От 3 до 9 юли се проведе летният лагер по проекта “Свързани срещу нетолерантността. Виртуални мостове в мрежата” (RAINBOW), организиран от Център за творческо обучение. В лагера се включиха младежи и учители от 6 европейски държави.

Над 60 участници от България, Румъния, Италия, Франция, Испания и Белгия се включиха в младежки лагер по медийна грамотност и гражданско образование в Кранево. В продължение на 5 дни те се участваха в интерактивни игри и практически задачи, развиващи уменията за работа в екип и подкрепящи културния обмен между учители и ученици. 

Семинари на различни теми като приобщаване, създаване на медийна кампания, как да бъдем добри журналисти и други, се проведоха от международни експерти. Лектори и обучители в програмата бяха Лина Руиз от CEPS Социални проекти в Барселона (Испания), Серена Валенти и Масимо Маланкини от Патроната “Сан Винченцо” в Бергамо (Италия), Мария Грация Кучи от CNOS-FAP (Италия), Роксана Клопотару от Университета на Валахия в Търговище (Румъния).

 

Родената в Колумбия Лина е културен мениджър и артист, и специализира в културна медиация и комуникационни стратегии. 

 

 

 

 

Серена е журналист на свободна практика и работи с думите като инструменти за социална промяна. Тя води обучения по журнализъм и общуване, и се интересува от поп-културата, еволюцията на езика, философията.

 

 

 

 

Роксана е млад журналист. Тя обича музиката, пее от 14 годишна и е спечелила повече от 100 награди на музикални фестивали във всички балкански държави, Русия и Украйна.

 

 

 

 

 

 

Масимо е учител по дизайн в Патроната „Сан Винченцо” в Бергамо, а също актьор и обучител в курсове, насочени към създаване на артистична и театрална чувствителност.

 

 

 

 

Мария Грация е съветник по професионално ориентиране и консултант по заетостта в Салезианския технически институт „Сан Дзено” във Верона. Тя е обучител по програма против тормоза на живо и в социалните мрежи.

 

Младежите, обединени в мултикултурни отбори, имаха за задача да създадат продукт срещу речта на омразата, който ще стане част от международна младежка медийна кампания. Педагози, активисти, ролеви модели и учители споделиха своя професионален и социален опит с младите творци. В проектите основни засегнати теми бяха свободата, равенството, многообразието и доброжелателността към хора от различни култури, раси, етноси, пол, сексуална ориентация и други. В отборите участваха учители и ментори, и в продължение на седмица се водиха разпалени дискусии, поставящи фокус на това как да бъдем по-добри към околните.

Творбите на младежите ще залегнат в основата на медийна кампания за европейски ценности, основни човешки права, мир, уважение и активно гражданство за финал на проекта през месец септември. Линк към страницата на RAINBOW във Facebook, където можете да следите медийната кампания, ще намерите по-долу.

 

 

 

 

 

Участниците в лагера получиха възможност и да работят „на терен“, като черпят вдъхновение от забележителностите на Варна и района. Културните обиколки също бяха свързани с игри и задачи, развиващи креативните им умения. Младежите получиха възможност да се запознаят с природата и историята на България, посещавайки Екопарка във Варна и Аладжа манастир. 

Разбира се, те се насладиха на спокойния плаж на Кранево и на редица забавления. Получиха и доста възможности да демонстрират таланти и идеи. Включиха се в лов на съкровища, рисуваха портрети, писаха песни, осъществиха флашмоб със специална хореография, редиха думи от бисквитки и много други. 

За финал, след кратката и интензивна седмица, учениците успяха да сътворят креативни медийни кампании. Екипът на Център за творческо обучение допринесе за всички материали, пространство, организация и осигуряване на безвъзмездното участие на петимата ученици от България. 


RAINBOW Camp в Кранево приключи с усмивки, нови приятелства, летен загар, позитивни послания, обратна връзка и няколко добре научени урока. 

Още моменти от лагера разгледайте на Facebook страницата: https://www.facebook.com/RainBowErasmus 

===================================================================================

Младежите, които участваха в RAINBOW Camp, бяха избрани с конкурс за младежки медиен проект, който беше проведен в началото на 2022 г. Разгледайте творбите на всички участници във Flickr: https://www.flickr.com/photos/195476479@N06/ 

Проектът “Свързани срещу нетолерантността. Виртуални мостове в мрежата” (RAINBOW) е финансиран от ЕС в рамките на програма Еразъм+. Той е насочен към насърчаване на социалното включване и позитивните ценности чрез въвеждане на методи от сферата на неформалното учене в училищното образование.

Уебсайта на проекта разгледайте тук: https://www.rainboweurope.eu/ 

Още за реализирането на проекта в България и чуждестранните му партньори вижте тук: https://cct.bg/rainbow/ 

LEAVE A REPLY