Всички участници от журито на конкурса за космическия лагер Space Camp Turkey 2022 са забележителни, с богат опит и разнообразна експертиза. 

На 12 април, Международния ден на авиацията и космонавтиката, ще се обяви класирането на конкурса, в който журито има нелека задача. 160 български ученици ще имат възможност за участие в прочутия лагер по модел на NASA, а сред тях трябва да се изберат най-добрите кандидати, които да бъдат наградени с пълни или частични стипендии.

Представяме ви членовете на журито!

Петър Теодосиев

Петър Теодосиев е един от създателите на БГ Наука – той изцяло ръководи най-голямата платформа за комуникация по научни теми в България. Има награда от БАН за популяризатор на науката в категория онлайн медии. Петър е избран и в класацията на Форбс „30 под 30″, а дори и в „40 до 40″ млади лидери на Дарик. Има голям интерес към науката и ученето, както и афинитет към видео продукцията – именно те го вдъхновяват да създава видео материали за БГ Наука. Той е голям ентусиаст за разпространението на научна информация, затова и се старае да го прави при всяка възможност, която му се отдаде.

Доротея Николова

Има повече от 15 години опит в областта на най-бързооборотната стока – информацията. Обича да пише, да си играе с думите и нюансите им и да разказва истории. Доротея има диплома по счетоводство, маркетинг, дигитален маркетинг, няколко специализации, майсторски класове и редица награди за писане, както и понякога „нездрав“ интерес към точните науки, Балканите, пътуванията, фотографията и проверяването на факти. Съосновател на стартъп в сферата на зелените технологии и с опит в PR, copywriting, brand storytelling, изграждане на идентичност, комуникационни и дигитални стратегии.

Alumni на Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. Част от маркетинг екипа на германския „зелен” стартъп е.Ray Europe по проекти към Европейската космическа агенция (ESA). Финалист на Power Up България’2018 и част от инициативата Pioneer into practice на Cleantech/Climate KIC.

Д-р инж. Ивайла Сопотенска

Д-р инж. Ивайла Сопотенска е технолог на храните. Завършила е Унивеситета по хранителни технологии – Пловдив. През декември 2021 г. придобива докторска степен от същия университет. В момента работи като лабораторен техник в отдел „Изследване и развитие на голяма мултинационална компания“ (Аурубис България) и се занимава с микроскопски изследвания (и не само).  От 2014 г. започва да се занимава с комуникация на науката, а между 2018 и 2021 г. това става и нейна професия като научен журналист (в сайта НаукаOFFNews). Трикратен финалист е на конкурса за популярна наука FameLab – през 2014, 2016 и 2021 г., когато печели трето място. Ежегоден лектор е на Софийския фестивал на науката. Ежегоден ментор е в детския конкурс за популярна наука SchoolLab във Франция от първото му издание през 2017 г. Хобитата ѝ са народни танци, плуване, футбол и аматьорски театър.</font color>

Иван Паунов

Иван Паунов е бивш възпитаник на Space Camp Turkey. Освен това е и 3-ти курс студент в Технически Университет София. Работи като Java разработчик в лидерска IT фирма. През свободното си време преподава роботика и програмиране в Академия Роботика, като смее да твърди, че е обучил над 500 деца и е допринесъл за тяхното развитие.

Натали Неделчева

В момента Натали завършва магистратура по Приложна иконометрия и моделиране на данни към СУ „Климент Охридски”. От почти 2 години се развива в областта на Data Science и Machine Learning, а интересът ѝ към логическата математика и природните науките се заражда още в ранна възраст, докато посещава различни състезания.

Преди няколко години открива и любовта си към преподаването, когато започва да води занятия по програмиране, математика, а съвсем от скоро и по Data Science в Академия Роботика. Намира децата за изключително вдъхновяващи и счита, че всяка инвестиция в тяхното бъдеще и развитие е и инвестиция в едно по-добро общество.

