Прочетете какви са препоръките му за успешно начало на новата учебна година

Станислав Христов е не просто експерт бизнес развитие в Център за творческо обучение, той е също така и експерт по всички въпроси, свързани с Google Workspace за образованието! Когато Стенли се присъедини към нашия екип, бързо успя да ни зарази с ентусиазма си. Откъде извира неизчерпаемата му енергия да учи нови неща и да споделя знанието си с всички, които искат да се развиват професионално, прочетете в ексклузивното ни интервю.

Можеш ли в три изречения да ни разкажеш най-важното за себе си?

Имам прекрасно семейство – почти 10-годишен брак и 8-годишна дъщеря. Преди да стана част от Центъра, с кратко прекъсване, кариерата ми беше свързана изцяло с медиите, каквото е и образованието ми. Трето… можем дълго време да си говорим за музика.

Защо избра работата ти да е свързана с образованието в България?

Защото видях смисъл в това, което Центърът прави. Много искам учениците и учителите днес да могат да се възползват по смислен начин от възможностите, които технологиите им предоставят. Компютрите не трябва да бъдат нещо, с което учениците да се учат как да работят, а да бъдат средство, с което да достигат до знанията. В момента те боравят доста умело с различни електронни устройства и образованието трябва да допълва тези умения. Когато учениците се чувстват по-ангажирани в процеса, те са по-мотивирани да се представят по-добре, а това предполага известна промяна в начина, по който ние сме учили преди години и, до известна степен, учат и сега. Инструментите на Google за образованието дават именно тези възможности.

Казваш Google, кажи ни какво по-точно имаш предвид?

Определено не визирам просто да намериш информация в търсачката или локация в картите на Google Maps. Поне не само това.

Когато имаш на разположение облачна платформа и особено собствен домейн, средата е сигурна, файловете ти са защитени и образователната организация сама определя кой да има достъп до тях.

Това дава спокойствие и гъвкавост – не се притесняваш от вируси и работиш едновременно с избран кръг от хора върху споделени документи. А и така се спазват всички изисквания за съхранение и работа с лични данни, актуалната тема за GDPR регулацията.

Напоследък все повече у нас навлиза и дистанционното обучение. „Облакът” улеснява ли неговото провеждане?

Със сигурност наличието на облак допринася за това учебният процес да протича по нормален начин от разстояние. Трябва, обаче, да бъде ясно, че това не е нещо, което е измислено като решение на дистанционното обучение. Облак се използва и в класната стая, и в администрацията на училището. Google Workspace за образованието разполага с редица инструменти на български език, с които лесно да се създава съдържание, да се работи съвместно в документи, да се правят презентации и много други… А обратната връзка се получава в реално време и от всяко място.

Ще споделиш ли с нас какво за теб е най-голямото предимство да ползваш облачна платформа?

Възможността да имаш достъп до съдържанието на институцията, която представляваш, по всяко време и от всяко място. Също така се улеснява и голяма част от административната дейност. Всяко учебно заведение, без значение дали е училище или детска градина, има достатъчно документи за попълване – командировъчни, служебни бележки, анкети и още цял куп. А с Google Forms това става за минути. Пести време, подобрява координацията и пази архив. Така преподавателите ще могат по-добре да се фокусират върху основните си отговорности.

Ще бъде интересно да разберем и как се възприема този начин на работа от по-възрастните кадри в образователната система в България?

Нормално е да има затруднения, не само при по-възрастните, когато се започва работа с нещо, което досега не е използвано. Но Google Workspace е изключително интуитивен и ориентиран изцяло към потребителите. А, малко или много, хората вече имат опит от работата си с различни мобилни устройства и това ги улеснява. Все пак ние от Център за творческо обучение предлагаме възможност за лично развитие в професионалната сфера – различни обучения, с които преподавателите да придобият по-голяма увереност в работата си. Подпомагаме администраторите на платформата и управлението на устройствата Chromebook от разстояние – основен елемент от модела 1:1 (устройство за всеки ученик).

Дори имаме и учители, които са Google сертифицирани обучители и трейнъри и вече предават знанието нататък.

Даже сега, до края на септември, обучаваме двама администратори от една организация на цената на един.

И последно – как може едно учебно заведение да заработи в облачна среда?

Първо, бих препоръчал негов представител да се включи в безплатните ни онлайн демо сесии, които аз водя всеки понеделник от 15 ч. до края на септември. Освен да види на живо как работи платформата, ще може и да зададе въпросите си в дискусията. Те са кракти, по 40 минути, но информативни. Следващата стъпка е училището или детската градина да заяват безплатна активация на Google Workspace Fundamentals. Тук е мястото да отбележа, че отново до 30 септември за всяка безплатна активация ние ще създадем безплатно профилите на всички потребители от организацията, така че преди старта на учебната година всичко да е готово!

 

Нека благодарим на Станислав от името на нашите читатели и на редакционния ни екип. А ако имате още въпроси към него, регистрирайте се за онлайн демо сесиите за Google Workspace за образованието – безплатни са! 

 

LEAVE A REPLY