През месец юли Google Workspace представи няколко нови функции, които подобряват удобството и ефективността за потребителите. В администраторската конзола сега е възможно закачане на до пет връзки в горната част на лентата за навигация, което позволява по-бърз достъп до важни страници. Google Календар предоставя повече гъвкавост чрез опцията за задаване на работни места, а Gmail позволява директно договаряне на време за срещи в имейлите, което оптимизира планирането. Не на последно място, Google Bard предлага експериментална AI-чат услуга, предоставяща отговори на въпроси чрез търсене на информация в интернет.

Фиксирайте връзки в горната част на лентата за навигация в администраторската конзола

Лявата колона за навигация в конзолата дава възможност на администраторите бързо да разглеждат и навигират до ключови страници. За да подобрят допълнително това изживяване, администраторите вече могат да закачат до пет връзки в горната част на менюто за навигация вляво. Това е особено полезно, ако има области на администраторската конзола, до които навигирате повече от други, помагайки да спестите кликвания и да навигирате до подходящи страници по-бързо.

Повече гъвкавост към работните места в Google Календар

Преди обед работите в класната стая в училище, а следобед имате извънкласна дейност в читалището? Няма проблем. С нова възможност в Календар вече можете да можете да посочите къде ще бъдете през различни части от деня. Отразяването къде се намирате физически в определени моменти позволява по-лесно да организирате съвместната работа.

Последните подобрения на функцията за работно местоположение в Календар гарантират, че потребителите имат по-добър контекст за екипна работа и сътрудничество, планиране на местоположение, управление на зали за срещи и много други. И тази нова функция е още една стъпка в тази посока.

Преобразувайте лесно имейл адреси и връзки в интелигентни чипове с tab в Google Таблици

Вече ще имате възможност да вмъкнете връзка и да натиснете бутона tab, за да преобразувате връзката в интелигентен чип в Google Таблици. Използвайте тази функция, когато копирате и поставяте имейл адреси или връзки към файлове в Google Диск, места в Google Карти или видеоклипове в Youtube в лист. Допълнителна информация как да използвате новата функция ще откриете ТУК.

Договаряйте времето директно в Gmail и планирайте срещи по-бързо

По-бързо и лесно намирате удобно време за срещи 1:1 с други хора, без да се налага да превключвате между различни приложения. Това е особено полезно, когато планирате срещи с хора в или извън вашата организация, чиито календари в Google не са видими за вас. Докато пишете имейл, ще забележите нова икона на Календар с всички свързани с календара действия – консолидирани и лесно откриваеми. Можете да:

Предлагате часове, в които сте свободни: Тази опция позволява да отворите календара си вдясно и да изберете и вмъкнете предложения за часове за срещи директно в имейла. Получателят на имейла ще види предложените часове и ще може да избере удобния за него в същия имейл. След което автоматично ще получи друг имейл с покана от календара.

Създавате събитие: Това е бърз и удобен начин да планирате среща и да споделите информацията за събитието обратно в имейла. Когато стартирате процеса, ще се отвори форма за създаване на календарно събитие отдясно със запълнени получатели и заглавие, взети от имейла. Резюме на събитието ще бъде автоматично вмъкнато в тялото на имейла, за лесно споделяне с получателите.

Добавете хипервръзки към текст в Google Chat

Вече можете да добавите текст с хипервръзка, когато пишете или редактирате съобщение в Google Chat. Тази актуализация също така включва възможност за копиране на хипервръзки от други места като Gmail, Документи, Таблици и Презентации. С тази силно желана от потребителите функция съобщенията ще изглеждат по-чисти, по-компактни и по-лесни за четене.

Добавяне на емотикони в Google Таблици

Емоджитата са чудесен начин да изразите допълнителен смисъл или емоция в Google Workspace. Вече можете да вмъквате емотикони в Google Таблици и да ги направите по-живи и интересни по два лесни начина:

  1. Напишете “@” в клетката, след това изберете “Emoji” от предложените опции и щракнете върху желания емотикон.
  2. Ако предпочитате да използвате менютата, отидете на “Вмъкване”, след което изберете “Emoji” и щракнете върху емотикона, който желаете да добавите.

Получете отговор на всички въпроси с Google Bard

Bard е новата експериментална разговорна AI чат услуга на Google. Тази услуга има за цел да предостави сходно на ChatGPT изживяване, но с някои интересни различия. Главната разлика е, че Google Bard използва информация от интернет, за да отговори на вашите въпроси.

За да зададете въпрос на Bard, посетете уебсайта: https://bard.google.com/ В долната част на екрана ще откриете поле, където можете да напишете вашия въпрос на български език. След това, Google Bard ще търси информация в интернет и ще ви предостави най-подходящия отговор.

Тази програма все още се намира в бета версия, което означава, че е в процес на разработка и може да се променя често. Възможно е да има някои малки проблеми с функционалността, но екипът на Google работи активно за да ги отстранява.

Новостите за месец юни прочетете тук.
Следете новостите за Google Workspace всеки месец тук и на Фейсбук страницата ни.

 

LEAVE A REPLY