На 7 юни 2022 г. се проведе ежегодното издание на The Anywhere School – глобалното събитие, където екипът на Google представя за пръв път новите функционалности и инструменти на Google Workspace за образованието и как да ги интегрираме в класната стая и при работа с Chromebook устройства. 

Ето акцентите в нововъведенията, които бяха обявени на събитието:

Chrome OS

Вече е налично вградено приложение за Screencast в операционната система Chrome OS, версия M103, където преподавателите могат да записват, изрязват, споделят и преглеждат транскрибирани екранни предавания (screencasts)  – и да създават персонализирана библиотека от записано образователно съдържание, което автоматично се запазва в Google Drive. За определени устройства с Google TV, ще има нов режим “модератор за споделяне”, който позволява както на преподавателите, така и на учениците, безжично да споделят екрана си на дисплея на класа, като използват код за достъп. Само хора в същата класна стая, където е дисплеят, могат да предават.

Научете повече в статията: Screencast on Chromebook – The Keyword 

Видео по темата:

Google Classroom

Прогрес чрез упражнение

За подобряване на ежедневните задачи на учителите и подпомагане на учениците да развият своите умения, новият инструмент Practice sets на Classroom се насочва към адаптивно учене, като дава на учениците незабавна обратна връзка за техните отговори и подкрепа в реално време, ако имат затруднения. Practice sets предоставя автоматично предложения и съвети за учителите, помагащи им да идентифицират потенциални пропуски при работата и възприятията на учениците си. Можете да заявите интерес към бета версията на инструмента тук: формуляр за интерес.

Видео по темата: 

Интерактивни уроци и улеснено оценяване

С помощта на добавки (add-ons), учителите и учениците вече имат достъп до повече от 15 EdTech инструменти като Kahoot! и Pear Deck директно в Classroom. Учителите могат да създават ангажиращи задачи и да виждат нови изживявания за оценяване, докато учениците не трябва да се притесняват да запомнят допълнителни пароли и да навигират във външни уебсайтове. Например с добавката IXL може да разглеждате съдържанието, разделено по ниво на умение или предмет, след което да обозначите заданието с избраното умение.

Научете повече за тези и други нови функционалности в статията: Google Classroom: Making your favorite educational tools work better together 

Google Workspace за образованието

За тези, които използват плановете Google Workspace for Education Teaching & Learning и GWE Plus, вече са налични функции, фокусирани върху увеличаването на взаимосвързаността, контрола и ефективността в класната стая с Google Meet. 

  • Автоматично транскрибиране на срещи: сега обажданията в Meet могат да бъдат автоматично транскрибирани директно в Google Docs за лесен преглед на уроците и възможност за търсене на ключови думи и концепции. 
  • Картина в картина: с тази опция в Meet преподавателите могат да навигират и други раздели в Chrome, докато виждат 4 участници в разговор в Meet. 
  • Анкети и Q&A на живо: за да поддържат класовете ангажирани, преподавателите вече могат да добавят анкети и въпроси и отговори към потоците на живо и да предават директно в YouTube.

Научете повече за тези и още нови инструменти в Meet в статията: New Workspace for Education tools to enhance learning.

По време на събитието се включиха и редица педагози и експерти, които демонстрираха как се прилагат различните инструменти и разказаха истории от практиката си. 

Ако искате да получите достъп до пълния запис на събитието на Google, може да се регистрирате тук: The Anywhere School 2022

LEAVE A REPLY