Изглежда, че пролетната реалност отново е факт и ще бъдем изправени пред предизвикателствата на това учениците да се обучават изцяло дистанционно. За подобни мерки вече се говори, като тяхното въвеждане се коментира със смесени чувства от страна на родители, учители и директори, но при влошаване на епидемията и увеличение на броя на случаите у нас, българското образование ще се пренесе изцяло онлайн. 

В момента в България има близо 600 учебни заведения с активиран G Suite for education и бройката им тепърва ще расте. Все повече училища избират и Chromebook за предпочитано устройство за учители и ученици заради неговите характеристики, които са специално пригодени за учебна среда. Повече за Chromebook можете да разберете тук. В тази кратка статия сме приготвили пет съвет за това как по-ефективно да организираме дистанционното обучение с инструментите на Google. 

Продължете да обучавате учениците си на живо онлайн

Италия беше една от първите страни, които приложи тази практика, дори за специалности като графичен дизайн и компютърна графика. Google Meet е перфектният инструмент за целта и сме сигурни, че много от вас вече са го използвали и ще продължат да разчитат на него. Съвсем скоро публикувахме и информация относно новостите в платформата за видео разговори на Google. Това, в комбинация с Google Classroom гарантира, че учениците ще останат свързани и мотивирани по време на дистанционното обучение. 

Създайте си дигитално работно време, в което сте достъпни за контакт

Много учители бяха претоварени и изнервени след първото преминаване на дистанционно обучение, защото от тях се очакваше да бъдат непрестанно на разположение за своите ученици и техните родители. Това не е добра практика и може да се избегне със стегната организация на часове от деня, в които учителите са достъпни за разговор и контакт. Можете да използвате функциите за споделени календари на Google Calendar, за да създадете панели, в които ученици и родители да се включват със своите въпроси на живо чрез видео в Google Meet. Функцията е интегрирана и ще ви позволи да си създадете дигитален график с приемно време. 

Използвайте онлайн инструментите на Google в офлайн режим, за да улесните учениците без достъп до интернет

За никого не е тайна, че дори в наши дни не можем винаги да имаме достъп до интернет. Офлайн функциите на инструментите приложенията на Google и по-специално на Chromebook устройствата. Ако имате ученици, които нямат достъп до интернет, то те могат предварително да заредят или изтеглят видеата, които трябва да гледат и да работят в офлайн режим във всички файлове, които са качени на Google Drive. Промените ще се отразят веднага щом се свържат към интернет. 

Създайте дигитален образователен ресурсен център

Използвайки Google Sites (интуитивен инструмент за създаване на сайтове), можете лесно да създадете място в интернет, на което да качите всички образователни ресурси, да публикувате важна информация, да интегрирате публичен календар със събития (например часовете от точка №2), за да могат учениците и техните родители да имат цялата информация за дадения клас или дадения учебен предмет на едно място – организирано, бързо, лесно и удобно. 

Дайте на учениците си индивидуални насоки във видео и споделяйте видеа от уроците си

Със сигурност ще се случи даден ученик да отсъства, ще има проблеми с интернет връзката или нещо друго, което ще възпрепятства неговото присъствие по време на урок онлайн. Можете да записвате онлайн уроците си (видеата от Google Meet срещите важат 30 дни) или да използвате инструменти като Screencastify, за да записвате срещите си и дори да правите отделни видеа, в които да давате насоки на своите ученици. 

Нещо много важно – не забравяйте, че макар и отдалечени, взаимодействието с колеги и ученици е много важно за вас. Честите онлайн екипни срещи между колеги са изключително полезни за организиране, ориентиране и споделяне на текущи задачи и впечатления. Те могат да се организират в приятно и удобно време, докато пиете кафе и действат мотивиращо!

Надяваме се, че статията ви е била полезна. Вярваме, че с тези пет инструмента минаването на дистанционна онлайн форма на обучение ще бъде по-лесно за вас и вашите ученици!

LEAVE A REPLY