В стратегически ход, насочен към подобряване на предложенията за съвместна работа, Google обяви оттеглянето на своето приложение Jamboard. По време на неотдавнашна пресконференция Google представи своята визия, заявявайки: “Решихме да използваме нашата партньорска екосистема за бяла дъска в Workspace и да съсредоточим усилията си върху основното сътрудничество в областта на съдържанието в Docs, Sheets и Slides.” Тази промяна в стратегията означава смела стъпка към използване на опита на ключови партньори, като FigJam, Lucidspark и Miro, за да се предоставят на потребителите по-всеобхватни и специализирани решения за работа с бяла дъска в рамките на екосистемата на Google Workspace. От 31 декември приложението Jamboard официално ще бъде спряно, отбелязвайки края на една ера за инструмент, който изигра жизненоважна роля за улесняване на brainstorming-a и творчеството в реално време. Докато се сбогуваме с Jamboard, нека разгледаме причините за това решение и какво означава то за потребителите.

Какво означава това за образователните организации, за учителите и учениците

 • Преминаване към алтернативи: Учителите и учениците, които са разчитали на Jamboard за интерактивни уроци и съвместни дейности, може да се наложи да преминат към алтернативни инструменти. Работното пространство на Google за образование предлага други възможности като Google Slides, Google Docs и Google Forms, които могат да се използват творчески за подобни цели.
 • Миграция на данни и съдържание: Учителите, които са съхранявали образователни материали и съдържание в Jamboard, ще трябва да осигурят плавен преход на данните си към други платформи или инструменти. Това може да включва експортиране и реорганизиране на съдържанието.
 • Съвместимост и достъпност: Учителите и учениците, които са използвали Jamboard на различни устройства, може да се наложи да се уверят, че избраните от тях алтернативи са еднакво съвместими и достъпни на различни платформи, включително смартфони и таблети. Разгледайте алтернативните платформи по-долу.
 • Педагогическа адаптация: Може да се наложи учителите да адаптират своите стратегии за преподаване, за да отговорят на характеристиките и ограниченията на новите инструменти. Това може да доведе до иновативни подходи към онлайн и дистанционното обучение.

Срокове

Ето някои дати, които трябва да вземете предвид във връзка с прекратяването на приложението Jamboard, за да можете да се погрижите за файловете си навреме и да не загубите цялата работа и времето, вложени в него:

До 1 октомври 2024 г: Устройствата и приложенията Jamboard ще функционират нормално. Имате почти година, за да направите плавен преход.
От 1 октомври 2024 г: Приложението Jamboard ще стане само за преглед, без да се разрешават нови творения или редакции на която и да е платформа.
След 31 декември 2024 г: достъпът до приложението Jamboard и файловете Jam ще бъде прекратен. 

Алтернативни платформи 

Google Drawings & Google Slides

Google Drawings е универсален редактор на векторни графики част от пакета Google Workspace и предлага лесна интеграция с други приложения на Google като Docs и Slides. Макар да не е инструмент за бяла дъска в традиционния смисъл на думата, той позволява на потребителите да създават диаграми, блок-схеми и визуално съдържание, което може да се използва за образователни цели и за съвместна работа.

Google Slides е софтуер за презентации, който може да се използва по творчески начин за съвместни дейности. Слайдовете могат да служат като индивидуални платна за идеи, а функциите за съвместна работа в реално време го правят подходяща алтернатива за интерактивни сесии. Google Slides е софтуер за презентации, който се интегрира безпроблемно с други приложения на Google Workspace като Google Drive и Google Meet.

И двата софтуера са безплатни и предлагат разширени функции при използване на платен план на Google Workspace for Education.

FigJam

FigJam by Figma е вълнуваща цифрова бяла дъска и пространство за съвместна работа, предлагани от Figma. Тази платформа се интегрира безпроблемно с инструментите за проектиране и създаване на прототипи на Figma, което я прави отличен избор за творчески екипи, които искат да създават идеи, скици и да провеждат съвместна обмяна на идеи в реално време.

 • Безплатен за използване: Споделяне и сътрудничество на ниво документи.
 • Платена версия: Предлага по-разширени функции, включително екипно сътрудничество, офлайн достъп.
Lucidspark

Lucidspark by Lucid Software е платформа за виртуална бяла дъска, предназначена за визуално сътрудничество. Тя предлага набор от шаблони и инструменти за планиране и решаване на проблеми и се интегрира с Lucidchart и Lucidpress. Lucidspark е подходяща както за образователни, така и за бизнес приложения.

 • Безплатен за използване
 • Платена версия: Отключва повече дъски, разширени функции и интеграция с други продукти на Lucid.
Miro

Miro е популярна онлайн бяла дъска за сътрудничество, която излиза извън рамките на основната работа с бяла дъска. Тя предоставя богат набор от инструменти за създаване на диаграми, дизайнерско мислене и управление на проекти, което я прави универсален избор за преподаватели, творчески специалисти и екипи. Miro е известен с богатата си библиотека от шаблони и интеграциите с популярни приложения и услуги на трети страни, включително Slack, Jira, Trello, Google Workspace и Microsoft Teams.

 • Безплатен за използване: До три дъски за редактиране
 • Платена версия: Отключва неограничен брой табла, разширени интеграции и достъп до още по-голяма библиотека с шаблони.
Pear Deck

Pear Deck е интерактивна платформа за презентации, специално разработена за преподаватели. Тя се се интегрира с Google Slides, което позволява безпроблемна интеграция с Google Workspace for Education, Google Drive и Google Classroom. Pear Deck позволява на учителите да създават интересни, ангажиращи и интерактивни уроци, които насърчават участието на учениците и обратната връзка в реално време.

 • Безплатна за използване
 • Платена версия: Предоставя по-разширени интерактивни функции и функции за оценяване, включително информация за учениците и анализи.

Преглед на приложенията вижте във видеото (на английски език):

Как да мигрирате с лекота към тях, без да загубите вече създадените бордове

Мигрирането от Google Jamboard към алтернативни платформи, без да губите съществуващите си табла, може да бъде предизвикателно, но със сигурност ще се справите. Ето стъпките, които можете да следвате, за да осигурите плавен преход:

 1. Изтеглете файловете си от Google Jamboard
 2. Изберете алтернативна платформа
 3. Създаване на нови табла в алтернативната платформа
 4. Качване или импортиране на съществуващи табла
 5. Поканете сътрудници
 6. Архивиране на Google Jamboard
Полезни ресурси на английски език, предоставени от Google за миграцията, разгледайте в презентацията: линк към ресурсите.

От съществено значение е да вземете предвид фактори като лекота на използване, функции за съвместна работа, съвместимост с вашите устройства и системи, както и всички свързани разходи. Освен това някои платформи може да предлагат безплатни версии с ограничени функции, докато други предоставят по-всеобхватни опции чрез платени абонаменти. Учителите и учениците трябва да проучат тези алтернативи, за да намерят тази, която най-добре отговаря на техните специфични образователни нужди и предпочитания. 

В обобщение, въпреки че преустановяването на използването на Google Jamboard може първоначално да създаде предизвикателства за учителите и учениците, то също така предоставя възможност на образователния сектор да проучи нови и потенциално по-стабилни инструменти за дигитално сътрудничество. Адаптацията и съсредоточаването върху педагогическите цели ще бъдат от ключово значение за осигуряване на плавен преход и продължаване на ефективното преподаване и учене.

LEAVE A REPLY