Здравейте, преподаватели! Готови сме да споделим и последните новини от екипа на Google. В актуализацията от септември 2023 г. се въвеждат шест функции – от опростяване на споделянето на файлове в Google Chat до обновяване на сайтовете ви в Google Sites. Тези нови инструменти са предназначени да направят преподавателския ви живот по-лесен и по-забавен. Затова нека разгледаме тези актуализации и да видим как те могат да подобрят качеството на вашата работа в Google. Готови ли сте? Нека започнем!

Интегриране на интелигентни чипове в Google Chat

Последната актуализация на Google Workspace въвежда функция в Чата за преподаватели. Интелигентните чипове са тук, за да опростят и ускорят процеса на споделяне на файлове и ресурси с вашите ученици. Ще разгледаме функциите за тестване и как това може да промени начина Ви на работа.

 • Функция: Интелигентните чипове ви позволяват лесно да вмъквате файлове в съобщенията си в Чата.
 • Как да я използвате: Когато въвеждате съобщение в Чата, вече можете да използвате символа “@“, за да активирате списък с предложения за файлове, да търсите по име на файл и да вмъквате файлове директно в съобщението си което прави споделянето на файлове по-ефективно от всякога.
 • С какво е полезна в училище: Учителите могат бързо да споделят файлове и ресурси с учениците чрез Google Chat, като по този начин подкрепят комуникацията и сътрудничеството.

Допълнителна информация на английски език може да намерите тук:

https://support.google.com/chat/answer/7651457

Pазширяване на възможностите за брандиране и персонализиране на Google Sites

Сайтовете на Google – един стабилен инструмент в арсенала на преподавателите, сега предлагат вълнуващи възможности за персонализиране, като същевременно запазват своята лесна за използване и високо ефективна природа. Това гарантира, че преподавателите могат безпроблемно да създават брандирани сайтове на Google. В следващия раздел ще се запознаем с конкретните характеристики и функционалности на тази актуализация, като ще хвърлим светлина върху това как преподавателите могат да използват този мощен инструмент, за да подобрят институционалното си уеб присъствие.

 • Функция: Администраторите  получават нова мощна възможност – да разпространяват брандирани елементи на дизайна за сайтовете на Google, като по този начин създават последователна визуална идентичност за образователните уебсайтове. Чрез споделянето на тези брандирани активи чрез конзолата за управление потребителите получават достъп до унифициран спектър от елементи на дизайна, които безпроблемно съответстват на марката на тяхната организация. 
 • Как да я използвате: Този всеобхватен пакет включва предварително разработени теми, персонализирани шрифтове, брандирани цветови палитри, лога, шрифтове, заглавни изображения и множество настройки на темите, които потребителите могат лесно да използват при създаването на нови уебсайтове или подобряването на съществуващи такива.
 • С какво е полезна в училище: Образователните институции могат да поддържат последователен и професионален външен вид на своите уебсайтове, като по този начин подобряват своето онлайн присъствие.

Тези функции са деактивирани по подразбиране и могат да бъдат активирани на ниво домейн, OU или група. В конзолата отидете в Приложения > Работно пространство на Google > Настройки за Диск и документи > Шаблони > Теми и шаблони по подразбиране > Тема по подразбиране на сайтове. Допълнителна информация можете да намерите тук.

Достъпно за потребителите на планове Business Plus, Enterprise Standard, Enterprise Plus, Education Plus.

По-лесно заключване на файлове в Google Drive

Поддържането на сигурността на важните файлове е от първостепенно значение за преподавателите. Google Workspace представя актуализация, която опростява процеса на заключване на файлове в Google Drive. В този раздел ще обсъдим функциите и тестовите характеристики на тази актуализация, която предлага на преподавателите по-голям контрол върху техните споделени ресурси.

