Само след ден излизат резултатите от класирането на участниците за международната младежка космическа програма Space Camp Turkey 2021! И тази година журито, което оценява есетата на участниците, е изпълнено с опитни експерти, млади учени, колоритни и талантливи личности.

Запознайте се с всички тях!

Иван Паунов

Казвам се Иван Паунов. На 20 години съм. Следвам “Информационни технологии в индустрията” в Технически университет София. Възпитаник съм на Space Camp Turkey. През 2017 успях да спечеля стипендия и да отида в Space Camp Turkey. От Space Camp имам само хубави спомени – наградата ни за най-добре изпълнена мисия, на която аз бях командир на совалката или лекциите на тема “Как нещата летят?”  от Проф. Инге Крист. Там получих също честта да разговарям с астронавтката Никол Стот, която е прекарала общо над 100 дни в космоса. Занимавам се с програмиране от 14 годишен и в момента съм стажант-програмист в една голяма IT фирма. Както и от 18 годишна възраст се занимавам с преподаване на роботика и програмиране, както и математика понякога, на деца в Академия Роботика и Dev Academy.  

Татяна Иванова

Татяна Иванова е завършила ЧПГТП “Райко Цончев”, град Добрич, България, където се обучава в профил “Информационни технологии”. Тя е барабанист, поетеса, както и първият президент на Интеракт Клуб Добрич. Медалист е на Space Camp Turkey, а през 2019г. участва в Space Camp USA – Хънтсвил, Алабама, САЩ. Мечтата ѝ е да стане първата жена космонавт на България и някой ден да бъде част от екипажа при мисия до Марс. Насочила се е към Физиката като следваща стъпка по пътя до необятния Космос.

Петър Ефтимов

Д-р Петър Ефтимов завършва Ветеринарна медицина през 2006г. в ЛТУ гр. София. Веднага след това започва работа в клиника “Анимо”, а по-късно и в Централна Ветеринарна Клиника, където работи до 2011г. Специализира спешна медицина и реанимация, през 2010 посещава курс по репродуктивна медицина в централата на Minitub, гр. Мюнхен. Има интереси в областта на регенеративната медицина, терапия на екзотични домашни любимци и диви животни. През 2012 г. завършва и специалност Молекулярна биология, към СУ “Св. Климент Охридски”. През 2017 г. защитава докторска степен по Молекулярна биология в катедрата по Биохимия на Биологическия факултет към СУ, а от юни 2018 работи като главен асистент по хистология и ембриология в същия факултет. Печели националния финал на конкурса FameLab и представлява България на международния научнен фестивал в Челтнъм, Великобритания през 2016гЗа себе си казва, че обича да гледа към света: от най-малкото до най-голямото и да разказва истории, в които всеки да може да се намери и разпознае.

Вероника Колева

Вероника Колева е завършила специалност “Химия” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, направление “Физикохимия”. Научният ѝ интерес е насочен към материалите за съхранение на водород и тяхното приложение в практиката. Тя е финалист през 2017 г. в конкурса FameLab, където представя темата “суперсилите на геконите”. занимава се с химични демонстрации, като част от “Корпус за бързо гърмене” –  група от млади учени които представят химията по завладяващ начин и всяка година участват в Софийския фестивал на науката и имат редица изяви в училища в София и страната. Ръководила е занятия във фондацията “Университет за деца”,  “Национален Дворец на децата”, и е подготвяла  летни работилници по природни науки за “Американски колеж” София. Към момента Вероника завършва магистратура по “Функционални Материали” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Вероника Колева е сред българските учени по време на Science Camp Bulgaria 2019. В свободното си време  се занимава с наблюдаване  и определяне на птици,  обича да  чете научна фантастика  и да бъде сред природата.

Ивайла Сопотенска 

Инж. Ивайла Сопотенска е технолог на храните. Завършила е Унивеситета по хранителни технологии – Пловдив. Докторант е последна година в същия университет. От 2014 г. започва да се занимава с комуникация на науката. Три пъти е финалист на конкурса за популярна наука FameLab – през 2014, 2016 и 2021 г., когато печели трето място. Ежегоден лектор е на Софийския фестивал на науката. Ежегоден ментор е в детския конкурс за популярна наука SchoolLab във Франция от първото му издание през 2017гХобитата й са народни танци, плуване, футбол и аматьорски театър.

