Science Camp е научен лагер за младежи, който се провежда от 2013 г. поне веднъж в годината в международен или български състав. Програмата се придържа към най-високи международни образователни стандарти, води се от млади учени, които демонстрират практическо приложение на науката и отвъд нея. Програмата вдъхновява и насърчава младежите да продължат своето кариерно развитие в областта на науката и да се подготвят за професиите на XXI век.

Официална страница на програмата

2 юли 2018 г. – Ботйо, Йоан, Самуил, Дани, Стоил, Гери и Малин пътуваме към курортно селище Кранево за Science Camp 2018.  В колата сме се събрали умни глави от Хасково, София, Гоце Делчев, Пловдив и Ямбол, а Стоил, който освен шофьор е и един от лекторите на лагера, не спира да изпитва с научни казуси младежите. Останалите участници пътуват от четири точки на Европа и Азия.

Science camp 2018 през погледа на Грети и Ботйо

Седмицата ще е дълга и ще има мащабиране на Слънчевата система и строене на йонокрафт (на снимката) със Стоил Иванов, строене и изстрелване на ракети с Тихомир Димитров, сутрешна физзарядка с финландката Мария Хелстола, игри за мозъчните гънки с Томаш от Чехия. 

Ученици от България, Турция, Чехия и Финландия правят самоделни роботи и доказват, че науката е нещо свръхинтересно! Правим си сафари с джипове, единият джип затъва в калта, а другият го дърпа, следва емблематичната снимка с цъфналите слънчогледи.

Science Camp 2019 ни заварва този път в гр. Пловдив с трима учени, готови да ни отведат на Марс. Предизвикват участниците от България, Гърция и Чехия въпроси като: “Колко килограма кислород ни трябва на година?”, “Колко ряпа трябва да отгледаме, за да си набавим достатъчно калории?”, “Колко радиация ни очаква на Червената планета и как най-добре да се предпазим от нея?” 

Подобни въпроси се разменят между младежите, а с помощта на нашите млади учени физикът-инженер Стоил Иванов, биологът д-р Петър Ефтимов и химикът Вероника Колева мисията изглежда все по-конкретна и натоварена със задачи към всеки отбор.

Самите учени са изключително впечатлени от нашите участници и къде на шега, къде не, предлагат, когато децата са готови с проекта да кандидатстват с него за финансиране. Какви млади надежди! Сред младите ментори е и бъдещият космонавт на България – Татяна Иванова.

Science Camp 2019 завършва на Гребната база с гребане по отбори и с дискотека под звездите.

Science Camp 2019 – спасихме човечеството, населихме Марс!

Предстои Science Camp 2020! 

Това лято Science Camp 2020 г. започва на 2 август и ще се проведе отново в курортен комплекс Кранево край Варна. Регистрацията е отворена до 15 юли за младежи между 14 и 17 години! 

Очаквайте научно приключение, подготвено от екипа на Център за творческо обучение в партньорство с Неда Травел и Работилница за наука и творчество, което включва:

  • Практическа научна програма, включваща инженерни и медицински науки, химия, биология, роботика и програмиране.
  • Много експерименти!
  • LEGOⓇ Education и занятия по роботика.
  • Създаване и експедиции с виртуална и добавена реалност с Google.
  • Уъркшоп по презентиране и представяне на научни познания по разбираем и привлекателен начин.
  • Среща с атрактивни млади учени.и много забавление!

Повече за лагера, програмата и лекторите вижте на страницата на сайта https://sciencecamp.cct.bg/

LEAVE A REPLY