Използването на Google Workspace за образованието на собствен домейн гарантира, че образователните организации получават вградена специализирана защита на собствената информация, съхранявана в облака. Те могат да криптират писма в електронната поща и да управляват достъпа и самоличността на различните потребители в домейна си. Практиките на Google за образованието, свързани със съхраняването на информацията, пък са в съответствие с най-строгите изисквания и са одитирани от трети страни, специализирани в тази сфера.

Потребителите на Google Workspace за образованието не получават насочени реклами, свързани с техните лични данни. Образователните институции са собственик на съхраняваната информация, като те сами решават с кого и как тя да бъде споделена.  Ключова функция при администрирането на  облачната платформа на собствен домейн е това, че може да се ограничи/забрани получаването на външни имейли към акаунтите на учениците. Когато Google Workspace за образованието е активиран на собствен домейн – контролът над администрирането и настройките на облака е изцяло в ръцете на организацията.

С допълнителните функционалности на услугата, администраторите на облака могат да заемат активна позиция срещу заплахи към сигурността и да вземат информирани решения за подобряването ѝ.

За да предпази потребителите си, Google разчита на машинно учене и обратна връзка от потребителите на електронната поща Gmail в Google Workspace за образованието (@домейн на училището), за да усъвършенства постоянно своите спам филтри, които блокират над 99,9% от спам, фишинг и малуеър писмата да влизат в техните входящи кутии. Gmail разчита и на голям брой филтри с изкуствен интелект, които преценяват кои писма да бъдат маркирани като потенциално опасни. Те следят за различни сигнали, като характеристики на IP-адреса, домейн на подателя и други. Ключово за “обучаването” на спам филтрите е подаването на сигнали от страна на потребителите, които могат да маркират като съмнителни писмата.

Център за творческо обучение препоръчва всяка организация, която изпозлва Google Workspace да осигури на няколко души от своя екип специализирано обучение за администратори на облачната платформа в училище.


Всяко училище и детска градина може да активира Google Workspace за образованието безплатно: https://cct.bg/google-workspace/

LEAVE A REPLY