Драги приятели, публикуваме тази статия с разрешението на авторите и наши партньори от Sports Management Bulgaria.

Симона Маркова, която е възпитаничка на „Център на надеждата”, бе сред съвременните „тихи” герои, поканени на среща с Президента в Деня на народните будители. Именно така бяха представени от пресслужбата на Президентството хората с кауза, които „с личния си пример също вдъхновяват българското общество”. Заедно с големи имена на българската култура и наука, те присъстваха на традиционните събития, организирани от институцията по повод празника, който се отбелязва на 1 ноември.

* в края на статията можете да откриете видео със Симона Маркова, заснето от телевизия “България он Еър” в деня на събитието
Сред „тихите” герои бяха Кристиан Ваклинов, който се посветил на спасяването на последната теснолинейка в България, за да осигури транспорт за хората в Родопите, Пламен Иванчев, който възстанови училището в родното си село, и планинският водач Орлин Чачановски, който вдъхнови стотици хора да пренасят материали в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон в Пирин планина.

Честта да е сред гостите на институцията на празника Симона получи след като се разчу за вдъхновяващия й път от квартал „Факултета“ до учебно-тренировъчния лагер, създаден по модел на NASA, в Измир, Турция (Space Camp Turkey). 13-годишната ученичка взе участие в кампа със стипендия, осигурена от „Спортс Мениджмънт България“ и „Център за творческо обучение“.

„Националното единение не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие. Това е апел за борба за демокрация, за справедливост, за просветеност и за свобода на словото. Единението е всенародно усилие в името на високи цели, а будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване”, заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков” 2 на среща с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в сферата на образованието, науката, културата и изкуството, както и пред „тихите” герои, които с личния си пример вдъхновяват българското общество.

Президентът Румен Радев изтъкна още, че някои хора будят с таланта си, други – с пример, някои пишат книги и се изявяват на театрална сцена, а други – пишат история и носят достойно своята роля на сцената на живота.

„Будители е имало и в най-мракобесните времена, има ги и днес. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство, за да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза и да пребъде България“, заяви Румен Радев.

Речта на Президента пред гостите в Гербова зала се състоя непосредствено след официалния ритуал по издигането на националния флаг и извършването на тържествена смяна на караула пред парадния вход на Адиминистрацията на президента.

Вижте репортажа за Симона на Bulgaria on Air.  

 

LEAVE A REPLY