Полезни съвети за избор на лаптоп за ученик

15 септември вече почука на вратата, а училищното образование започва да изглежда невъзможно без новите технологии. Условията на хибридно обучение са факт, а учениците е нужно да могат да учат от всяко място.

Изборът на лаптоп за училище може да изглежда твърде сложен, когато не знаем какви са ключовите елементи на едно устройство, приложими в образованието. Затова ще ви насочим със съвети „от кухнята“, като преминем през няколко ключови точки, които ще ви помогнат да се ориентирате в покупката си. 

За какво ще се използва?

Първият най-важен въпрос при избора на лаптоп за ученик е: „За какво ще се използва?”. Голяма част от учениците използват лаптопа за обработка на документи или презентации, имейл и Интернет сърфиране през браузър. Ако училището работи в облачна платформа, всички гореизброени могат да се осъществят през браузър. Скъп компютър с мощен процесор е нужен единствено при специализирани паралелки, които се занимават с комплексни задачи за програмиране, 3D моделиране, видео обработка с ефекти и други. С други думи – може и да се спрете на по-бюджетните опции за лаптоп за ученик, които не са никак малко. Повече за тях ще разберете по-надолу в статията. 

Изисквания на училището

Важно е да имате яснота предварително какви специфики за лаптоп за ученик изисква училището на вашия ученик. Ако екипът работи с облачна платформа (особено при Google Workspace) или по модел 1:1 (устройство за всеки ученик) има голяма вероятност да изиска Chromebook с надграждане на Chrome за образованието, за да може да се управлява дистанционно от администратора на училището. Тогава изборът на Windows или Mac устройство може да затрудни управлението му в учебните часове. 

Кои са най-важните елементи на един лаптоп за училище? 

➜ Мощност на процесора 

Така нареченото CPU е мозъкът на вашия компютър – процесорът има огромно значение за осъществяването на технически задачи, но както споменахме, ако вашето дете няма да има нужда от използване на „тежки“ програми, дори и най-базовият процесор ще свърши работа. Такива са – Intel Celeron, Ryzen и други. По-добрите процесори са Intel® Core™ i3, i5. Не забравяйте – колкото по-мощен е лаптопът, толкова е и по-тежък.

➜ Операционна система  

Windows е добре познатата за нас операционна система. Има обаче и други, които предлагат различни функции – MacOS например със своята традиция за опростен и интуитивен дизайн, както и добро поддържане на различни комплексни софтуери. ChromeOS е друг популярен вариант, идеален за по-малки ученици заради възможностите за контрол от разстояние, по-лесна връзка с облачни платформи и достъпната цена на устройствата с този тип операционна система. 

➜ Размер на екрана

Отново, попитайте се – как и къде ще се използва лаптопа? Учебните задачи биха ли изискали по-широко пространство на монитора? Малките лаптопи между 11 и 13 инча са лесно преносими, събират се дори в някои дамски чанти и са най-бюджетни. Те са подходящи за изпълняване на базови задачи и сърфиране в интернет. 13-15-инчовите екрани обикновено са баланса между мобилност, цена и мощност. Обикновено по-големите компютри имат и повече изходи и по-добър живот на батерията. 17-инчовите модели са подходящ вариант, ако търсите максимум мощност или искате лаптоп, който да замести настолния ви компютър.

➜ Живот на батерията

Животът на батерията е ключов при лаптопа за ученик. Лошата новина е, че за мощните компютри е по-трудно да имат дълъг живот на батерията. Хубавата новина е, че ако си вземете базов модел лаптоп, може да намерите такъв с около 8 часа живот на батерията на доста достъпни цени. Такива са и устройствата с ChromeOS операционна система, които издържат до 12 часа с едно зареждане. 

➜ Памет

Паметта е много важна за съхраняване на документи и задачи на сигурно място. Тук има няколко варианта – избиране на компютър с голяма вградена памет, закупуване на допълнителна (например външен хард диск) или работа в облачна платформа, която не изисква съхраняване на каквото и да е на устройството изобщо. Работата в облак е предпочитана сред много училища и е по-сигурен начин, че файловете няма да се изгубят. 

➜ Здравина

Особено при по-малките ученици, лаптопа за училище е добре да бъде поне с подсилен корпус и водоустойчив – така и вие ще сте спокойни за устройството. Търсете това в техническите спецификации на лаптопа.

➜ Тегло

Както споменахме – колкото по-мощен, толкова по-тежък. Колкото по-голям е екранът, отново лаптопа за ученик ще бъде по-тежък. Има и устройства около килограм и половина, които биха могли да се носят на училище и да се използват вместо тежките учебници. Това отново зависи от производителността, която търсите.

➜ Изходи 

Търсете – брой USB портове, HDMI, четец за SD карта (като за начало). Бюджетните модели устройства не разполагат с достатъчен брой портове, но в почти всеки магазин за техника можете да закупите допълнителен адаптер на съвсем достъпна цена, който да свързва устройството ви с почти всичко. 

➜ Цена 

Най-евтините варианти за лаптоп за ученик са Chromebook устройствата заради операционната система ChromeOS , при която се работи почти единствено в браузър. Има и доста евтини Windows системи с базови процесори, които могат да са подходящи.