Добромир Видев

Аз съм Добромир Видев, работя като репортер в БНР. Мечтая да се срещна с хора, които знаят защо правят това, което правят. Пътешествието за мен е интересно преживяване. Когато бях на 15 години, не мечтаех, а знаех какво ще правя с живота си. Спортът за мен е нещо, което мисля за полезно. Моето верую е: „Няма невъзможни неща“.

Ренета Богданова

Ренета Богданова е съосновател на Фондация “Sci-High”, чиято цел е да развива в учениците логично и научно мислене, както и да подкрепя училищни екипи в организирането на научни фестивали. Тя е сред двигателите на новаторските инициативи в Образователен комплекс “Цар Симеон Велики”, в който е мениджър „Бизнес развитие“ – изграждане на устойчиви партньорства с цел постигане на целите на комплекса, както и стартиране на нови проекти. 

Ренета е новатор в своята област, чиято основна мисия е да ангажира учениците за решаването на реални проблеми и да развива у тях ключови умения за успешен живот. Чрез своята фондация „Sci-High“ тя работи усилено за това всички ученици да бъдат с равни възможности, независимо от населеното място, училището и общността, в която растат. С развитието на дейността на Образователен комплекс “Цар Симеон Велики” предоставя алтернативна и иновативна услуга за качествено образование, в която всеки един ученик, независимо от неговите нужди, да бъде подкрепен, да постига високи резултати и да бъде практически ориентиран.

Притежава бакалавърска степен „Учител по биология и химия“ от Софийския университет “Св. Климент Охридски” и магистратура “Управление на човешки ресурси”. Възпитаник е на програма “Заедно в час” и е сертифициран коуч към Mentor coaches. Освен това работи за повишаване на квалификацията на педагозите и педагогическите специалисти чрез създаване и преподаване на обучителните програми в Център за обучение “Цар Симеон Велики”.

Стоил Иванов

Инженер-физик Стоил Иванов има бакалавърска степен по инженерна физика във Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“. През 2017 година завършва магистратура по аерокосмическо инженерство и комуникации с тема „Стабилизация и анализ на поведението на съзвездие от малки сателити“. Тази тематика запалва неговия интерес в областта на орбиталната динамика, проектиране на орбити и системи за задвижване на космически апарати. От 2018 година Стоил Иванов е докторант в катедра „Радиофизика и електроника“ към Физически факултет при СУ „Св. Кл. Охридски“ и работи по дисертацията си на тема „Електротермичен плазмен двигател за малки спътници“. Той е част от екипа, изпълняващ проект „Електротермичен микровълнов плазмен двигател за българските нано-сателити“, Стоил Иванов е и съосновател на сдружението „Инициатива САТ-1“ (sat-1.com), стремящо се да подпомага аерокосмическия сектор в България чрез изпълняването на практически проекти и разпространяването на придобития опит и знания сред младите български учени с интерес в областта. В момента вече е асистент във Физическия факултет на Софийски унивеситет, катедра “Радиофизика и електроника”. Стоил оформя научното съдържание на Science Camp 2018 и е ментор на възпитаниците на Space Camp в България.

Емануел Янкулов

Емануел Янкулов е съосновател на Академия Роботика, Академия Сметало и академията по програмиране Dev Academy. Интересът му към технологиите се развива още от ученическите години, докато учи в Технологично училище Електронни системи към ТУ-София. Завършва със специалност системно програмиране. От 2011г. се занимава с развитието на роботиката за ученици в България с различни проекти, организации и състезания. Основава Академия Роботика през 2017 и към момента обучават над 1300 деца на година в София. През 2020г. екипът на Академия Роботика стартира две нови академии – по математика и програмиране.  

Марияна Филипова

Д-р Марияна Филипова се занимава с иновативни образователни решения и е основател на STEALM Academy. Нейната STEALM иновация ( Science – Technology – Engineering – Arts – Languages – Mathematics), последна версия на STE(A)M обучението и ефективните продължаващи обучения (Lifelong Learning), които създава я отличават в Жените в технологиите на Европа в раздел Иновации и технологии, които променят бъдещето на човечеството. Възпитаниците на STEALM обучението са стипендианти в чуждестранни университети, първенци на международни състезания по математика, световни шампиони по дебати на английски език, носители на първото място по училищен театър на испански език, финалисти в състезания по изкуства на социални теми и класирани участници за лагера на НАСА за деца Space Camp Turkey. Тази година, като член на звездното жури, ще бъде в полза на всички кандидатстващи с позитивната си критика и иновативен поглед по поставените теми за хората и роботите в единство, какво да учим днес за нашето успешно утре и мястото на познатата ни научната фантастика в 21 век.

LEAVE A REPLY