Д-р Петър Ефтимов

Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006 г. в ЛТУ в гр. София. Веднага след това започва работа в клиника „Анимо”, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника, където работи до 2011 г. Специализира спешна медицина и реанимация, през 2010 посещава курс по репродуктивна медицина в централата на Minitub, гр. Мюнхен. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност Молекулярна биология към СУ „Св. Климент Охридски”. През 2017 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология в катедрата по Биохимия на Биологическия факултет към Софийския университет, а от юни 2018 г. работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет. Печели националния финал на конкурса FameLab и представлява България на международния научен фестивал в Челтнъм, Великобритания през 2016 г. За себе си казва, че обича да гледа към света от най-малкото до най-голямото и да разказва истории, в които всеки да може да се намери и разпознае.

Вероника Колева

Вероника Колева е завършила специалност „Химия” в СУ „Св. Климент Охридски”, направление „Физикохимия”. Научният ѝ интерес е насочен към материалите за съхранение на водород и тяхното приложение в практиката. Тя е финалист в конкурса FameLab през 2017 г., където представя темата „Суперсилите на геконите”. Занимава се с химични демонстрации като част от „Корпус за бързо гърмене” –  група от млади учени, които представят химията по завладяващ начин и всяка година участват в Софийския фестивал на науката и имат редица изяви в училища в София и страната. Ръководила е занятия във фондацията „Университет за деца”, в „Национален дворец на децата” и е подготвяла летни работилници по природни науки за Американския колеж в София.

Към момента Вероника завършва магистратура по Функционални материали към СУ „Св. Климент Охридски”. Вероника Колева е сред българските учени по време на Science Camp Bulgaria 2019 г. В свободното си време  се занимава с наблюдаване и определяне на птици. Обича да чете научна фантастика и да бъде сред природата.

Татяна Иванова

Татяна Иванова е родена на 12.12.2002г. в град Добрич. Завършила е ЧПГТП “Райко Цончев” с профил “Информационни технологии и математика”, а в момента е студентка по “Инженерна физика” към Физическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”. Преминала е през двата учебно-тренировъчни лагера по модел на NASA в света – Space Camp Turkey в Измир, Турция и Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ. Била е част от Space Challenges Bootcamp в отбор, който строи наземна станция.</font color>

Извънкласно се занимава с творческо писане, има издадена стихосбирка “Ще те докосна ли?”, свири на барабани и е първият президент на Интеракт Клуб Добрич. След селекция е избрана да участва и в академия към Международния институт по космически науки и Project PoSSUM. Поема по този път, защото мечтае някой ден да стане първата жена космонавт на България.

Гергана Златанова-Лекова

Гергана Златанова е съосновател на Инвестор.БГ АД и негов финансов директор и прокурист до 2013 г. Има магистърска степен от Технически Университет, София. Участва в подготовката на първото за България първично публично предлагане (IPO) на Инвестор.бг АД, носи отговорност за представянето му като публично дружество, счетоводен контрол и финансово отчитане пред управляващи, инвеститори и държавни контролни органи. Участва във вземането на стратегически и инвестиционни решения. Участва и в създаването на нови сайтове и start-up проекти – от оценка на бизнес идеята до изграждане и управление на бизнес модела.

Завършва в Leadership Academy, Сан Диего, САЩ. Целият си професионален опит пренася във фондация Лекови. Активно подкрепя не само проекта Space Camp Turkey почти 10 години, но и редица проекти, свързани с предприемачески и новаторски инициативи чрез практическа помощ, консултиране и анализи.

Кристиян Михайлов

Кристиян Михайлов е съосновател на Професионална асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). В последните три години активно работи за развитието на образователната роботика и ролята ѝ в индустрията.

Венцислава Николова

Венцислава Николова е ръководител „Подбор и Център за знание” в Еконт. Тя се грижи за откриването на подходящите хора за Еконт – както служители, така и партньори. Работи активно, за да бъде усъвършенстван процеса на подбор, въвеждането и развитието на специалистите в компанията.

Пожелаваме успех на всички участници в конкурса за Space Camp Turkey 2022! Всичко за него може да научите на официалния сайт: https://spacecamp.cct.bg 

LEAVE A REPLY