Мащабен проект за внедряване на облачна технология стартират училищата от област Смолян с подкрепата на Регионалното управление на образованието. Внедряването на облачна платформа на домейна на образователната организация е част от Националната стратегия за ефективно прилагане на ИКТ на МОН 2014 – 2020 г. Проктът подготвя училищата за GDPR и отговаря на политиката и стратегията на МОН и инкубира добри практики.

Проектът обещава регионална иновация в Смолян, като в България “Училище в облака” развива с местна подкрепа в Пловдив, Варна и Севлиево.  

Двадесет и две училища ще осъществят бърза трансформация на образователните и административните процеси.

Ученици и учители ще общуват свободно и защитено използвайки собствени електронни профили в домейна на училището, на разположение ще е богата палитра от най-съвременни дигитални инструменти, като дигитални класни стаи, виртуална и добавена реалност, електронни тестове и други. Важната част от проекта е учители, директори и административни служители да преминат през цикъл от обучения, за да развият умения за работа в “облачна” среда.

Целта е до края на годината административните и образователни процеси да бъдат облекчени и пригодени към условията за работа и учене на 21 век.

Платформата G suite за образованието осигурява достъп до цялата училищна информация навсякъде и по всяко време, безплатно. Учителските екипи, администрацията и учениците в едно училище комуникират споделено и целенасочено. Платформата спестява време и оптимизира училищните процеси, създава нови модели на работа, носи полза при кандидатстване по проекти и конкурси за иновации в образованието. 

Вижте как 77 училища в община Пловдив внедриха G Suite и изцяло трансформираха учебния процес.

G Suite в България към момента работи в над 250 образователни организации и има над 40 000 активни потребители, учители и ученици в страната. Активните потребители в света са над 80 милиона.

Защо всяко училище трябва да е в облака?

Александър Ангелов, образователен експерт и първи Google сертифициран иноватор в България, споделя за новите образователни тенденции:

“Училищата по целия свят са предизвикани от технологиите. Важно е училището да предостави дигитални умения и да насърчава учениците да ги развиват, за да са готови за професиите на бъдещето. Назовете една професия или работа, в която дигиталните умения не са необходими?” и допълва: “Ако облакът и технологиите са в света около нас, но не и в училището, то училището вече не изпълнява ролята си.”

Проектът в област Смолян се изпълнява в партньорство с Център за творческо обучение. Център за творческо обучение е единствен партньор на Google за образованието в България и е подпомогнал над 270 учители от България да се сертифицират по международни програми за използване на технологии в образованието. 

Учениците от ЕГ “Иван Вазов”, гр. Пловдив учат по модел 1:1 с Chromebook и G Suite

 

 

 

LEAVE A REPLY