На 26-ти юли 2021 година в интервала между 17:00 и 19:00 часа България ще осъществи видеоконферентна връзка на живо с Международната Космическа Станция. Това ще даде възможност на ученици от цялата страна да задават своите новаторски въпроси директно към астронавтите Марк Ванде Хей (САЩ) и Тома Песке (Франция). Това историческо включване ще бъде кулминацията на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“, което ще се състои от 09:00 до 19:00 часа в София Тех Парк. Събитието ще бъде предшествано от конкурс за набиране на въпроси от ученици на възраст между 6 и 19 години.

Mark Vande Hei
Mark Vande Hei – NASA astronaut
Thomas Pesquet
SpaceX Crew-2 – Thomas Pesquet. Individual Portrait – Space Suit. Location: SpaceX headquaqrters, Rocket Road, Hawthorne, California. Photo Credit: SpaceX

Kлъстер, състоящ се от повече от 30 признати български НПО и организации, профилирани в точните науки (STEM) и космическите изследвания, ще си партнира с Посолството на САЩ в София, като домакин на тази забележителна проява, под ръководството на Атлантическия клуб в България.

Целта на проекта е да се разпали въображението на младежи, вдъхновявайки ги да отправят мечтите си отвъд земната орбита към Луната, Венера, Марс и отвъд.

Клъстерът ще се стреми и да разкрие множеството възможности за кариерно развитие в областта на STEM пред студенти и преподаватели чрез организирането на разнообразни дейности както на живо, така и онлайн. Тези образователни работилници, демонстрации и лекции ще бъдат ръководени от водещи експерти в Атлантическия клъстeр.

Изхождайки от историческите постижения на България като шестата държава в света, полетяла в Космоса и третата страна-производител на космическа храна, нашата амбиция е не само да подобрим и разширим сътрудничеството между САЩ и ЕС в  космонавтиката и обучението по предметите от STEM, но и да изпратим трети български астронавт чрез програмите на НАСА или SpaceX в Космоса. Тази инициатива позволява на нашата държава да стане първата в ЕС, чийто граждани имат привилегията да участват в директна връзка с НАСА и Международната космическа станция. 

Регистрацията за събитието ще започне на 1-ви юли 2021.
Обявено е и на страницата на NASA: https://www.nasa.gov/nasalive

Гореспоменатия конкурс ще се проведе в периода между 21-ви юни и 2-ри юли 2021.
Повече информация за условията и наградите може да намерите в официалната страница на събитието: https://hello-space.eu

LEAVE A REPLY