Двудневната среща на Google референтните училища в България приключи успешно в Националната Априловска гимназия в град Габрово. Събитието се проведе на 25 и 26 април 2024 година и събра представители на 20 училища от различни градове и населени места в страната.

През първия ден на срещата бяха обсъдени ключови теми като Образователен PR, Умения за презентиране и Комуникации, както и възможности и новини, свързани с бъдещето на Google for Education.

Вторият ден беше изпълнен с вдъхновяващи лектори, интересни теми, полезни работилници и групови занимания. Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ представи лекция на тема “AI – Бъдещето на образованието е тук”.

Участниците споделиха заразителен ентусиазъм и желание за надграждане на умения и знания.

Благодарности бяха отправени към ръководството на Националната Априловска гимназия, които домакинстваха събитието и предложиха специална обиколка на училището. “Първото българско светско училище се създава още преди да се създаде държава. Затова е ключово, че именно тук ще говорим за иновации и технологии в образованието” с тези думи директорът на гимназията Елвира Христова посрещна гостите в залата.

Срещата в Габрово е част от програмата Google Reference School (GRS), която отличава и подкрепя училища, активно използващи инструментите на Google for Education. Училищата, участващи в програмата, получават официално признание от Google за своите иновации и добри практики.
Предимствата на програмата включват достъп до нови възможности, споделяне на опит и обучение за учители и ученици. GRS училищата също така могат да бъдат поканени да участват в различни образователни и технологични инициативи, предоставяни от Google.

Срещата предостави възможност за обмен на успешни практики и иновации, като същевременно предостави важна възможност за обучение и развитие на уменията в областта на технологиите за учители и ученици. Тя беше организирана от Център за творческо обучение в партньорство с Община Габрово и Регионалното управление по образование в града и Националната Априловска гимназия.

LEAVE A REPLY