Резултатите от първото класиране на участниците по космическата програма Space Camp Turkey 2023 са вече известни. Можете да ги видите ТУК.

Поздравяваме всички участници за блестящото представяне, демонстрираните знания и богато въображение! Темите в конкурса бяха:

  1. Представи си, че си главен готвач на космически кораб след 100 години.  Какво е менюто днес и защо?
  2. Представи си, че Земята има космически щит. От какво и как ще ни предпазва той?
  3. Как изследването на космоса събира и разделя хората?

Тази година 40 пълни или частични стипендии ще бъдат разпределени на 40 от най-добре представилите се участници.

Имената на стипендиантите ще бъдат обявени в края на месец март 2023 г.

Стипендиите са предоставени от Център за творческо обучение и любезните спонсори на българските деца и младежи – Фондация “Лекови”, Фондация “Лъчезар Цоцорков”, ЕКОНТ и Общините Силистра и Козлодуй.

Space Camp Turkey e един от два космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа, Азия и Близкия Изток Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, намиращ се в гр. Измир, Турция.

Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Занятията в лагера включват реални тренажори и симулатори на живота и работата в Космоса. Участниците обличат скафандри, докосват се до реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка, проектират колония на Марс. Участниците научават за подготовката на астронавтите, както физическа, така и интелектуална, и психическа.

LEAVE A REPLY