Без тежки чанти, по-удобно, по-сигурно, повече интерес към учебния материал

Представете си, че всяко дете има възможност да ходи на училище, носейки едновременно стотици учебници, помагала и други материали. При това – без изобщо да се налага да има на гърба си тежка чанта. Всичко, от което ще има нужда, ще бъде само тънък, лек и удобен за носене лаптоп, създаден специално за образователни цели и оптимизиран за българската учебна програма.

Всичко в едно устройство

Chromebook представлява преносим компютър, който обединява таблет и лаптоп в едно и може успешно да подпомогне дигиталната трансформация на училищата. Това е най-популярното персонално устройство за образование в САЩ, Австралия, Нидерландия, Белгия, Испания и много други страни. У нас Chromebook се разпространява от Центъра за творческо обучение.

Лаптопът работи с операционната система Chrome OS на Google и поддържа най-използваните „облачни“ платформи за образование, включително Google Workspace за образование. Всички учебни файлове се пазят в „облака“, а не на устройството, което ги прави по-добре защитени и достъпни от всякъде.

Характеристиките му включват тъчскрийн, висококачествена камера и водоустойчива клавиатура. Както се убеди екипът на вестник Uchi.bg, Chromebook издържа на удари, настъпване, поливане с вода и различни други заплахи, които съпътстват ежедневието на ученика. В добавка той е изключително бърз (стартира само за осем секунди), батерията му издържа цял учебен ден (до 12 часа), няма вируси, а здравината му е тествана по стандарт от военен клас. Повече информация за характеристиките е достъпна на адрес chromebook.bg/shop.

Истинска революция в образованието

Тънък колкото папка, удобен, лек и безопасен, Chromebook премахва нуждата от носене на тежка раница с хартиени учебници. Той може да се използва практически навсякъде и да дигитализира учебния процес както в класната стая, така и у дома – за целите на дистанционното обучение. И в двата случая може значително да улесни работата на учители и ученици и да направи по-пълноценен учебния процес. Особено подходящ е за обучение по т.нар. STEM (Science Technology Engineering Mathematics) предмети.

Модел 1:1 в образованието

Chromebook е особено подходящ за въвеждане на модела 1:1 (устройство за всеки ученик), при който всички ученици и учители разполагат с устройство навсякъде и по всяко време. По този модел вече работят над 150 паралелки в общо 50 училища в България и броят им нараства бързо. Това е един от най-модерните образователни методи в световен мащаб, а сред страните, които са го въвели освен България, са още САЩ, Великобритания, държавите от Скандинавския полуостров, Япония и други.

Подходящ за деца със специални образователни потребности

Chromebook е оптимизиран за използване от деца със специални потребности, включително намалено зрение или напълно незрящи, както и деца със затруднения в слуха.

Достъп до огромен брой образователни приложения

В добавка тези лаптопи гарантират лесен достъп до хиляди безплатни приложения в Google Play. Сред тях са Google експедиции, Tour Creator и Poly, които включват в учебния процес виртуалната и добавената реалност, Jamboard за създаване на учебно съдържание и много други. Приложенията за виртуална реалност създават изцяло нови възможности за учене.

Интеграция с множество облачни платформи за образование

С Chromebook могат да работят всички ученици и учители, независимо от облачната платформа, която използват. Тези лаптопи могат лесно да се използват и с профилите edu.mon.bg. Изцяло локализирани са за нуждите на българското образование. Освен това те имат 8.5 години гаранция и разполагат също с автоматични ъпдейти за операционната система Chrome OS. В добавка, те могат да се контролират от училището, без значение къде ги използва ученикът.

Лаптопите са предпочитани и от учениците, защото превръщат учебния процес в една по-забавна и интерактивна дейност, стимулират креативността на младежите и им дават достъп до огромно разнообразие от приложения и съдържание.

През последната година интересът към този тип устройства в българските училища нараства бързо и вече над 5000 такива лаптопа работят в образователната система, от които над 1500 се използват по модела 1:1 (устройство за всеки ученик). От Центъра за творческо обучение споделиха, че според статистика от онлайн магазина chromebook.bg/shop, освен училища, вече все повече родители проявяват интерес и закупуват такива учебни компютри за своите деца.

LEAVE A REPLY