“Създаване на иновативни образователни модели със смислено използване на технологии” е нова тема, специално насочена към училищните лидери, която Център за творческо обучение развива. Програмата е базирана на реални примери от практиката и е в съответствие с действащите национални програми и национални стратегии.  В началото на месец юни в град Пловдив се проведе първото такова обучение от експерти на Центъра и Google сертифицирани обучители.

Директорите на училища от цялата страна останаха впечатлени и вдъхновени от представените възможности за създаване на иновативни образователни модели със смислено използване на технологии.  В продължение на три дена участниците се запознаха с процеса на внедряване на иновации чрез облачни технологии и модела 1:1 (устройство за всеки ученик) чрез примери от практиката. Разбраха ролята и значението на технологиите в училище като разиграха в реална среда създаване на съдържание чрез Google инструментите и се научиха как да управляват Chromebook устройствата от разстояние.

Участниците имаха възможност да работят с HP Chromebook, които са подходящи както за ученици, така и за учители, а благодарение на вградените Intel процесори и операционна система Chrome OS устройствата зареждат и работят със завидна бързина и сигурност.

В рамките на програмата директори и учители усвоиха нови модели за учене и преподаване като виртуална и добавена реалност, роботика, медийна грамотност, проектно базирано обучение и други. Накрая разгледаха и начините за финансиране, подготвиха успешно технологични планове и направиха целеполагане за въвеждане на технологиите в поверените им учебни заведения.

Всички участници бяха и гости на ЕГ “Иван Вазов”, гр. Пловдив – първото Google референтно училище на Балканите и програмата на община Пловдив.

Особено интересно беше посещението на откритите уроци по математика, история, икономика, италиански език и други предмети в паралелките по модела 1:1 в гимназията. Учениците от 8-ми и 10-ти клас споделиха, че освен липсата на тежките раници, другото предимство на модела е изграждането на сплотен екип и свободата да работиш по всяко време и от всяко място с интернет връзка, а заедно с това и възпитаването на лична отговорност. Преподавателите на класовете, които посетихме, потвърдиха, че с въвеждането на модела техните възпитаници не само са надградили своите умения, но са развили и нови комптенции, разширявайки общата си култура и мироглед.

“Тръгваме си с ясна визия и план за присъединяване на училището в облака, както и апробиране на модела 1:1”, сподели Илиана Бицова, директор на ОУ “П.Р. Славейков”, гр. Ямбол.

Много скоро ще споделим още добри примери от работата с Google Workspace за образованието и Chromebook!

 

LEAVE A REPLY