🚀Гордеем се с възпитаниците на Space Camp Turkey, които са на път да променят хода на историята: В навечерието на деня на космонавтиката и авиацията, 12 април, възпитаници на космическия лагер изпратиха официално отворено писмо до президента на Република България. Те искат България да има трети космонавт, четвърти и дори пети, а това може да се случи, само ако страната ни е пълноправен член на Европейската космическа агенция (ЕКА).

Татяна Иванова от гр. Добрич и Георги Кацаров от гр. Пловдив вече се обучават за космонавти извън страната ни. Среща ги тренировъчният лагер Space Camp Turkey, създаден по модел на НАСА в Измир, Турция. ☝️😲

Снимка: “Трета среща на възпитаниците на Space Camp Turkey в България” 06.11.2019г. Пловдив, България

В отвореното писмо до президента на Р. България нашите Space Camp възпитаници споделят:

“Пишем Ви от името на всички ощетени деца, които нямат възможността да преследват космическата си мечта. (…) Ние правим и невъзможното, за да се развиваме в научна посока. За жалост, в малките градове няма школи по физика, астрономия, космонавтика, няма АБСОЛЮТНО никаква възможност за развитие. Всички обучения, занятия, начини за обогатяване на знания са концентрирани в големите градове, а добрите преподаватели се броят на пръсти. Изключително щастливи сме от факта, че именно Център за творческо обучение предоставя неповторимия шанс за спечелване на стипендия и посещение на космическия лагер в Турция.”

Младежите ясно и категорично поставят своите питания, а именно:

· Защо България не е пълноправен член на Европейската Космическа Агенция?

· Защо НИКОЙ не знае за българската следа? Защо в учебниците ни са написани пълни безсмислици и непотребна информация за миналото на другите народи, но не и за нашия?

В писмото младежите излагат ясно, подробно и убедително фактите за тези свои искания, подкрепени с доказателства, че българските деца нямат “правото да кандидатстват за стипендия за европейския космически лагер в Норвегия” и че ако мечтаят за космическа кариера, те трябва понастоящем да работят “за чужда космическа агенция, чрез чуждо гражданство”. Изброените позабравени или неизвестни учени в писмото – Асен Йорданов, Виден Табаков, Таня Иванова, са доказателство за незнанието на младото поколение относно космическите успехи на България, включително наличието на двама космонавти и фактът, че България е третата страна в света, която произвежда космическа храна. Татяна и Георги добавят:

“След среща с различни нации и участие в международни лагери, забелязахме колко грамотни и осведомени са децата от другите страни. Те знаят за успехите на държавата си, имат чувство за принадлежност, имат по-съвременен подход на преподаване и най-вече мотивирани са да надминат всичко, което е сторено до момента в страната им.” 

Писмото завършва с обещанието: “Може да звучи невъзможно, че и смешно даже, но ние сме готови да се борим за НАШЕТО МЯСТО В КОСМОСА.”

Цялото писмо без съкращения може да прочетете на следния линк.

Почти веднага NOVA TV реагира с репортаж на журналиста Благой Цицелков относно писмото на Space Camp възпитаниците, който се излъчва в централната емисия новини на 8 април 2020 г. Репортажът е озаглавен “Ученици искат България да има трети космонавт” и включва онлайн интервю с Татяна Иванова. Радостта на нашите младежи е безкрайна, когато самият първи български космонавт Георги Иванов споделя репортажа, писмото до президента, както и филма “Новите български космонавти” в официалната си фейсбук страница‼️👏👏👏

 

 

 

 

 

 

На 12 април 2020 г., денят на Космонавтиката и Авиацията, отново в централната емисия новини на NOVA TV нашите Space Camp възпитаници получават внимание редом до първия ни космонавт Георги Иванов, който прави изявление със специално обръщение към младите български космически надежди. Репортажът на Живко Константинов докосва и слабо познатата страна на първите космически пътувания, когато са изпращали животни преди да излети първият човек в космоса, Юрий Гагарин.

На 21 април Татяна Иванова и Георги Кацаров получават официално писмо-отговор от канцеларията на Президентството. Част от писмото поместваме тук с тяхното изрично съгласие:

В своята фейсбук страница Татяна Иванова добавя: “Получихме отговор и сме изключително удовлетворени от факта, че сме чути. Ще видим дали ще се спазят обещанията…поне вече са наясно, че децата не стоят със скръстени ръце, а се борят…!”

Център за творческо обучение благодари на всички свои възпитаници на Space Camp Turkey, че осмислят нашата работа като официален представител на космическия лагер за България. Благодарим ви!

Вие доказвате всеки ден с решенията и постъпките си, че сте бъдещите лидери на България!

LEAVE A REPLY