Повече от сто образователни събития ще се състоят из цяла България през 2019-а година в чест на респектиращата вековна история на Международния астрономически съюз (МАС). От уебсайта на организацията можете да научите повече за тях с възможност за избор по градове и организации. 

В случай, че искате незабавно да се информирате по-добре за историята и значението на тази организация, натиснете тук.  За онези от вас, които няма да последват връзката, ще отбележим само, че възниква в отговор на желанието за сътрудничество между астрономи от различни националности, страните-учредителки са Белгия, Канада, Франция, Великобритания, Гърция, Япония и САЩ. България се присъединява към МАС през 1957 г. с 37 члена, а към днешна дата има 69 индивидуални такива. 

 

Проекти и конкурси

Учители и ученици имат възможността да се включат към различни инициативи, публикувани в българската страница на МАС.  Препоръчваме ви да обърнете специално внимание на проекта Училища на Айнщайн”, който е ориентиран към ученици от средния курс и гимназиите (навършили 11 години) с интереси в науката.

За търсачите на летни приключения отбелязваме и летния астрономичен лагер AstroCamp 2019 в Corno de Bico, Португалия, който ще се проведе от 4 до 18 август 2019 г. Срокът за кандидатстване е 1-30 април, а повече за събитието можете да научите тук.

 

Няколко предстоящи събития

На 11 април, в навечерието на Деня на космонавтиката, от 18:00 до 22:00 ч. в Астрономическата обсерватория на Шумен ще се проведе концертът „Музиката на Космоса” с участието на ученици и студенти.  За повече информация натиснете тук.  Още на 21 март на същото място деца от детски градини празнично ще отбележат пролетното равноденствие.  

На 12 април във Варна – Планетариума на ВВМУ, ще бъдат представени резултати от работата на космическите телескопи Хъбъл и Кеплер. Студенти ще покажат свои обработки на изображения и данни от двата телескопа. Детайли за събитието: тук.

Между 9 и 12 май в София Тех Парк, в рамките на Софийския фестивал на науката, ще има серия от популярни лекции и демонстрации посветени на 100 годишнината от основаването на МАС. Ще се говори за проблемите на светлинното замърсяване; ще се отбележи и стотната годишнина от пълното Слънчево затъмнение, което служи като първия успешен тест на Общата теория на относителността; ще бъде представена изложбата „Отгоре и отвъд”, разкриваща най-впечатляващите достижения на астрономията и изследването на космоса за последното столетие заедно с историята и ролята на МАС.

За всички отминали и предстоящи събития можете да продължите да се информирате тук.  

LEAVE A REPLY