Драги приятели, публикуваме тази статия с разрешението на авторите и наши партньори от Sports Management Bulgaria.

Симона Маркова, която е възпитаничка на „Център на надеждата”, бе сред съвременните „тихи” герои, поканени на среща с Президента в Деня на народните будители. Именно така бяха представени от пресслужбата на Президентството хората с кауза, които „с личния си пример също вдъхновяват българското общество”. Заедно с големи имена на българската култура и наука, те присъстваха на традиционните събития, организирани от институцията по повод празника, който се отбелязва на 1 ноември.

* в края на статията можете да откриете видео със Симона Маркова, заснето от телевизия “България он Еър” в деня на събитието
Сред „тихите” герои бяха Кристиан Ваклинов, който се посветил на спасяването на последната теснолинейка в България, за да осигури транспорт за хората в Родопите, Пламен Иванчев, който възстанови училището в родното си село, и планинският водач Орлин Чачановски, който вдъхнови стотици хора да пренасят материали в планината, за да изградят заедно животоспасяващ заслон в Пирин планина.

Честта да е сред гостите на институцията на празника Симона получи след като се разчу за вдъхновяващия й път от квартал „Факултета“ до учебно-тренировъчния лагер, създаден по модел на NASA, в Измир, Турция (Space Camp Turkey). 13-годишната ученичка взе участие в кампа със стипендия, осигурена от „Спортс Мениджмънт България“ и „Център за творческо обучение“.

„Националното единение не е апел да запълним обществените разломи с примирение и безличие. Това е апел за борба за демокрация, за справедливост, за просветеност и за свобода на словото. Единението е всенародно усилие в името на високи цели, а будителството е пътят към неговото осъзнаване и сбъдване”, заяви президентът Румен Радев в Гербовата зала на „Дондуков” 2 на среща с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в сферата на образованието, науката, културата и изкуството, както и пред „тихите” герои, които с личния си пример вдъхновяват българското общество.

Президентът Румен Радев изтъкна още, че някои хора будят с таланта си, други – с пример, някои пишат книги и се изявяват на театрална сцена, а други – пишат история и носят достойно своята роля на сцената на живота.

„Будители е имало и в най-мракобесните времена, има ги и днес. Будителите родиха Възраждането. Вярвам, че съвременните будители също ще бъдат на висотата на историческото предизвикателство, за да преборим унинието, мрака, безразличието и моралната криза и да пребъде България“, заяви Румен Радев.

Речта на Президента пред гостите в Гербова зала се състоя непосредствено след официалния ритуал по издигането на националния флаг и извършването на тържествена смяна на караула пред парадния вход на Адиминистрацията на президента.

Вижте репортажа за Симона на Bulgaria on Air.  

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля въведете своя коментар!
Моля въведете името си тук