Страната ни има медалисти и от трите групи, изпратени в лагера тази година

Преди броени дни обратно на българска земя стъпиха децата от втората и третата група на Space Camp Turkey 2021. Във всяка от двете групи има ученици, спечелили медали за изключително представяне (т.нар. Outstanding Camper) по време на програмата в космическия лагер. Това са Радослав Дечев от ГПЧЕ “Йоан Екзарх”, гр. Варна от втората група и Самуил Колчев, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия в гр. София – от третата.

С това и трите групи български деца в тазгодишното издание на космическия лагер по модел на NASA се завръщат медалисти. Припомняме, че отличена за изключителни знания и постижения в първата група е Калина Досева от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ в гр. Велико Търново.

Space Camp Turkey е учебно – тренировъчен лагер в гр. Измир, Турция и е един от двата космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA. Той е и единственият, който се намира в региона на Европа, Азия и Близкия Изток.

Годината беше много силна за нашите ученици. Те показаха завидни знания, умения и мотивация. Трима от тях завоюваха медали, а отборите с българско участие спечелиха редица отличия за своето представяне. Българските деца показаха наистина много и представиха страната ни достойно. А ние започваме да работим още по-вдъхновено по следващото издание Space Camp Turkey 2022” – споделя Мирослава Димитрова, от Център за творческо обучение, който е координатор на програмата за цяла България.

В рамките на трите групи са участвали общо 88 деца, успешно преминали конкурс с есета, за да се преборят за местата си. През тази година Център за творческо обучение предостави 21 стипендии за участие в програмата, разпределени между 40 деца (частични и пълни стипендии), които са се представили най-добре в конкурса за есе.

 

За седмицата престой в лагера те са усвоили решаващи за всеки бъдещ астронавт умения, обучавайки се на тренажори за истински астронавти и преодолявайки различни изпитания. Така те не само са научили нови неща за космоса и са придобили ценни умения, а и са открили нови приятели. Не на последно място младежите са развили умения и компетентности в STEM дисциплините и космическите науки.

 

 

 

 

Център за творческо обучение си партнира със Space Capm Turkey от 13 години. Програмата се съсредоточава главно върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с космоса, младежите развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества у себе си в динамична и забавна среда.

LEAVE A REPLY