Началото на годината в община Варна стартира с нови 18 паралелки по модел 1:1 (устройство за всеки ученик) и 3 училища, включващи се към програмата на Intel „Умения за иновации“.

На 9 септември 2022 г. се проведе Втория международен образователен форум в Икономически университет – Варна. На него бяха представени и дискутирани образователните успехи на общината и новите възможности за дигитална трансформация.

По време на форума управителят на Център за творческо обучение д-р Александър Ангелов представи и програмата за STEM обучение Умения за иновации“ (Skills for Innovation), по която ще започнат работа 3 училища във Варна – Първа езикова гимназия, МГ „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Йордан Йовков“

Програмата предоставя готови интердисциплинарни ресурси за STEM проектно базирано обучение, разработени от квалифициран екип на Intel и подготвящи учениците за професиите на бъдещето. 

Специален гост беше Деян Янев – директор на ЕГ „Проф. Асен Златаров“в  гр. Хасково – който представи практическия опит с „Умения за иновации“ на училището до момента и съвети за въвеждането на програмата.

Община Варна първа в България подкрепи финансово училищата, работещи по модел 1:1, чрез стратегическа програма.

Повече от 200 преподаватели от 13 училища преминаха обучения за качествено внедряване на технологии в училище и работа с инструментите на Google Workspace

Международният образователен форум се провежда от 2021 г. в Икономически университет – Варна, организиран от Община Варна в партньорство с МОН и други образователни организации. 

В тазгодишното издание на форума над 200 експерти от 9 държави обсъдиха теми с фокус върху дигиталната трансформация, спецификата на поколенията и тяхното влияние върху качеството на образователния процес. Сред участниците бяха представители на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Сдружението на директорите в средното образование, Синдиката на българските учители, както и кметът на гр. Варна Иван Портних. 

 

LEAVE A REPLY