Ако имате по-добра възможност да отделите бюджет, е добре да заложите на по-добрия процесор – Intel Core i3 или i5. Има и устройства Chromebook с такива процесори, които могат да се справят доста добре с техническите задачи. 

Гледайте в цената да са включени и гаранция, възможност за техническа поддръжка и други.

➜ Дизайн

И не на последно място лаптопът за ученик е важно да има дизайн, който да се хареса от самото дете. Предвидете дали искате лаптопът да се използва и в режим таблет – някои устройства предлагат обръщане на 360 градуса и работа с тъчскрийн и писалка. Това може да бъде много удобно за писане, рисуване и други задачи. А дали устройството ще има хубав външен вид – зависи от вашия вкус. 

Един от най-популярните лаптопи за училище, който може да се ползва и в режим таблет, е Chromebook. 

Хромбук е специално разработен лаптоп за ученици, в който екипът на Google е събрал в едно устройство нуждите на ученика, на родителя и на учителя. Технологични партньори като Acer, ASUS, HP и др. предлагат разнообразни модели на пазара. 

В българските училища вече има хиляди хромбук устройства, а родителите все по-често ги избират заради възможността за контролиран достъп, здравината и достъпната цена. 

Chromebook е:

✔️ без вируси и реклами – Chrome OS има 0 случая на хакване в световен мащаб;
✔️ управляван дистанционно с органичен достъп до уебсайтове и приложения – контролирано съдържание, за да знаете какво правят учениците;
✔️ заместител на всички раници и тетрадки и тежи около 1,5 кг – поносимо за гърбовете на младежите;
✔️ автоматично подновяван с ъпдейти на Google;
✔️ защитен срещу намокряне и удароустойчивост по военен стандарт;
✔️ с дълъг живот на батерията;
✔️ стартира за под 8 секунди;
✔️ с минимум 5 години живот на устройството;
✔️ универсално зарядно type C.

Има някои приложения и програми, които все още не са налични за хромбук. Докато Google работи по интеграцията им в Chrome OS, ученици, родители и учители могат да задават въпроси и да предоставят казуси на екипа от учители и технологични експерти, които създадоха Разбиване на митове с Chromebook, Там са изброени възможностите за интеграция, заместители на приложения, работа с Linux и др. Активна е и форма за въпроси, където екипът активно се отзовава. 

Ето и най-популярните и бюджетни модели лаптоп Chromebook за ученик, които са налични на българския пазар, със своите плюсове и минуси. Всички са със сензорен (тъч) екран и минимум 2 години гаранция.

Acer Spin 512 – препоръчан модел

Acer Spin 512 е най-популярният избор за лаптоп за училище. 

Предимства
Недостатъци
+ Вградена писалка
+ 360 градуса завъртане на екрана
+ Лек: 1,45 кг
+ Съотношение на екрана 3:2 – 18% повече четима площ
+ Антимикробно стъкло Corning Gorilla
+ 3 години гаранция
– Малък екран                                                     

ASUS Chromebook Flip CR1 

ASUS Flip CR1 е другият широко разпространен лаптоп за ученик. Закупуван от родители и училищни екипи за обучение по модел 1:1 (устройство за всеки ученик)

Предимства
Недостатъци
+ Достъпна цена
+ Вградена писалка
+ 360 градуса завъртане на екрана
+ Лек: 1,42 кг
– Базов процесор
– По-малко RAM памет – 4GB
– Малък екран                                             

 

Acer Spin 511 – бюджетен модел

Един от най-евтините модели на хромбук, които може да намерите на пазара. 

Предимства
Недостатъци
+ Най-бюджетен модел
+ 360 градуса завъртане на екрана
+ Най-лек: 1,25 кг
+ 3 години гаранция
– Без вградена писалка
– Базов процесор
– Малък екран

 

Acer Chromebook 514

Ако имате нужда от по-мощен лаптоп за ученик, Acer предлага модел с процесор Intel® Core™ i3. Този Chromebook е предпочитан от училищата за работа по STEM и технологични програми като „Умения за иновации“ (Skills for Innovation)

Предимства
Недостатъци
+ Intel® Core™ i3 процесор
+ Голям екран (14 инча)
+ Лек: 1,37 кг
+ Подобрено озвучаване с DTS говорители
+ 3 години гаранция
– По-скъп
– Без писалка
– Отваря се до 180 градуса
– Намален капацитет на батерията до 10 часа

 

ASUS Chromebook Flip CX3

Най-луксозният модел от избраните е ASUS Chromebook Flip CX3400. Той дава възможност за по-добро изпълнение в допълнение с предимствата на другите Chromebook устройства. 

Подробно ревю на модела вижте тук.

Предимства
Недостатъци
+ Intel® Core™ i3 процесор с разновидности на модела с Core™ i5
+ Тих, без вентилатори
+ Вградена писалка
+ 360 градуса завъртане на екрана
+ Голям екран (14 инча)
+ Стилен дизайн
– По-скъп
– Минимално по-тежък: 1,65 кг                       

 

Прочетете повече за Chromebook на chromebook.bg
Бонус: До 15 октомври 2022 г. можете да се възползватe от отстъпка на всеки Chromebook в рамките на 50 лв. Опитайте сами с код SAVE50 на chromebook.bg

LEAVE A REPLY