Нововъведенията подпомагат образователния процес дори при наложеното в момента дистанционно обучение. Софийското училище за деца с нарушено зрение “Луи Брайл” е сред първите специални училища, които се възползват от възможностите за достъпност, които представят облачната платформа Google Workspace и Chromebook устройствата.

Онлайн обучението вече става много по-достъпно и за учениците със специални образователни потребности (СОП) у нас и техните учители и близки. Това е възможно след като Центърът за творческо обучение локализира и разпространи безплатни специализирани ресурси на български език, подходящи за деца с различни възможности. Материалът е преведен и адаптиран със съдействието на Светослава Шишиньова – учител по английски език и сертифициран Google трейнър. 

В облачната палтформа Google Workspace са включени редица приложения и инструменти за по-добра достъпност. Приложенията са създадени така, че да помогнат на учители и ученици да работят в екип по-лесно и с повече възможности за общуване, когато не са заедно в класната стая.

 

Oнлайн ръководството за настойници, насочено към работата с деца със специални потребности при обучение от разстояние е достъпно тук.

 

 

 

 

Специалното училище за ученици с нарушено зрение “Луи Брайл” в гр. София е сред първите, в които се обучават деца със специални потребности с помощта на тези инструменти. То използва облачни технологии още от миналата година. В него живеят и се обучават незрящи деца и такива с нарушено зрение от столицата и от цялата страна на възраст от 5 до 19 години. Вече 20 учители от екипа му са преминали през обучението “Училище в облака: Въведение”, проведено от Центъра за творческо обучение и днес  преподавателите там обучават възпитаниците си с помощта на специализирани приложения, инструменти и настройки за по-добра достъпност на @Google Workspace за образованието и Chromebook.

Ето какво споделя Десислава Ралчева, старши учител “Ориентиране и мобилност” в училището и Google сертифициран обучител:

Нашето училище е специално, защото изграждаме специални връзки с нашите ученици. Отношението към тях е такова, защото това е единственият начин да вършим професионално своята работа. За обучението и развитието на нашите ученици се осигуряваме специални условия и среда, за да постигнат най-доброто, на което са способни. Стремим се да развиваме потенциала им и да осигурим уникалната среда, в която от години, а надявам се и още много години напред, ще преодоляваме последиците от различните увреждания на децата, които идват при нас. Ние не сме само специални, а и уникални, защото връзката ученик-учител при нас е по-близка, отколкото във всяко едно друго училище. 

Не са много специалните училища, които пристъпват към внедряване на облачни технологии, какво ви накара да предприемете крачката към дигитализацията на учебния процес?

Това е изключително важно, защото усилията за преодоляване на последиците от всяко едно увреждане е свързано с използването и на новите технологии. Ние сме отворени към иновациите, особено в сферата на образованието, именно за да можем утре да научим и нашите деца как сами да използват най-новото и модерното.

С какво смятате, че ще се променят процесите във вашата среда?

Ще се опитаме да адаптираме употребата на приложенията на Google към нуждите на слепите ни ученици. Това изисква много професионален опит и лични усилия.

В училището ученици и учители работят с Chromebook устройства. Какви са впечатленията ви?

Chromebook е едно прекрасно устройство, което адекватно подпомага работата на учителя и ученика. Достъпността за слепи и слабовиждащи потребители е на задоволително ниво. Колегите са впечатлени от лесната работа с устройството, както и пригодността му за използване от различни потребители без да е необходимо “заключване” на личната информация. Контролът е улеснен.

Разберете повече за образователната платформа Google Workspace тук.

Научете всичко за Chromebook тук. 

LEAVE A REPLY