Програмата за подготовка Google Certified Trainer в България даде своя старт на 3 юни в залата на Център за творческо обучение, гр. София. В програмата тази година се включват 32-ма участници от 25 организации от 14 населени места в България. 

Тази година Център за творческо обучение предоставя две пълни стипендии, с които двама български учители или директори могат да станат обучители и технологични лидери в своето училище по световната програма на Google за образованието.

Учителите, наградени със стипендии тази година, са: 

  • Евдокия Иванова Чолакова от СПГ “Княгиня Евдокия”, гр. София 
  • Десислава Стойчева Димитрова-Ралчева от Специално училище за ученици с нарушено зрение “Луи Брайл”, гр. София

В събитието кандидатите за обучители на учители дискутираха визията и мисията на Google Certified Trainer и смисълът от трейнърството в училище. За тях предстоят и още общи срещи за обмен на опит, в които ще се обсъдят теми като проектно базираното обучение, уменията за презентиране, модела 1:1 (устройство за всеки ученик) и електронните процеси. Програмата за подготовка за Google сертифициран трейнър ще продължи до 30 септември със срещи веднъж в седмицата.

Програмата завършва с подаване на апликационна форма и успешно одобрение от Google.

Какво е Google Certified Trainer?

Google сертифицираните трейнъри са технологичните лидери в екипите на училищата, от които са част.  Те подкрепят и вдъхновяват своите колеги в използването на технологиите, за да направят класните стаи по-ефективни, да подобрят резултатите на учениците и да развият лидерските си умения. Сертифицираните трейнъри обучават учители, участват в създаването и реализирането на идейни проекти, водят уъркшопи, подкасти, YouTube кaнали. Те стават част от международната общност на Google трейнърите, в която имат възможност за обмен на информация с висока добавена стойност за придобиване на дигитална култура.

За да стане Google сертифициран трейнър, един учител трябва да премине изпит, да заснеме видео, в което разказва за мотивацията да е Google сертифициран трейнър, да подготви дизайн на професионално обучение. Всички стъпки се описват в апликационната форма и се изпращат, за да бъдат одобрени от международните експерти на Google. Програмата за подготовка на Център за творческо обучение подготвя всеки участник за успешно преминаване на всички етапи за кандидатстването. Експерт от Центъра влиза в ролята на ментор и предлага подкрепа по време на целия процес.

Какви са ползите за едно училище, което има Google сертифициран трейнър в екипа си?

Училищната организация получава много възможности:

  • ускоряване на дигиталната трансформация вътре в екипа и мултиплициране на знанието и опита на трейнъра;
  • обединяване на учителите в споделена визия;
  • повишаване на качеството на вътрешно квалификационните обучения;
  • престиж за организацията в световната общност на Google училищата.

Придобих по-задълбочени знания за това как да реализирам всяка малка стъпка от изграждането на обучение и вникнах в смисъла на онези отделни дейности, които преди извършвах по-скоро интуитивно.” – посочва Калина Даскалова от ОУ “Васил Петлешков”, гр. Пловдив по повод сертификационната програма.

“Впечатленията на колегите бяха страхотни, обучението получи техните овации. Нагласата им е за по-нататъшни обучения, свързани с използването на инструментите на Google Workspace, споделяне на добри практики” – добавя и Шенай Вели от СУ “Васил Левски”, гр. Ардино.

Повече за програмата разгледайте тук: https://cct.bg/google-certified-trainer/. Актуална информация за отворените обучителни групи на Център за творческо обучение следете тук: https://cct.bg/trainings/ и на Фейсбук страницата на ЦТО: https://www.facebook.com/CenterForCreativeTraining

LEAVE A REPLY