Пилотен проект на Център за творческо обучение изследва резултатите от промяната към ChromeOS Flex

В проекта се включиха две училища – столичните 51-во СУ “Елисавета Багряна” и 4-то ОУ “Проф. Джон Атанасов”. В първия етап бяха преинсталирани 80 устройства, които досега са били в склад.

Технологичното решение спестява и средства от бюджетите за технологии. По този начин учениците и учителите могат да се възползват от съвременни образователни инструменти, без да е необходимо да се изразходват допълнителни средства за закупуване на ново оборудване.

Операционната система на Chromebook Chrome OS е изключително подходяща за употреба в учебния час, а екипът на Центъра предложи екологичен начин, който да спести генерирането на електронен отпадък, давайки нов живот на старите устройства. Това се случва, след като на тях се инсталира операционната система ChromeOS Flex, която наподобява тази на Chromebook устройствата. Когато компютрите се оптимизират и с Надграждане на Chrome за образованието (CEU), те могат да се управляват от разстояние в комбинация с Chromebook устройствата на организацията и с два бутона да се променят настройки, забраняват сайтове и активират други функционалности.

Пилотен проект за Chrome OS Flex

През март 2024 г. двете училища осъществяват промяната със съдействието на екипа на Центъра.

“Наши партньори демонстрираха успеха на ChromeOS Flex с 5 училища в Южна Африка, където преинсталирането на старите устройства доведе до значителното по-бързата им CPU работа и още по-бързото им стартиране, оптимизирането на паметта им, по-добрата интеграция с екосистемата от устройства в училище. Искаме да повторим модела и в България, за да оползотворим всички устройства, които остават неизползвани”, разказва д-р Александър Ангелов, управител на Център за творческо обучение, относно промяната.

В столичното 51-во училище започна обучение по графичен дизайн с преобразените с ChromeOS Flex устройства. Учениците работят с уеб базирани приложения и според техните учители за тях е много по-удобно информацията да се съхранява в облака. На това мнение и учителя по изобразително изкуство и графичен дизайн Антония Костова. Тя разказва, че е политика на училището да не бъдат съхранявани никакви учебни материали или лични файлове директно на устройствата.

“Всичко се запазва в облачното пространство на Google Drive, което предлага безпроблемен достъп до учебни материали и проекти от всяко устройство, навсякъде и по всяко време. Този подход не само че поддържа нашите устройства бързи и ефективни, без излишни файлове да ги забавят, но и предотвратява загубата на важни документи при евентуални повреди на хардуера”, споделя още Костова.

В столичното 4-то основно училище “Проф. Джон Атанасов” има вече 20 преобразени устройства с ChromeOS Flex и Надграждане на Chrome за образованието (CEU), които ще се ползват от учениците за да осъществят уроците по математика. Устройствата ще се приложат в 3 паралелки в 5-ти клас, ще се използват споделено от няколко ученици и ще бъдат налични само в класните стаи.

Какво е ChromeOS Flex?

Chrome OS Flex е лека операционна система, разработена от Google, която може да се инсталира на различни видове хардуер, включително стари лаптопи и компютри, за да им се даде нов живот. Тя е проектирана да бъде бърза, сигурна и да се интегрира лесно с облачните услуги на Google. Chrome OS Flex предлага инитивна работа за потребителя, автоматични актуализации за подобряване на сигурността и лесен достъп до множество уеб-базирани приложения, което я прави идеален избор за образователната среда.

Детайли как да я инсталирате на своя стар компютър вижте тук: https://cct.bg/chromeos-flex/

Историите на успеха на всяко училище проследете в блога тук: https://classroomtech.bg/tag/chromeos-flex

LEAVE A REPLY