 • Функция: Лесно заключване на файлове, за да се предотврати извършването на промени от други лица.
 • Как да я използвате: Щракнете с десния бутон на мишката върху даден файл, изберете “Информация за файла” и щракнете върху “Заключване”, за да ограничите редакциите, коментарите и предложенията.
 • С какво е полезна в училище: Учителите могат да защитят важни документи, задачи и оценки, за да предотвратят неоторизирани промени.

Заключването на файла гарантира, че други потребители не могат да го променят. В заключените документи не могат да се добавят редакции, коментари и предложения. Тази актуализация опростява и рационализира процеса на ограничаване на файлове в Диск, който преди беше достъпен само чрез Google Drive API или чрез одобрения на файлове.

Разширена езикова поддръжка за надписи в Google Meet

Ефективната комуникация е от ключово значение в образованието, а актуализацията на Google Workspace от септември 2023 г. я подобрява още повече. Преводът на текст в реално време в Google Meet вече е наличен за 24 езика, включително български. В този раздел ще се запознаем с функциите и тестовите характеристики, които дават възможност на преподавателите да насърчават приобщаването и да взаимодействат с ученици от различни езикови среди.

 • Функция: Превод на текст в реално време за Google Meet.
 • Как да я използвате: Google Meet вече ви позволява да виждате превод на текст в реално време от говорителите по време на срещи. Наличен е превод на текст за 24 езика, включително български.
 • С какво е полезна в училище: Преподавателите могат да използват Google Meet за многоезични събития, като гарантират приобщаване и комуникация с ученици от различни езикови среди.

Добавяне на Google Groups към пространствата на Google Chat

Сътрудничеството е в основата на образованието, а Google Workspace го подобрява, като ви позволява безпроблемно да интегрирате Google Groups с Google Chat пространства. Тази актуализация опростява управлението на членството в групите, като улеснява учителите при създаването на пространства за сътрудничество за техните класове. В този раздел ще разгледаме функциите и тестовите характеристики, които могат да улеснят живота на преподавателите.

 • Функция: Опростява управлението на членството в групи в рамките на Chat пространства като значително улеснява добавянето или премахването на голям брой членове.
 • Как да я използвате: Автоматично добавяне на членове на Google Group в Chat пространство, като промените в членството в групата се отразяват в пространството  и непрекъснато синхронизира членството от групите в чата.
 • С какво е полезна в училище: Учителите могат да създават пространства за сътрудничество за класовете, като управлението на членството е улеснено, особено при добавяне или премахване на ученици.

Създаване, модифициране и вмъкване на имейл шаблони в съобщенията на групите

Съобщенията играят ключова роля в образователната комуникация. Актуализацията на Google от септември 2023 г. въвежда функция, която може да спести значително време на преподавателите. Възможността за създаване, модифициране и вмъкване на шаблони за имейли в съобщенията на групите може да рационализира повтарящите се съобщения и анонси. В този раздел ще разгледаме функциите и тестовите характеристики, които могат да направят преподавателите по-ефективни.

 • Функция: Когато използвате групи съобщения, можете да запазите съставено съобщение като шаблон и да го използвате повторно за бъдеща употреба. 
 • Как да я използвате: Сега, вместо да пишете едно и също съобщение от нулата, можете да съставите и запазите отговора си като шаблон, като спестите време и ускорите работните си процеси за по-бърза комуникация.
 • С какво е полезна в училище: Преподавателите могат да спестят време при изпращане на повтарящи се съобщения или обяви до ученици или колеги, като използват шаблони за имейли в рамките на Групите.

В обобщение, актуализациите на Google Workspace за септември 2023 г. предлагат на преподавателите няколко ценни инструмента за подобряване на работата в екип, комуникацията и управлението на документи в образователния сектор. Тези функции могат да помогнат на учителите да спестят време, да поддържат последователност и да подобрят комуникацията с учениците и колегите си.

Новостите за месец август прочетете тук.
Следете новостите за Google Workspace всеки месец тук и на Фейсбук страницата ни.

 

 

LEAVE A REPLY