През последните години библиотеките постепенно губят популярност и се превръщат в спомен от света преди дигитализацията, в който изиграха ключова роля за достъпа до култура и до информация. По-възрастните от нас си спомнят часовете прекарани между стените от книги в търсене на информация за курсова работа, проект или просто – в четене на роман, който сме избрали да не си купуваме. Днес, в ерата на интернет нужната информация се намира на няколко клика разстояние, а огромен брой деца може и никога да не стъпят в градската библиотека. Или поне докато в нея не влязат …

Роботите

И то не какви да е роботи, а LEGO® Education роботи – симпатични шарени и лесни за сглобяване машинки, създадени да стимулират интереса на подрастващите към математиката, инженерните науки и дори програмирането. Образователните технологии срещат традициите в опит да привлекат вниманието на новото поколение и да го доведат в тези храмове на културата, в които техните родители са прекарали часове и дни от живота си.

През горещия сезон, когато учениците са във ваканция, библиотеките традиционно отварят вратите си за тях, предлагайки им в повечето случаи напълно безплатни занимания, при това съобразени с техните интереси. От научаването на любопитни географски факти, през навлизането в програмирането и множество задачи за ръчна изработка – заниманията в библиотеките са най-разнообразни и подходящи за деца от различни възрастови групи.

От скоро сред тях е и LEGO® Education. Сред предпочитаните по време на провеждането им теми са: модели на сцените от LEGO®, занимания по роботика за по-големите и др.

Примери от библиотеките в България

Детски LEGO® Education работилници вече са провеждани с огромен успех в Регионална библиотека “Любен Каравелов”, гр. Русе. Заниманията там ще продължат до края на месец август и включват ателиета на тема: “Супербиблиотекари: пътешествие в праисторията“, “Робота Марти“,“От Земята до Луната“ и др.

Като част от инициaтивaтa “Baĸaнция в библиoтeĸaтa” в Регионалната Библиотека “Петър Стъпов”, гр. Търговище наскоро също се проведе обучение по LEGO® Education. То имa зa цeл дa cъбyди интepeca нa дeцaтa ĸъм  мaтeмaтиĸaтa, физиĸaтa, инфopмaциoннитe и ĸoмyниĸaциoнни тexнoлoгии и др.

“Paбoтeйĸи и тecтвaйĸи paзлични мoдeли LEGO® Education poбoти, мaлĸитe ни читaтeли paзбpaxa ĸoлĸo интepecнo и вълнyвaщo мoжe дa бъдe пpoгpaмиpaнeтo, ĸaĸ paзвивa aнaлитичнoтo миcлeнe, въoбpaжeниeто и ĸpeaтивнocтта в oблacттa нa инфopмaциoннитe тexнoлoгии. А защо не и да ги пpeвъpнaт в бъдещи технологични oтĸpивaтeли” – посочват организаторите на обучението.

По света

LEGO® Education обучения съществуват в детските отдели на обществените библиотеки в много страни като САЩ, Великобритания и др. От множеството проведени у нас и в чужбина LEGO® работилници става ясно, че те привличат еднакво силно и момчета, и момичета на всякаква възраст – от малки деца до тийнейджъри. Оказва се също, че  LEGO®  насърчава играта между деца и родители и дава възможност на семействата да прекарат повече време заедно.

Практиката показва още, че LEGO® Education развива уменията на децата за решаване на проблеми и ученето чрез тактилни и кинестетични средства, както и цифровата им грамотност. Подреждайки отделните части, по-късно децата лесно преминават към компютърното кодиране и усвояват важни за тяхното бъдеще дигитални умения.

Всичко това прави LEGO® Education подходящ инструмент за работа и в училищата – за развиване на езикова култура и грамотност, умения за разказване на истории и др. Играта е идеална възможност за провеждане на STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) инициативи, които са все по-необходими за подрастващите и дори са заложени в приоритетите на Министерство на образованието и науката (МОН).

Допълнително удобство е, че към всеки комплект LEGO® Education има приложени урочни планове на български език, адаптирани за българските училища и детски градини и готови за ползване. Уроците са по 45 минути, като има варианти и за отворени проекти, както и 30+ минутни допълнения за развиване на езикови или математически умения. Образователното съдържание, което предлага LEGO® Education, общо наброява 6-10 часа. То е достъпно и чрез сайта: https://creativekids.cct.bg/ready-lessons/

LEAVE A REPLY