На обучението в период 9-13 май 2022 в Пловдив се включиха 16 учители и директори от Белгия – регион Фландрия. То се проведе по програма, изработена в рамките на проекта „Свързани срещу нетолерантността. Виртуални мостове в мрежата“ (RAINBOW), осъществяван с финансовата подкрепа на програма Еразъм+ по ключова дейност 1. 

Темата на обучението беше „Bridging polarisation through media literacy and citizenship education“.

Организатор на обучението беше Център за творческо обучение

В началото на програмата участниците се запознаха с образователните системи в България, Фландрия и Италия и дискутираха прилики и разлики, проблеми и предизвикателства. Творчески уъркшоп за учители беше проведен от Мария Грация Кучи, съветник по професионално ориентиране и консултант по заетостта в Салезианския технически институт „Сан Дзено” във Верона.

На 11 май учителите гостуваха в Езикова гимназия „Иван Вазов“ – Пловдив, където наблюдаваха часове по чуждоезиково обучение. Масимо Маланкини проведе практически уъркшоп за медийното послание и езика на рекламите  с ученици от 10 клас. Масимо е учител по дизайн в Патроната „Сан Винченцо” в Бергамо, а също актьор и обучител в курсове, насочени към създаване на артистична и театрална чувствителност.

На 12 май белгийските гости посетиха ОУ „Екзарх Антим I” в град Пловдив и наблюдаваха урок по английски език в Монтесори паралелка. Часът бе проведен от д-р Катерина Василева – директор на училището и всеки гост получи подарък за спомен.  Училището е едно от първите в гр. Пловдив, което въвежда метода „Монтесори“ в началното образование. 

Двете училища успешно прилагат образователни иновации, Google Workspace и модел 1:1 (устройство за всеки ученик). Те са и световно признати от Google като референтни училища заради качествения си дигитален скок. 

Отзивите на гостите от видяното в двете училища са изключително положителни, като специално бяха коментирани отличните познания на учениците по чужд език, поведението им в час и свободното общуване (включително по време на занятието).

За гостите от Фландрия, това обучение постави България на тяхната географска и образователна карта. Някои от тях бяха чували за България като туристическа дестинация, но повечето споделиха, че не са знаели нищо за страната ни и видяното ги е изненадало изключително приятно.“ – сподели Рени Димова, ръководител проекти в Център за творческо обучение. 

След направените посещения всички участници в обучението заявиха интерес към последващи съвместни дейности с български училища. 

Още образователни международни проекти разгледайте в интернет страницата на Сдружение „Център за творческо обучение“.

LEAVE A REPLY