Intel и МОН с меморандум за програмата

Меморандумът между Intel и Министерството на образованието и науката беше подписан по време на най-голямото образователно изложение в света BETT, което се провежда всяка година в Лондон. Споразумението осигурява на българските учители 200 специализирани STEM урока и ръководства, насърчавайки иновативна и практична учебна среда. 

Меморандумът отбелязва ключова стъпка към дигитализацията и STEM образованието в България. 

По време на BETT 2024, министър Цоков и генералният мениджър за образование на Intel на глобално ниво Сиджем Ертем обсъдиха стратегии за дигитализация. След тях развитието на съдържание на български език, което да подпомогне учителите в новите STEM центрове, които се планира да се оборудват до края на годината. Прочетете повече тук.

Как училищата могат да се възползват от специализираните STEAM ресурси

Чрез “Умения за иновации” учениците могат да изучават обществено значими теми като STEM, екология, медийна грамотност, роботика и програмиране. Програмата е подходяща и за социално и емоционално учене, изучаване на хуманитарните науки и изкуства. В своята основа „Умения за иновации“ е интердисциплинарна програма за проектно базирано обучение, а учителите са подкрепени да надграждат и персонализират уроците със своите идеи. 

Над 21 от ресурсите вече са преведени и адаптирани на български език. 

Училищните екипи могат да се свържат с Център за творческо обучение – ексклузивен партньор на Intel® по програмата “Умения за иновации” в България. Екипът на Центъра подкрепя училищата с обучения, менторство и насоки за успешно внедряване на програмата и с надеждни устройства, с които да осъществяват уроците си. 

Програмата се осъществява в България от 2021 година – тествана пилотно в  училища из цялата страна – София, Пловдив, Варна, Русе, Кюстендил, Вършец и Хасково и изследвана от екип от Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” и изследователи от Център за творческо обучение.

Всичко за програмата можете да разгледате на sfi.cct.bg

Снимка: Intel

LEAVE A REPLY