквайте първо класиране за Space Camp Turkey 2020, след което участниците с най-високи резултати ще преминат към трети кръг – интервю по телефона. Следете нашата фейсбук страница за финално разпределяне на стипендиите за космическия лагер след края на трети кръг.

Успех на всички космически деца!

LEAVE A REPLY