Тази година патрон ще бъде Татяна Иванова

Срокът за кандидатстване по престижната международна програма за ученици Space Camp Turkey се удължава до 20 март 2022 годинаНовата крайна дата ще даде възможност на още повече ученици да изпратят своите есета за участие в конкурса и да се състезават за допълнителни стипендии, благодарение на нови спонсори сред Общините и партньорски училища.

Спонсорите

В инициативата вече се включиха няколко български общини, сред които Русе, Силистра, Козлодуй и Казанлък. Те ще предоставят на избрани ученици стипендии за участие в лагера по модел на Американската космическа агенция NASA. От своя страна, Център за творческо обучение ще предостави по една стипендия на всяка партньорска община. Своето желание да спонсорират участниците вече са заявили Фондация Лекови”, Фондация „Лъчезар Цоцорков”, куриерска фирма Еконт и др.  Всеки желаещ да се включи в партньорската програма на Space Camp, може да се свърже с представител на Центъра и да заяви своя интерес.

С откриването на нови възможности за още спонсорства ще дадем шанс на повече ученици от 11 до 15-годишна възраст да се класират за участие и стипендия за космическия лагер в гр. Измир, Турция това лято. Вярваме, че за поредна година те ще представят страната ни достойно и ще се върнат не само с отличия, но и заредени с много знания и умения, които ще са им от огромна полза в бъдеще” – посочва Мирослава Димитрова, координатор на програмата.

Коя е Татяна?

Патрон на програмата тази година ще бъде 19-годишната Татяна Иванова, чиято амбиция е да стане първата жена космонавт от България. Едва на 15 години тя печели своето място сред участниците в космически лагер в Турция и споделя, че това е била една от най-важните стъпки към постигане на мечтата й. Била е и член на журито в програмата, а днес тя е и единствената българка сред 250 участника от цял свят, приета в програма без аналог за кандидат-астронавти, организирана от Международния институт по космически науки и Project PoSSUM в партньорство с двата космически университета в САЩ.

Всеки ученик, който желае да последва примера ѝ, може да го направи, като попълни формуляра за участие в конкурса – https://spacecamp.cct.bg/.

Координатор на програмата Space Camp Turkey за цяла България е Център за творческо обучение, като партньорството продължава вече 13 години. До момента има над 1000 участвали български ученици, над 34 медалисти от състезания в Space Camp Turkey и над 300 раздадени стипендии за участници в програмата.

LEAVE A REPLY