Международният лагер Science Camp се проведе в периода 6 – 10 ноември 2019 година в гр. Пловдив и съвсем научно взриви въображението и представата на над 35 младежи от Чехия, България и Гърция за това как изглежда истинската наука. Заедно с младежите нашите учени – Петър, Стоил и Вероника, професионалисти в направленията ботаника, физика и химия, имаха изключително важна мисия – ако астероид идва към Земята и имаме 3 дни да реагираме, как ще пътуваме, оцелеем и населим Марс? Младежите работиха в три отбора – Arriving, Surviving & Thriving, а всеки час, прекаран в наука, отговаряше на жизненоважни въпроси:

  • Как да се предпазим от радиацията по време на пътуването до Марс?
  • Какъв двигател ще ни бъде нужен?
  • Какъв ще е космическият кораб и каква ще е структурата му?
  • Къде ще живеем на Марс и кое е най-подходящото място за установяване на колония?
  • Как ще си набавим/произведем вода, въздух, храна?
  • От колко калории на година има нужда човешкото тяло и как и колко храна ще отглеждаме годишно там?

Сложни въпроси, нали?

Science Camp 2019 е програма, включваща занятия по роботика, програмиране, физика, нанотехнологии и инженерни науки. Програмата съответства на най-високите образователни научни стандарти и предлага среща с млади учени в актуални области, които демонстрират практическото приложение на популярната наука и отвъд. В Science Camp младежи от различни страни имат възможност да работят заедно по научни казуси и да предлагат своите решения, създавайки дълготрайни приятелства и развивайки уменията си за работа в международен екип. Програмата се организира от Център за творческо обучение с участието на експерти от страните участнички за седма поредна година. За програмата работиха усилено Гергана Райжекова, ръководител детски и младежки програми, и Йоанна Минчева, координатор “Партньорства и проекти” в Център за творческо обучение, заедно с инженер/физик Стоил Иванов, който отговаря за дизайна на съдържанието на научната програма по време на Science Camp.

 

Нашите млади учени показаха, че никой не е твърде млад за истинска наука и нейното реално приложение. Ето какво пише Татяна Ивановa, възпитаник на Space Camp Turkey, лектор по време на Space Camp Alumni събитието и Science Camp 2019:

“Искам да благодаря на “Център за творческо обучение” за прекрасните 5 дни в Science Camp и за невероятната вечер на Space Camp Alumni-тата. Радвам се, че имах възможността да се запозная с толкова уникални хора от цяла България, Гърция и Чехия. Най-накрая се видях на живо с детския омбудсман на гр. Пловдив – Georgi Kacarov, с когото създадох онлайн приятелство преди повече от една година. По време на лагера научихме как да правим холограми, йонокрафти, слонска паста и още многооо. Нашият физик Stoil Ivanov подробно ни обясни за плазмата, видовете радиация и заедно с него измервахме нивата на облъчване около Младежкия Център. Нашата химичка Вероника Колева ни показа начини как да си създадем атмосфера на Марс и как да оцелеем. Правихме изключително забавни и увлекателни експерименти. Видяхме ДНК-то на банан чрез смесване само на няколко продукта, успяхме да “взривим” колбите със слонската ни паста и да научим, че не се пипа без ръкавици!!! Нашият ботаник/биолог Petar Eftimov ни запозна с уредите, чрез които се отглеждат растения в Космоса и на места с по-различна гравитация от земната. Там взимахме проби, изследвахме, а дори и се смяхме на грешките във филма “Марсианецът”. Имахме шанса да се състезаваме с драконови лодки в гребната база, както и да посетим центъра за растителна и системна биология и биотехнология. Там разбрах, че съществува растението Хаберлея, което те наблюдават. То може да издържи до 2 години и половина без вода и доста дълго без светлина. Учените са му хвърлили око, тъй като вирее само по Балканския п-в.

Вече сме готови да завладеем Марс, а финалните ни проекти го доказват! Освен забава, имаше и изчисления, проучвания, презентации, експерименти…Нивото на лагера беше професионално, благодарение на нашите преподаватели. Едно голямо БЛАГОДАРЯ, че ми позволихте да съм част от екипа!!!”

 

Международният лагер Science Camp 2020 се планира в началото на юли месец, като темата на научния лагер този път ще бъде Science Camp Save The Earth.

Повече информация за Science Camp може да получите на www.sciencecamp.cct.bg или като се свържете с нас на sciencecamp@cct.bg или 0882 506 425.

Автор: Д-р Гергана Райжекова

1 COMMENT

LEAVE A REPLY