51. СУ “Елисавета Багряна” в София преобрази десетки устройства, събиращи прах в училище, като им инсталира операционната система на Chromebook устройствата за учене. Екологичната инициатива, спестяваща електронен отпадък, даде нов живот на над 60 устройства, като на тях беше инсталирана операционната система ChromeOS Flex. Устройствата са оптимизирани и с Надграждане на Chrome за образованието, което дава пълния набор от функции на Chromebook като управлението от разстояние. 

Тази стъпка е не само екосъобразна, но е и финансово ефективна, като позволява на училището оптимизиране на бюджета му за технологии. Така учениците и учителите получават достъп до модерни образователни инструменти, без отделяне на извънредни средства за закупуване на ново оборудване. 

Използването на устройства с Chrome OS в учебния процес дава възможност на учениците да прилагат различни техники за учене в облачната платформа Google Workspace. Това включва съвместна работа в реално време в документи, презентации и таблици, организиране на учебни материали в Google Classroom и участие в виртуални класни стаи чрез Google Meet. Тези инструменти насърчават интерактивното обучение и помагат на учениците да развиват умения за критично мислене, творчество и колаборация в съвременния дигитален свят.

Обратната връзка за ChromeOS Flex

Учителите в 51. СУ “Елисавета Багряна” са впечатлени от преобразяването на устройствата с Chrome OS Flex. Те откриват, че леката операционна система улеснява както преподаването, така и ученето, като предоставя множество възможности за иновативни учебни методи. 

Антония Костова е сред първите учители в училището, които използват новото технологично решение. “Беше изненадващо бързо и лесно да инсталираме Chrome OS Flex на старите устройства. Виждаме огромен потенциал в тази технология да промени начина, по който обучаваме нашите ученици. Това не само намалява нашия електронен отпадък, но и ни позволява да предоставим съвременни образователни инструменти без допълнителни разходи.”, сподели Антония Костова.

Според нея устройствата с Chromebook са невероятно лесни за управление и поддръжка, което позволява на учителите да се съсредоточат повече върху предаването на знания, а не върху технически проблеми. 

“Един от основните успехи, които постигнахме с прехода към Chromebook устройства, оборудвани с Chrome OS Flex, е оптимизацията на нашата цифрова среда за обучение. Благодарение на това, че сме част от облака на Google, ние значително намалихме необходимостта от множество верификации и сложни процедури за сигурност, които често затормозяват образователния процес. Като училище в облака на Google, ние се възползваме от вградените мерки за защита и управление на идентичността, които Google предоставя, осигурявайки безопасна и лесно достъпна учебна среда за всички наши ученици и преподаватели.”, разказа Костова. 

Тази модернизация на учебния процес се оказва полезна не само за подобряване на образователните резултати, но и за подготовката на учениците за бъдещето в технологично ориентиран свят.

Техническите подобрения на устройствата

В сравнение с преди, използването на процесора и RAM паметта на устройствата значително се е подобрило. От използването на CPU на 100%, устройствата с ChromeOS Flex сега използват само 65%. Използваната RAM памет преди е била 70%, а сега – едва 10%. Двете се отразяват и в по-ниската цялостна температура на устройството. Когато устройствата са били с Windows, са стартирали за 45 секунди, а с новата операционна система включването им отнема само 18 секунди. Всички тези показатели демонстрират значително подобрение в техническата работа на устройствата. 

“Още един важен аспект от нашата стратегия за цифрово обучение е, че не съхраняваме никакви учебни материали или лични файлове директно на устройствата. Всичко се запазва в облачното пространство на Google Drive, което предлага безпроблемен достъп до учебни материали и проекти от всяко устройство, навсякъде и по всяко време. Този подход не само че поддържа нашите устройства бързи и ефективни, без излишни файлове да ги забавят, но и предотвратява загубата на важни документи при евентуални повреди на хардуера. С облачното съхранение, учениците могат лесно да организират, споделят и сътрудничат по своите проекти, като по този начин се насърчава ефективна и интерактивна учебна среда.”, споделя Костова.

Тези подходи не само че улесняват ежедневните учебни дейности, но и демонстрират как иновациите в технологиите могат да бъдат използвани за създаване на по-ефективна и ангажираща образователна среда.

Какво е ChromeOS Flex?

Chrome OS Flex е лека операционна система, разработена от Google, която може да се инсталира на различни видове хардуер, включително стари лаптопи и компютри, за да им се даде нов живот. Тя е проектирана да бъде бърза, сигурна и да се интегрира лесно с облачните услуги на Google. Chrome OS Flex предлага инитивна работа за потребителя, автоматични актуализации за подобряване на сигурността и лесен достъп до множество уеб-базирани приложения, което я прави идеален избор за образователни среди.

Детайли как да я инсталирате на своя стар компютър вижте тук: https://cct.bg/chromeos-flex/ 

Проследете пилотния проект тук: https://classroomtech.bg/tag/chromeos-flex/

LEAVE A REPLY