Автор: Калоян Богданов

Scottie Go! е детска настолна игра, подобна на пъзел, която функционира в комбинация с камера на смарт устройство тип телефон, таблет или преносим компютър. Разработена е в Полша и, освен за забавление, служи за усвояване на основите на програмирането и географията.

 

Нека още в началото отбележа, че идеята да се учи програмиране чрез комбинация от блокчета не е нова (спомнете си Scratch и други). Scottie GO! обаче предлага нещо просто и познато по нов начин: сглобяване на физически блокчета като вид пъзел за премнаване в по-горно ниво на играта. Това я прави и по-лека за зрението на децата, докато неусетно преподава основи на програмирането по доста забавен начин (може да бъде и много по-сухо, което знам от личен опит).

Scottie GO! също така е лесно достъпна, благодарение на приложение, съвместимо с всички големи операционни системи като Windows, Andorid & iOS, с което би трябвало да покрие всяко модерно устройство.

Личното ми впечатление е, че играта е иновативна и интересна.

Показах играта на две деца – момичета във втори и трети клас, които бързо се увлякоха по Scottie – нещо, което със сигурност липсва в голяма част от часовете, свързани с информатика и подобни.

Играта се развива на нива с постепенно увеличаваща се трудност и задържа вниманието на децата, тъй като никога не е твърде трудно или твърде лесно. Анимацията е разбираема и подходяща за деца от различни възрасти, а в себе си включва и уроци по география, не само по кодиране.

Играта е интуитивна (стига да разбираш малко английски) и с минимална подкрепа децата лесно се ориентират в нея. Повече от всичко им позволява да се научат на алгоритмично мислене с интерес… Не защото това им е часът, а защото е игра, а най-добре се учи чрез игра.

Ако искате да си набавите играта, повече подробности можете да получите от сайта на Център за творческо обучение.

LEAVE A REPLY