AR – смесена, добавена или обогатена реалност (от Augmented Reality, анг.)
VR – виртуална реалност (от Virtual Reality, анг.)

Чували ли сте за Доктор Кой? Главният герой от едноименния фантастичен сериал на Би Би Си пътува през времето и пространството със старомодна полицейска телефонна кабина на име Тардис. Тя е много по-голяма отвътре, отколкото отвън.

Нещо подобно се случва с добавената и виртуална реалност (AR/VR) и класните стаи. Разликата е в това, че не е на филм, а на живо и без нарушения на физичните закони. Вярно, с малко помощ от съвременните технологии.

На мнозина ще заприлича на фантазия или скъп специален ефект от касов холивудски филм, но всъщност е всекидневна игра за повече от милион ученици в училища по целия свят.

Тардис отвън и Тардис отвътре

Днес експедициите на Гугъл са достъпни и в България, където Център за творческо обучение стартира пилотен проект за използване на добавена и виртуална реалност в класната стая с пловдивските училища ОУ “Яне Сандански”, ОУ “Димитър Талев” СУ “Св. св. Кирил и Методий”, ОУ “П.Р. Славейков”, гр. Димитровград, СУ “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Велинград и СУ “Христо Ботев”, гр. Карнобат.

Classroomtech акцентира върху това какво можете да направите с AR и VR във вашата класна стая и то без се налага да харчите за спецефекти. Особено ако сте облачно училище или поне сте чували за Център за творческо обучение.

Добре, но къде, все пак, можем да отидем с този VR?

 

Тадж Махал? Рио де Жанейро? Мачу Пикчу?

Да, да и да. С VR имате възможност и да изследвате музеи, галерии, природни чудеса като Големия бариерен риф (да, експедициите се гмуркат и под вода!).

Докато виртуалната реалност с Google експедициите може да ви отведе до най-отдалечени кътчета на света, добавената реалност се фокусира върху разглеждането на 3D модели, подходящи за учебните часове по наука. Представете си клетките, атомите, небесните тела да се визуализират директно върху масата на ученика!

За наше и ваше улеснение е създадено съдържание за учители, което може да разкаже повече от хилядите възторжени думи, които имаме за тази технология. За да се възползвате от нея във вашето училище ви трябва едно безплатно приложение: Гугъл експедиции за образованието. То ви осигурява достъп до над 1150 експедиции! Също безплатно. Трябват ви само няколко всекидневни смарт-устройства и интернет.

Ако искате да се консултирате допълнително за приложението на технологията в клас, потърсете екипа на Център за творческо обучение, който с радост ще се отзове. Познахте – отново безплатно! Възползвайте се!

Проследете този кратък видео разказ за експедиции от класната стая от гледната точка на един малчуган:

 

Повече за AR от Google за образованието:

 

Как се учи с AR за неща, които не можеш да видиш с просто око, разказано от учители и ученици:

За по-любопитните предлагаме подробен списък с достъпните в момента дестинации за VR и AR: [Expeditions] – List of Available Expeditions

За това как точно работи тази технология и как се съвместява с устройства за образованието можете да прочетете в много специализирани статии.

Ето няколко, от които можете да започнете своето търсене:

Добавена реалност AR 

Виртуална реалност

Ревю на Хромбук 

LEAVE A REPLY