Автор: Калоян Богданов

Драги читатели, представяме ви Acer Chromebook Spin 11 – предназначен за образование. Ще разгледаме функциите, здравината, цената на продукта и ще го сравним с ACER B118 EDUCATION, по чийто модел е направен. Предупреждавам Ви, че този лаптоп може да ви накара да се влюбите в Chrome OS.

Устройството може да се използва за всичко, постижимо чрез приложения от Google Play Store или уеб-приложения (напр. MS Word). Това означава, че Chromebook покрива с лекота 99% от работата в училище, а и извън него. Много ми е трудно да открия нещо по-добро на подобна цена, което да върши същите неща със същата ефективност. За мен това устройство е най-доброто устройство за общообразователни или специализирани предмети.

От 2018 г. Център за творческо обучение ще предлага Acer Chromebook Spin 11 – R751T.

Какво има в кутията?

В кутията има сиво-черен 11,6-инчов преносим компютър, зарядно устройство с новия Type-C USB стандарт, Wacom EMR писалка за работа с екрана и упътване за бързо стартиране на операционната система Chrome, заедно с подробно описание на възможности ѝ.

Екран

Конфигурацията, която използвам, идва с 11,6-инчов IPS Touch екран, който щади очите дори при многочасова употреба и се върти на 360°. Екранът е изработен от Antimicrobial Corning® Gorilla® Glass – същия вид закалено антибактериално стъкло, от което се правят екраните на повечето смартфони.

Устройството може да се използва и като таблет без писалка. При въвеждане на текст се появява сензорна клавиатура. Извън това може да използвате и ръкописно въвеждане.

Писалка

За този модел Acer работят заедно с Wacom (водещо име сред производителите на графични таблети), за да създадат най-прецизната писалка в тази ценова категория, отлично поддържана от Chrome OS.

Това е и една от големите причини да препоръчвам Chromebook Spin 11 за образованието. Слабост в дизайна на лаптопа е, че (отново) не е предвидено място за прикрепване/прибиране на писалката, което я прави по-лесна за губене.

За разлика от ACER Active stylus, която идва с модела B118,  писалката на Chromebook Spin 11 няма батерия. Вместо това екранът е снабден с множество сензорни точки, които отчитат мигновено силата на натиска и местонахождението на върха на писалката.

Рисунка, направена с Chromebook Spin 11 

Автор: Лия Манчева

Сравнителна таблица

Acer active stylus Wacom EMR pen
Батерия Използва батерия АААА (намират се трудно). Издържа дълго време тъй като се изключва, когато не се използва. 4/5 Сензорите се намират в екрана на лаптопа и няма нужда от батерия в писалката.

5/5

Конфигурация (бутони) Има два странични бутона – единият служи за гумичка, но работи само с едно приложение и е неудобен. Писалката има клип за закачане към риза или папка…

4/5

Също има бутон за гумичка, работеща само в едно приложение. Разположена е по-удобно, но пък липсва клип за закачане.
3/5
Точност Основна слабост в този модел. Върши достатъчно добра работа за анотации и просто ограждане. За писане е неудобна, тъй като сензорите се активират преди писалката да е докоснала екрана, което пречи много на всякакъв вид ръкопис. За сметка на това, чувствителността към степента на натиск е по-голяма от тази при Wacom писалката.

2/5

Писалката пише само докато е в допир с екрана. Това прави писането на ръка доста по-естествено. Нивата на натиск не са много, но върши достатъчно добра работа дори и за рисуване.

5/5

Здравина Тъй има като фина електроника в самата писалка е възможно да има проблеми.

4/5 – здрава е, но е възможно да се счупи

Писалката е солидна и няма електроника вътре.

5/5 – няма електроника вътре и няма да се счупи освен ако не се скърши преднамерено.

 

Операционна система

Chrome се отличава със стабилност и лекота на употреба, каквато малко други операционни системи показват. До скоро тя предлагаше само браузър, файлова система и G Suite, но вече позволява и използване на Android приложения, с което възможностите на Chrome OS значително се разшириха.

Батерия

Зависи от употребата. Acer обещават до 10 часа батерия, което ми се струва реалистично. Операционната система е лека и не изисква много ресурси. При лека употреба съм сигурен, че може да издържи и повече от 10 часа. Екранът не е твърде голям (разделителна способност 1366х769), и не консумира много заряд. Най-голямата консумация на енергия идва от по-тежки Android приложения, които използват много графична мощност. Infinte Painter беше единственото приложение, след чиято употреба забелязвах значителен спад в нивото на батерията. Извън него, батерията работи около 10 часа. Времето за зареждане не е дълго и за около 30 минути може да се зареди достатъчно да изкара още час-два.

