На разходка в “Града на щастливите хора”, конструиран с LEGO® Education, ни поканиха децата от частна детска градина “Доверие” в гр. София. На площ от 30 кв.м те са построили улици, обществени сгради, културни сгради и забележителности, водени от своите учители по метода “учене чрез игра” и “учене чрез преживяване”.

Малките домакини ни разведоха в тяхната миниверсия на своя град и ни разказаха подробно за предназначението на всички сгради и за професиите на хората, работещи в тях. Заниманията с LEGO® Education развиват у тях емоционалната интелигентност и поставят основите на тяхното гражданско образование.

Как изглежда Градът на щастливите хора?

За да бъдат щастливи в своя град, хората трябва да имат всичко, което им е необходимо – магазин със собствена зеленчукова градина, книжарница, уютни домове и паркинг, детска градина и училище, да бъдат в безопасност – полиция, пожарна и болница, както и да се забавляват – детска площадка, въртележка, зоологическа градина.

“По един непринуден начин децата се запознават с професиите, докато конструират техните работни места”, разказва Илонка Горанова, директор на ЧДГ “Доверие”. “Те научават от своите учители защо професията е важна, с какво допринася за обществото, какъв е инструментариумът, с който си служи. Разбират и какъв път трябва да измине един човек, за да може да я упражнява.”

Учейки не само през думите, но през емоциите и сетивата си, децата успяват да схванат и по-абстрактни идеи и концепции. Централният площад в техния малък град води към сградата на общината, където множеството прозорчета олицетворяват отделните административни отдели. Децата свободно разказват, че за да работи добре и в синхрон, градът има нужда от добро управление и кмет. Те знаят и за професиите на хората, които работят с кмета на щастливия град. 

Малките градоустройствени специалисти не са пропуснали да осигурят източник на възобновяема енергия, както и връзки на своя град с други щастливи градове чрез летището и пристанището.

LEGO® Education блокчетата са много здрави и издръжливи

Също така много лесно се почистват, което ги прави удобен и предпочитан от екипите материал за работа. Разглеждани поотделно, те са много прости градивни блокове, които обаче със своята съвместимост и разнообразни цветове, доказват своя креативен потенциал повече от 90 години.

Творческият процес с LEGO® Education е безкраен – можеш да го допълваш и обогатяваш, споделят учителите от градината. Те се стремят да не ограничават децата в рамките на очакваното и допустимото, а да им дават свобода да експериментират.

В “Града на щастливите хора” децата са съчетали конструктора с много други материали – зеленчуци от пластилин, дървета от саксийни цветя, текстилни завивки в спалното помещение на детската градина, хартия в книжарницата.

Родителите са неразделна част от дейностите в детската градина.

“Когато идват да поиграят с децата си, те се връщат назад в своето детство и се превръщат в децата, които са били. А това ги сближава с децата, кара ги да ги разбират по-добре и в крайна сметка ги прави още по-добри родители”, разказва г-жа Горанова.

Екипът на детската градина организира множество тематични занимания за деца и родители. Включването на родителите им дава нови идеи как да взаимодействат със своето дете и да прекарват по-голяма част от свободното си време заедно в общи занимания. 

Много често вдъхновението за проектите идва от самите деца

Те идват в градината с желание да конструират нещо, което са видели и което ги е впечатлило – посещават аптека и я строят, посещават театрална постановка, книжарница и след това ги изработват от LEGO. А през последните две седмици, когато семействата се подготвят за своите летни ваканции, по инициатива на децата, те са майсторили каравани.

“Нашият град преди всичко е време, подарено на децата. Време за игра. Време, в които те пускат на воля своето въображение и творчество”, за финал каза директорът г-жа Горанова.

LEAVE A REPLY