Както знаете, отскоро Google G Suite вече е Google Workspace за образованието. Това обаче далеч не е всичко. По време на онлайн конференцията Learning with Google бяха обявени над 50 нови функционалности в приложенията и инструментите на Google. Важно е да кажем, че някои от тях ще бъдат достъпни по-късно през годината и ще са валидни за отделни планове, с които Google Workspace за образованието надгражда основните функционалности. Това са плановете Google Workspace за образованието Standard, Teaching and Learning Upgrade, Google Workspace за образованието Plus. 

Повече за тях, четете в статията “G Suite вече е Google Workspace за образованието” 

Нека разгледаме новостите в ключови приложения като поставим акцент на най-интересните от тях. 

Какво ново в Google Meet – любимото ни място за виртуални срещи?

В помощ на учителите са добавени възможности за контрол на срещата, вече ще могат да:

 • прекратяват срещата едновременно за всички участници; 
 • да заглушават всички участници в срещата едновременно;
 • разрешават включването на микрофоните на учениците;
 • учителите вече ще могат да управляват срещите и от мобилни устройства (таблет или телефон).

Учителите ще могат да задават групови задачи към учениците като формират  паралелни срещи (т.нар. breakout rooms). Ще бъдат добавени опции за  таймер и “Попитай за помощ”, с която учениците ще могат да привлекат вниманието на учителя. 

За учителите, които започват срещите си през Google класна стая също има новости. Достъп до тях ще имат единствено членовете на класната стая. Непознати потребители ще бъдат блокирани и няма да могат да влязат в срещата. Друго очаквано нововъведение е, че всички учители от една Google класната стая, ще имат право да бъдат модератори на срещата.

Чрез новите планове, учителите ще имат повече отчетност на присъствието в срещите в Meet. Организаторът на срещата получава автоматичен отчет за това кой се е присъединил и в какъв момент. 

Ползвателите на Chromebook ще могат да се радват на подобрено качество на звука и картината по време на срещите в Google meet. 

Какво ново в Google Classroom?

Google Classroom се превърна в един от най-предпочитаните дигитални инструмент за българското образование въобще. Ако работите с Google класна стая, нововъведения ще ви очароват. 

Google Classroom ще дава повече възможности за учителите, сред тях:

 • Видимост на активността на учениците в класната стая като кои ученици изпращат изпълнени заданията или каква е активността им на публикации към определен ден; 
 • форматиране при пускането на задания – удебеляване, подчертаване, курсив, подточки; 
 • подобряване на начинa за оценяване в Google Classroom през мобилно устройство. Ще е по-лесно даването на обратната връзка от работата на учениците.
 • Интеграция с CS First – разработена от Google безплатна учебна програма по ИКТ. Ако използвате CS First във вашите часове вече може да вмъкнете автоматично списъка с ученици от Google Classroom. 

Подобрения и за учениците:

 • Прикачването на снимки ще става по-лесно, директно през Андроид приложението на Google класна стая. Преглеждането от учителите също ще става по-лесно. Учениците ще могат да обединяват снимки в документ, да ги изрязват или завъртат; 
 • Google класна стая вече ще работи офлайн през Classroom Android app. Учениците ще могат да започнат да достъпват работата си, документите в диск, да работят върху изпълнението на задачите си и без интернет връзка. Връзка към интернет ще е необходима единствено при изпращането на работата.

Учители и ученици ще могат да използват любимите си допълнителни приложения от Marketplace. Учителите ще могат да дават задания от външни приложения, директно в Google класна стая без да е нужно допълнителен вход.  Администраторите ще могат да инсталират тези добавки директно за учителите в домейна на училището;

Формулярите са неизменна част за ежедневието на учители и ученици. Радостната новина е, че вече ще можете да запазите своя прогрес при попълване на формуляр. Дългите изпитвания ще могат да се провеждат без да се притеснявате, че сесията на браузъра ще изтече или интернет връзката ще прекъсне. 

Има някои интересни неща, които касаят и администраторите

 • ще могат да създават и настройват предварително класни стаи за всички в образователната организация.
 • ще имат достъп до по-подробни отчети за активността в класните стаи като кой например кой е премахнал ученик от класната стая, достъп до справка за всички архивирани класни стаи към определена дата и други.

Това са само част от предвидените подобрения. Очаквайте подробна информация за новите планове на Google Workspace за образованието от Център за творческо обучение на cloud.cct.bg и www.cct.bg

LEAVE A REPLY