След изминалата 2020 и всички предизвикателства, пред които програмата Space Camp Turkey беше изправена, тази година с нови усилия и нагласа беше възобновен и конкурсът за участие на български ученици. Всеки ученик на възраст между 11 и 15 години може да се включи като изпрати есе или видео есе до 11 април 2021 по една от следните теми:

  1. Как трябва да учиш днес, за да си космически иноватор утре?
  2. Реалност ли е днес научната фантастика от миналото?
  3. Космически екип: хора и роботи – какво е бъдещето им в Космоса?

Максимална дължина на есето е 500 думи, а на видео есето – 5 минути. Могат да бъдат на български или английски, съответно – на кирилица или латиница.

Конкурсът Space Camp Turkey се провежда с цел да определи най-мотивираните и подготвени кандидати за програмата.

Център за творческо обучение ще предостави 3 пълни и 20 частични стипендии на най-добре представилите се ученици в конкурса за 2021 г.!

Повече информация за конкурса и формуляр за участие ще намерите на spacecamp.cct.bg

“Както всяка година, за най-добре представилите се участници, Център за творческо обучение предвижда пълни и частични стипендии за участие програмата”, споделя Мирослава Димитрова, която е и новият координатор на програмата в Център за творческо обучение.

Мирослава Димитова познаваме като лектори и организатор на научната програма Science Camp 2020, която имаше огромен успех въпреки предизвикателната обстановка в страната. Тя е отличен биолог и има опит в популяризирането на науката и работата с деца – от 6 до 66+ годишни. Участвала е в събития като Софийски фестивал на науката, конкурса Лаборатория за слава и Европейска нощ на учените. 

Повече за Space Camp Turkey

Space Camp Turkey се намира в град Измир, Турция и е единственият такъв функциониращ учебно-тренировъчен лагер за Европа, Близкия Изток и Азия. Участниците в програмите на лагера учат по специализирана програма, изградена по утвърден модел на NASA. 

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на различна възраст, но обединени от интересите си в STEM сферата, да работят по съвременни научно-образователни планове в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката, биологията и др. Участниците използват истински космически технологии и влизат в ролята на космически изследователи като обличат скафандри, тренират на реални уреди за подготовка на астронавти, изпробват движения в безтегловна среда, поемат контрол върху совалка и т.н. След успешното приключване на програмата всички участници получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

 

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център Space Camp Turkey вече 14 години.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти.

До 2020 година през програмата са преминали повече от 900 младежи от цяла България, които печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост.

Мерки за безопасност в Space Camp Turkey 

Какви са мерките за безопасност, предприети от Space Camp Turkey, в настоящата ситуация? За ваше улеснение долу сме обобщили част от тях. Пълната информация можете да прочетете тук https://www.spacecampturkey.com/reopening-procedures

  • Работните екипи са ограничени до 10 участника в група. В спалните помещения ще бъдат настанявани максимум 12 души.
  • Общите помещения и зоните за дейности ще се проветряват постоянно, като се осигури естествена вентилация от отворените врати и прозорци.
  • Обновени са протоколите за почистване и дезинфекция на територията на Лагера.
  • Носенето на предпазни маски е задължително както за участниците, така и за придружителите, треньорите и целия персонал на Лагера.
  • Местата за сядане в столовата са реорганизирани с цел да да се осигури достатъчно дистанция между участниците.

 

LEAVE A REPLY