Снимка: HP Education

Chromebook устройствата вече са неизменна част от образователния процес във все повече български училища. В София,  Пловдив и Бургас вече има училища с над 100 Chromebook лаптопа. Chromebook е предпочитано устройство за учене и преподаване, защото замества интерактивните дъски, сложни софтуери и не изисква поддръжка от компютърен техник или специалист. Всеки хромбук има официална поддръжка от Google за срок от минимум 7 години. 

Освен, като класически компютър, Chromebook се използва и за прилагане на иновативни образователни модели, като модел 1:1, виртуална и добавена реалност в клас и много други. 

Операционната система ChromeOS се стартира за до 10 секунди, пести батерия и дори най-базовите устройства работят бързо и сигурно.

Научете повече за Chromebook на chromebook.bg

 

За IT администраторите: Просто забравете за USB паметите, инсталирането и настройването на софтуер компютър по компютър! Лицензът за управление на Chromebook (Chromebook Device Management или още CDM) е допълнението, което позволява едно устройство да бъде контролирано от разстояние и да бъде използвано единствено за нуждите на образованието. 

CDM
Лицензът за управление на Chormebook в админ конзолата на G Suite

Какво е Chrome OS? 

Можем да опишем операционната система, с която работи Chromebook с три думи – бърза, сигурна и лека. Тя е Linux базирана и е разработена от Google, за да захранва всички устройства, които се разработват от технологичните компании-производители, които партнират със софтуерния гигант. Самата операционна система е предпазена от вируси от самите Google и всички ъпдейти са автоматични. Може да разчитате на сигурност дори без антивирусна програма. Всеки Chromebook идва готов за работа. Благодарение на това, че системата е облачно базирана, Chromebook работи удобно и бързо без инсталиране на допълнителни програми, а съхранение на информацията става в интернет – в профила на потребителя (Gmail, G Suite, @edu.mon.bg и др.), или в паметта на устройството.

Какво е лиценз за управление на Chromebook? 

За да гарантира едно училище използването на Chromebook като устройство за учене е нужна активацията на Chromebook Device Management (CDM). Той дава възможност на училищния администратор да има пълен контрол от разстояние върху устройствата на учениците. 

Самите лицензи се купуват и активират еднократно и нямат никакви допълнителни последващи такси. Те са безсрочни и могат да доведат до значителни спестявания в човекочасове и разходи за поддръжка на устройствата. 

Лицензите за управление на Chromebook позволяват над 300 настройки и промени да се извършват от G Suite администраторската конзола на училището. 

Някои от настройките са:

  • Автоматично задаване на име и парола на WiFi мрежата 
  • Достъп до сайтове
  • Статус на батерията и хардуера на компютъра
  • Автоматично инсталиране на програми
  • Достъп до приложения 
  • Управление на камерата, USB портовете и микрофона
  • Фон на работния плот

И още над 190 настройки!

Администраторът прави настройките и те се прилагат автоматично за всички избрани устройства. Няма нужда всеки един Chromebook да се конфигурира ръчно и на място. Всичко става бързо, лесно и от разстояние! Особено важни предимства в настоящата деликатна ситуация в образователната среда у нас и по света. 

“В ЕГ “Иван Вазов” използваме 52 Chromebook и всички са лицензирани. Лицензите предоставят всички настройки за WiFi мрежата и списък със сайтове забранени за отваряне. Така не е нужно да настройваме компютри, когато сменим паролите и настройките на мрежата и едновременно с това предоставяме сигурна среда за учене на учениците си.”

Мария Атанасова, заместник-директор в ЕГ “Иван Вазов”, Пловдив

Как да се сдобием с лиценз за управление на Chromebook?

Център за творческо обучение (виж cct.bg) е официален партньор на Google за образованието в България и оторизиран дистрибутор на CDM лицензите за страната.

LEAVE A REPLY