Duet AI, групи в Classroom, извличане на текст от PDF и други

Google за образованието обяви нововъведения по време на най-голямото образователно събитие в света BETT SHOW в Лондон през януари 2024 г. Гостите на щанда на Google бяха сред първите научили за възможностите за изкуствен интелект, аналитики, достъпно образование и други.

Какво е BETT Show?

BETT Show (British Educational Training and Technology) е водещо глобално събитие в областта на образователните технологии, което се организира всяка година в Лондон. Събитието привлича повече от 20 000 участници от различни части на света и предлага богата програма, включваща дискусии по актуални теми като творческите технологии, хибридното обучение, благосъстоянието на учениците и изкуствения интелект. Участниците могат да се включат в панелни дискусии, да посетят презентации и демонстрации, както и да участват в обучения и нетуъркинг събития. BETT е пространство за среща между преподаватели, ученици и представители на технологичния бизнес с цел обмен на идеи и намиране на общи решения. Повече информация за BETT Show прочетете на официалния уебсайт на събитието.

Екипът на Център за творческо обучение посети изложението за 15-та поредна година, където ежегодно събира международен опит от първо лице, който да сподели с българската образователна общност. Сред международното присъствие имаше множество участници от Европа и отвъд (Сингапур, Обединени Арабски Емирства, Индия, Китай и много други). 

Тази година на изложението, освен интерес на нови организации и образователни решения за партньорства в България, екипът на Центъра присъства и на подписването на меморандум за сътрудничество между Intel и Министерството на образованието и науката, подкрепящо програмата „Умения за иновации“. Повече в статията

Нововъеденията на Google – Duet AI, закачане на повече от едно видео в Meet, аналитики в Google Classroom и други

 1. Повече време за преподавателите да инвестират в себе си и своите ученици
 • Увеличете производителността и креативността с Duet AI: Преподавателите могат да получат свежи идеи и да спестят време, използвайки генеративен изкуствен интелект в приложенията на Workspace. С Duet AI те могат да получат помощ за изготвяне на планове за уроци в Документи, създаване на изображения в Презентации, изграждане на планове за проекти в Таблици и много други – всичко това с контрол върху техните данни.
 • Създавайте, управлявайте и споделяйте уроци в Google Classroom: Новият раздел Ресурси в Classroom позволява на преподавателите по-лесно да създават, управляват и споделят интерактивни уроци, като набори от практики и видео дейности, от едно място. Скоро ще бъде възможно да споделяте връзки към шаблони на класове и страници с работа в клас, за да опростите планирането на уроци.
 • Получете практични данни: Google Classroom Analytics дава на преподавателите видимост за изпълнението на задачите, тенденциите в оценките и възприемането на класната стая – с възможност за разбивка до ниво ученик, за да помогне за предоставяне на подкрепа.
 • Събирайте лесно електронни подписи: Вграден директно в Google Workspace, eSignature улеснява преподавателите да изготвят договори, да заявяват подписи в Документи и PDF файлове в Диск и да управляват шаблони за договори, всичко това на едно място.

2. По-лесно обучение с инструменти, които ангажират и оценяват
 • Създавайте интерактивни видео дейности: Преподавателите могат да добавят въпроси към видеоклипове в YouTube, зададени в Classroom, за да насърчат активното учене. Учениците получават обратна връзка в реално време, докато отговарят на въпроси, а преподавателите получават подробна информация, за да предоставят по-целенасочена подкрепа на учениците, които се нуждаят от нея. Скоро преподавателите ще могат да тестват и с въпроси, предложени от изкуствен интелект.
 • Осигурете обратна връзка в реално време: Practice Sets използват изкуствен интелект, за да помогнат на преподавателите да създават интерактивни уроци, позволявайки на учениците да покажат работата си, да получат обратна връзка в реално време и да имат достъп до одобрени от учителите ресурси, когато се затруднят – като същевременно предоставят аналитики на преподавателите. Преподавателите вече могат да трансформират формуляр на Google в интерактивен набор от упражнения. Упражненията се предлагат на повече от 50 езика.
 • Поддържайте персонализирано обучение в Classroom: По-късно тази година преподавателите ще могат да дефинират групи от ученици в Classroom – една от най-търсените функции. Учителите могат лесно да задават различно съдържание на различни ученици въз основа на специфичните нужди на всяка група.
 • Записвайте увлекателни презентации: Преподавателите могат да използват “speaker spotlight” и записите в Google Slides или подобрения инструмент за редактиране в Screencast на Chromebook, за да записват увлекателно съдържание и да го изпращат на учениците преди учебния час, за да увеличат времето за дискусии, въпроси и отговори и др.

3. По-голяма свързаност между различните платформи и приложения
 • Вижте задачите с един поглед: Скоро учениците ще могат да виждат предстоящите задачи в Google Classroom направо на началните екрани на своя Chromebook.
 • Разгледайте и свържете приложения с добавки и лицензиране на приложения: App Hub ще бъде достъпен на повече от 10 езика по-късно тази година, така че преподавателите да могат да видят подходящи приложения, добавки и информационни системи за ученици, които се интегрират с Chromebook и Google Workspace. Това включва нови добавки, идващи от партньори като Kami, Quizizz и Boom Learning. Всеки разработчик ще може да създаде добавка по-късно тази година. Нови партньори – като Bloxels, Padlet, ThingLink, SnapType и Texthelp – също се включват в програмата за лицензиране на приложения тази година, за да помогнат на администраторите лесно да управляват и предоставят приложения от Google Admin console.

4. Създаване на приобщаваща, устойчива и по-безопасна учебна среда
 • Направете преподаването и ученето по-достъпни: Потребителите на екранни четци вече могат да извличат текст от PDF файлове с помощта на оптично разпознаване на знаци (OCR) в ChromeOS. Режимът за четене в Chrome браузъра също получава нови функции, като възможността за маркиране и четене на текст на глас, заедно с естествено звучащи гласове от текст към говор, които могат да помогнат за подобряване на разбирането на учениците. А в Meet екипът на Google добавя затворени надписи на 30 допълнителни езика и дава на домакините възможността да закачат множество видео плочки за всички останали в срещата, което може да бъде особено полезно, когато представяте с жестомимичен преводач.
 • Защитете данните с подобрени контроли в Admin console: Администраторите могат да защитят чувствителни данни с подобрени контроли за предотвратяване на загуба на данни в Chromebook, Gmail и Drive. Осигурете допълнителен слой сигурност с многостранно одобрение, което позволява на администраторите да изискват допълнително одобрение от друг администратор, за да извършат чувствително действие, като например промяна на настройките за потвърждаване в две стъпки. Междувременно новите контроли предоставят на преподавателите и администраторите по-лесен начин да заявяват и одобряват достъп до приложения на трети страни.

Всички тези нови функции са предназначени да помогнат както на учителите, така и на учениците да спестят време, да получат необходимата им подкрепа и да се адаптират към днешната учебна среда. 

Следете новостите за Google Workspace всеки месец тук и на Фейсбук страницата ни.

 

LEAVE A REPLY