Специални функции

Acer Chromebook R751T e по-устойчив и по-лек от Acer B118. Издържа на падане от до 122 см и може да издържи до 60 кг тежест (ако е затворен!), което означава, е дори някое дете да седне върху него е малко вероятно да му се случи нещо. Моделът е тестван по военен стандарт (MIL-STD 810G) за издържливост.

Клавиатура

Главното предимство на тази клавиатура не е в удобството, а в издържливостта. Също като тази на Acer B118 тя е водоустойчива. При заливане, течността излиза от корпуса на лаптопа без да навреди на електрониката. Също така клавишите са прикрепени здраво и са трудни за изтръгване. 

Тъч-пад

Като площ е със средна големина и изпълнява добре функциите си. При плъзгане с два пръста работи като scroll, а при “кликване” с два пръста се активира десен бутон. Все пак, смятам че писалката и възможността за въвеждане чрез докосване на екрана са по-удобни и лесни за ползване.

Приложения

Chrome – служи като браузър и платформа за работа с всички Chrome (web) приложения.

Например:

Google Keep! – оптимизирано за работа с писалка.
G Suite (Docs, Sheets, Slides, Drive) – облачен офис пакет.
Google Classroom – класна стая

Android:

Google Play Music –  възпроизвеждане на музика.
Adobe Sketch – инструменти за рисуване.
Bamboo Paper – бележник, скицник.
HandWrite Paper – ръкопис.
Infinite Painter – живопис, рисуване.
Adobe Acrobat Reader – четец.
Microsoft Word – всички Office мобилни приложения работят.
Takoboto – речник по японси език.
Няколко игри…

Ръкописно въвеждане

Ръкописното въвеждане може да се използва, когато клавиатурата не е активна (режим тента или таблет). Работи само с налична интернет връзка, тъй като използва технологията на ръкописното въвеждане в Google Translate, което е базирано в облак. Може да се въвежда с писалката или с пръст (препоръчвам писалката). Работи на всички езици в Google Translate, включително японски.

Технически параметри на CHROMEBOOK ACER R751ТN с включена WACOM писалка:

 • Операционна система: Chrome OS;
 • Процесор: Intel® Celeron® 3350, двуядрен, 1.1 – 2.4 GHz тактова честота;
 • Оперативна памет: 4GB DDR4 SDRAM
 • Четец за карти памет: ДА, micro SD съвместим;
 • Памет за съхранение: 32 GB eMMC бързоскоростна памет;
 • Екран: 11.6″ инчов мулти тъч IPS дисплей с HD 1366 x 768 (16:9) резолюция, висока яркост, пантите на екрана позволяват разтварянето му до 360 градуса. LED подветка с вграден TFT LCD с 10 точков мултитъч;
 • Стилус/Писалка за тъч екран: Да, Wacom професионална електромагнитна писалка;
 • Видеокарта: Intel® HD Graphics 500
 • Свързаност:
  • безжичен адаптер WLAN 802.11a/b/g/n/ac с MIMO технология;
  • Bluetooth 4.2;
 • Аудио и видео:
  • 1 MPпредна камера с резолюция 1280 x 720 и 88 градуса ъгъл на видимост;
  • 5 MP задна камера с 2592 х 1944 резолюция, 1080p FULL HD;
  • 2 вградени високоговрителя;
 • Входни/изходни портове
  • 2xUSB Type-C порта
  • 2xUSB 3.0 ports
  • DisplayPort over USB Type-C
  • Microphone/headphone/speaker jack
 • Тъчпад: Да, поддържащ “Gestures”;
 • Размери и тежест:
  • 296 (W) x 206 (D) x 20.9 (H) mm.
  • 1.4 kg с дву-клеткова батерия.
 • Захранване:
  • USB Type-C 45 W Google PD AC адаптер
  • 37.0 Wh 2-cell 4870 mAh Li-ion батерия
  • Батерия: Издържа до 11 часа в работен режим.
 • Корпус: Подислен, преминал „MIL-STD-810G“ тестове, устойчив на падане или директно изпускане на тежки предмети върху самото устройство.
 • Клавиатура: устойчива на течности клавиатура;

Няма отделен HDMI порт, но е възможно да се използва преходник от USB Type-C™ към почти всеки друг вид порт, вкл. и HDMI.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY