Юли е месец, изпълнен със слънце и морски бриз. Междувременно екипът на Google работи усърдно по разработването на подобрения и нови функции в Google Workspace. Ето какви са новостите за месец юли 2022:

1) Администраторите на пространства (Spaces) могат да променят достъпа до нови и съществуващи пространства в Google Chat

Администраторите на пространствата могат да променят достъпа до нови и съществуващи пространства, като ги направят или „Ограничени“, или „Откриваеми“ за избрана група хора в тяхната организация, докато разговорът се развива. Тази актуализация елиминира необходимостта от създаване на нови пространства, за да могат да се споделят и откриват, също така помага да се гарантира, че пространствата могат да бъдат актуализирани с правилния достъп.

2) Контролирайте достъпа до експериментални приложения на Google Workspace с нова администраторска настройка

Администраторите могат да използват новата настройка за контрол на експериментални приложения, за да предоставят или отказват на своите потребители достъп до нововъзникващи или експериментални приложения на Google и дали тези приложения да имат достъп до данни. 

Настройката е включена по подразбиране за всички бизнес Google Workspace потребители и изключена за Google акаунти за образованието. Тя може да бъде намерена в администраторската конзола > Apps > Additional Google services > „Experimental apps” (https://support.google.com/a/answer/12123844).

3) По-големи пространства в Google чат

Гугъл увеличиха броя на членовете, които може да добавите към пространство в Google чат – от 400 на 8 000.

4) Бъдете в крак с промените в съдържанието на документа с известия за редактиране

В Google Документи вече можете да изберете да получавате известия по имейл за промени в документа за всеки файл. Имейлите с известия за редактиране описват какви промени са направени, кога са направени промените и кой ги е направил.

Те също са достъпни в Документи в падащото меню „Настройки за известяване“. Това ще отвори диалогов прозорец с опциите за настройки за уведомяване, които можете да коригирате според нуждите си. Известията за редактиране са изключени по подразбиране и могат да бъдат активирани за всеки документ. Когато са активирани, ще бъдете уведомени, когато някой добави или премахне съдържание от документа.

5) Изтриването на пространство и всичката информация в него вече е общодостъпно

С тази възможност мениджърът на пространството може да го изтрие, което премахва напълно цялото съдържание на пространството, задачите и файловете. Освен това членовете вече няма да имат достъп до пространството, неговите файлове, задачи или списъка с членове, след като то бъде изтрито.

 

6) Предавайте на живо събития от Google Meet чрез YouTube

Важно: Поддържани акаунти: Google Workspace Enterprise Starter, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Education Plus, Teaching and Learning Upgrade

Администраторите могат да позволят Live-stream от администраторската конзола > Apps > Google Workspace > Google Meet > Meet video settings > Stream > Let people stream their meetings. Предаването на живо е полезно в ситуации, в които искате да представите информация на голяма аудитория извън вашата организация, давайки им възможност да направят пауза и да възпроизвеждат отново, ако е необходимо, или да видят клипа по-късно.

7) Безпроблемен достъп до популярни инструменти за образователни технологии директно в Google Classroom

Важно: Достъпно само до акаунти: Google Workspace Education Plus, Teaching and learning upgrade.

В колаборация с EdTech, Гугъл са създали приложение, което дава възможност на преподавателите да преглеждат, присвояват и оценяват завладяващо съдържание за своите класове и позволява както на преподаватели, така и на студенти да имат достъп до техните инструменти за EdTech, без да се налага да преминават през различни стъпки за влизане, като например запомняне на множество потребителски имена и пароли, или да се налага да навигират до външни уебсайтове и приложения.

В допълнение към спестяването на време на преподаватели и студенти, това осигурява по-рационализирано изживяване при използване на технологията за оказване на въздействие върху ученето. Използването на тази нова функция става чрез позволяването на Add-ons (добавки). 

  • За администраторите: Трябва да позволите използването на Add-ons (https://support.google.com/edu/classroom/answer/12351654). 
  • За потребители: След като бъде активиран от вашия администратор, ще видите модул „добавки“ в екраните „Assignment“ и „Stream“. Оттам ще намерите списък с наличните добавки за вашия район. Допълнителна информация как да използвате добавки може да намерите тук: https://support.google.com/edu/classroom/answer/12234529

Бонус: Предотвратяване на загуба на данни в Google чат вече е налично в Бета версия.

В момента тази опция е само за някои от Google акаунтите (докато е в процес на тестване) и в последствие ще бъде достъпна за всички акаунти.

Администраторите могат да установят правила за предотвратяване на загуба на данни за Google Chat, които могат да помогнат за защитата на чувствителни данни от достигане до неоторизирани потребители. Така изглежда настройката в администраторската конзола:

А това виждат потребителите (Предупреждение, че съобщението, което се опитват да изпратят съдържа информация, която не трябва да се споделя с хора, които не са в организацията. Те ще трябва да променят съобщението или да се свържат с админа):

Новостите за месец юни прочетете тук. 
Следете новостите за Google Workspace всеки месец тук и на Фейсбук страницата ни.

 

LEAVE A REPLY