Автор: Калоян Богданов

Scottie Go! е детска настолна игра, подобна на пъзел, която функционира в комбинация с камера на смарт устройство тип телефон, таблет или преносим компютър. Разработена е в Полша и, освен за забавление, служи за усвояване на основите на програмирането и географията.

 

Нека още в началото отбележа, че идеята да се учи програмиране чрез комбинация от блокчета не е нова (спомнете си Scratch и други). Scottie GO! обаче предлага нещо просто и познато по нов начин: сглобяване на физически блокчета като вид пъзел за премнаване в по-горно ниво на играта. Това я прави и по-лека за зрението на децата, докато неусетно преподава основи на програмирането по доста забавен начин (може да бъде и много по-сухо, което знам от личен опит).

Scottie GO! също така е лесно достъпна, благодарение на приложение, съвместимо с всички големи операционни системи като Windows, Andorid & iOS, с което би трябвало да покрие всяко модерно устройство.

Личното ми впечатление е, че играта е иновативна и интересна.

Показах играта на две деца – момичета във втори и трети клас, които бързо се увлякоха по Scottie – нещо, което със сигурност липсва в голяма част от часовете, свързани с информатика и подобни.

Играта се развива на нива с постепенно увеличаваща се трудност и задържа вниманието на децата, тъй като никога не е твърде трудно или твърде лесно. Анимацията е разбираема и подходяща за деца от различни възрасти, а в себе си включва и уроци по география, не само по кодиране.

Играта е интуитивна (стига да разбираш малко английски) и с минимална подкрепа децата лесно се ориентират в нея. Повече от всичко им позволява да се научат на алгоритмично мислене с интерес… Не защото това им е часът, а защото е игра, а най-добре се учи чрез игра.

Ако искате да си набавите играта, повече подробности можете да получите от сайта на Център за творческо обучение.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля въведете своя коментар!
Моля въведете името си тук