За двадесет и две училища от област Смолян извънредното положение не предизвика паника и търсене на случайни методи за дистанционно обучение, а напротив – 22 училища бяха готови още преди обявяването на извънредно положение да преподават, използвайки платформата Google G Suite за образованието. Това даде възможност училищата да бъдат по-подготвени за днешните предизвикателства и да ги посрещнат спокойно и уверено. Днес накратко разказваме в блога classroomtech.bg какво се случи само за две седмици:

Малко статистика:

  • За 22 училища от област Смолян е активирана и настроена облачната платформа Google G Suite за образованието;
  • В 15 училища са създадени профили за всички ученици и учители;
  • 70 учители и директори от 18 училища преминаха през първата част от обучителната програма “Училище в облака: въведение”, а обученията се случиха със стройна организация и дистанционно, в изключително кратко време само за две седмици в периода 18-27.03.2020 г. 
  • Предстои обучение за екипите от останалите училища и провеждане на присъствената част от програмата, а обратната връзка от вече обучените преподаватели е само положителна:

Не закъсняха и благодарствените писма и поздравления за добра свършената работа към екипа на Център за творческо обучение. Ето какво разказва Лиляна Балийска, директор в ОУ “Св. св. Кирил и Методий”, село Смилян, за тази промяна:

“Основно училище “Св. Св. Кирил и Методий”, село Смилян, след 16 март 2020 година благодарение на Центъра за творческо обучение с управител господин Александър Ангелов се превърна във виртуално училище за родители, ученици и учители. Това се случи благодарение на облачната платформа Google G Suite за образованието, която за много кратко време внедрихме в нашия учебен процес или по-скоро в организиране на обучението от разстояние. Това не би могло да се случи без екипа на Центъра за творческо обучение, които ни оказаха безрезервна подкрепа.

В първите дни от извънредната ситуация и организиране на  дистанционното обучение във всички училища, екипът на Центъра организираха за нас обучение по проекта “Училище в облака”- Въведение. В обучението се включи целият педагогически колектив. В рамките на тридневното обучение ни обучаваха госпожа Петя Петрова и господин Георги Севриев – Google сертифицирани учители

Екипът на Центъра в рамките на няколко дни организира безплатни уебинари с участието на общо над 500 човека от цялата страна за директори и учители и Уебинар на тема “Проектно базирано обучение в облака”. Представители на училището се регистрирахме и включихме в трите уебинара и всеобщото мнение е, че практическите насоки и споделените добри практики от всички участници са безценен споделен опит. 

Накратко ще кажа:
В нашето училище се обучават 130 ученици и част от тях са от уязвимите групи. Преди 16 март 2020 г. с всички сили ние в училище постигнахме нашите ученици да посещават училището на 100 процента. След 16 март се изправихме пред нелеката задача всички ученици да не са в класната стая, а във виртуалните класни стаи.

Уважаеми г-н Ангелов и членове на екипа  в Центъра за творческо обучение, Благодаря ви от мое име и от името на целия колектив на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” село Смилян, че ни подкрепихте в начинанието нашето училище много бързо да се превърне във виртуално училище за родители, учители и ученици.”

Център за твоческо обучение от своя страна благодари на г-жа Мария Семерджиева, началник РУО обл. Смолян, Яница Чечкова
Старши експерт по информационно осигуряване, и целия екип на РУО обл. Смолян за гласуваното доверие и създадената безпрецедентна организация за реализиране на проект Училище в облака, както и на всички директори и учители от областта, които участват в проекта “Училище в облака” и съдействаха за този успех.
Благодарим!


Подробна информация за облачната платформа G Suite за образованието, безплатни ресурси, връзки към групи за споделяне и взаимопомощ, информация за сертифициране по програми на Google и др. ще намерите на cloud.cct.bg 


LEAVE A REPLY