Днес ни гостува екипът на Uchi.bg с вдъхновяващо интервю на 19-годишната Татяна Иванова – момичето с голямата мечта да стане първата жена космонавт от България.


Сънародничката ни Татяна Иванова вече вдъхновява редица други български ученици и студенти също да погледнат към звездите и да се замислят за реалните възможности за космическа кариера. Екипът ни пожелава успех на българката в една от най-трудните и комплексни области на човешкия прогрес, а в следващите редове можете да прочетете и какво разказа тя пред изданието ни.

Въпросите зададе: Александър Александров 

Как се зароди желанието ти да бъдеш астронавт? 

Когато бях лагерник в Space Camp Turkey, гледахме един филм, предоставен от NASA, който започна с цитата: „Представи си, че този астронавт си ти!“… Тогава нещо в мен потрепна и си позволих да помечтая за Космоса. Тази мисъл обаче не ме напусна и така до ден днешен. 

Всяко дете иска да стане космонавт, но на определена възраст забравя за това. Къде е границата между мечтата и реалното убеждение, че това ще бъде твоята кариера и твоят път в живота? 

Често го чувам, но в интерес на истината не зная къде е границата, защото аз израснах като дете на изкуството и мечтата ми за звездите се появи в една вече осъзната възраст, в която човек може да прецени кое е по силите му, какво ще му струва и дали е готов да се бори до край. Бях на 15, но се радвам, че точно тогава ми се случи!

Астронавтиката е една от най-иновативните сфери на дейност. Какви знания и умения се изискват, за да полетиш в космоса? 

Най-младият професионален астронавт е бил на 26 години. Сега космическият туризъм добива популярност и ще се превърне в нещо нормално – тоест знанията, които са били нужни досега и тренировките няма да са задължителни. Въпреки това, аз желая да се подготвям усилено, за да почувствам това, което са почувствали Гагарин и Титов. За да бъдеш изобщо „валиден“ кандидат в дадена селекция за космонавти, ти трябват бакалавърска и магистърска степен, че и даже докторантура. Лицензите по гмуркане, парашутизъм, пилотиране и участието в аналогови мисии също са от голяма важност. Голям брой са кандидатите, които градят брилянтно резюме, за да се откроят, подготвят и състезават. Здравето и психиката са приоритетни. Относно сферата, в която са ти нужни познания – всички, които покрива космонавтиката, но и следва да си специалист в дадена област. 

В България няма образование в тази област. Какво, според теб, трябва да се промени за да могат повече млади българи да се насочат към космическа кариера? 

Образование има, не тясно свързано с космонавтиката, но има… Всичко започва от училище, базата, в която се обучават учениците, практиката, която имат. Интересни събития и възможности има, но са концентрирани в големите градове. Според мен трябва здраво да се инвестира в сградите, базите и обучението на студентите.

Какви са следващите стъпки към осъществяването на целта ти? 

Реших да си дам малко почивка от всичко, но желая да се включа в някоя аналогова мисия, както и да получа лиценз по парашутизъм. Много, много ми се иска да започна с пилотирането, но е толкова скъпо удоволстиве, а е изключително важно в моята област и някак … чувствам се на място сред облаците. Няма друга такава тръпка … Project PoSSUM вече организира следващите тренировки, но всичко е въпрос на средства, време, планиране. Дано… 

Напоследък много се говори за либерализацията на космоса и навлизането на все повече частни компании. Според теб какво влияние ще окаже тази тенденция на астронавтиката в дългосрочен план? 

Аз съм огромен почитател на Мъск и Безос и смятам, че това е бъдещето. Иска ми се все пак Космосът да не се комерсиализира и да се запази идеята, с която е тръгнало изследването му. Ако някой ден имам възможност, бих станала част от екипаж на частна компания. Не знам в каква степен хората са запознати, но Мъск има подписан и договор с NASA и им помага.

Целият брой на вестника прочетете на този линк.

Абонирайте се безплатно за вестник Uchi.bg – електронно издание за образование, наука и познание. 

LEAVE A REPLY