На 12 април 2019 г. пловдивската езикова гимназия “Иван Вазов” официално представи проекта 1:1 за учене навсякъде и по всяко време. За първи път в България паралелка с 26 ученика влиза в час само с преносим компютър – Chromebook, създаден за училища. Специален гост за старта на единственото по рода си начинание у нас беше министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. “Дигиталните технологии са един от шансовете да променим методите и да направим обучението по-интересно”, оцени той.

Събитието предизвика обществен интерес и беше отразено от национални медии:

БНТ: Цяла паралелка от пловдивската ЕГ “Иван Вазов” ще учи с Chromebook

Нова телевизия: УЧИЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО: Дигиталното образование – без учебници и извън класната стая

ЕГ “Иван Вазов”, подкрепена от Община “Пловдив”, успя да трансформира целия учебен процес и това не е последното събитие, свързано с училището, за което ще се говори.

Център за творческо обучение има шанса да работи с гимназията от първите стъпки към осъвременяването на нейната работа. Споделяме какво и как постигнахме заедно, както и повече за смисленото внедряване на образователни технологии по модела 1:1.

История

Център за творческо обучение започна сътрудничеството си с ЕГ “Иван Вазов” в Пловдив преди три години като през целия период учителите от гимназията щедро споделяха опита си с колеги от други училища. Те бяха презентатори на семинарите “Инструменти за привлекателно образование” и “Смислено внедряване на технологии”, посветени на световните тенденции в областта на образователни технологии, още през 2016 и 2017 г..

Още през декември 2018 г. ЕГ “Иван Вазов” задвижи напълно трансформирния учебен процес като “Училище на бъдещето” и проектът 1:1 в партньорство с Acer България. Както отбелязахме по-горе, това означава, че всеки ученик в пилотната паралелка работи с облачно устройство Chromebook, предназначено за учене. Освен от споменатата световна технологична компания, упоритата ни съвместна работа беше подкрепена от Община “Пловдив”, както и от Google за образованието, Фондация “Америка за България” и архитект Галина Славова, специализирана в проектирането на учебна среда.

Учителите от ЕГ “Иван Вазов” преминаха успешно обученията “Училище в облака”, създадоха вътрешен правилник за използване на G suite, осигуриха електронен профил на всеки ученик и 23-ма от тях се сертифицираха по програмите Google Certified Educator. Стигнахме далеч, защото работихме заедно, а дейността ни привлече нови партньори и съмишленици.

Към днешна дата в ЕГ “Иван Вазов” учат 1195 ученици и преподават 85 учители. Училището работи в две сгради и управлява общежитие. 60 учители разполагат с персонален преносим компютър. В Google G suite на училището @egiv-plovdiv.bg има 1289 активни Google профила.

Повече за модела 1:1

1:1 (едно към едно) е модел на работа и учене, при който всеки ученик и учител имат свое електронно устройство и свързан към него персонален профил (акаунт). Моделът предполага използване на технологиите, като ресурс и платформа, а не като самоцел.

1:1 се прилага в десетки държави, като най-добрите примери са от САЩ, Великобритания, Белгия, Холандия, Люксембург и Скандинавието. При модела 1:1 най-важен е учителският екип и организацията на работа. Показател за работещ модел е когато учениците и учителите използват устройствата си свободно и без инструкция във всеки учебен час и във всяка класна стая. Би трябвало устройствата да бъдат лични и да се носят вкъщи, свързаните към тях електронни профили (name@school.bg ) да бъдат единния достъп до учебни ресурси и защитено общуване с учители и съученици.

Общата цел на модела 1:1 е развиване на умения за 21 век и отхвърляне на от статуквото, при което съдържанието е фиксирано, учителят е предавател, а учениците – безмълвни приемници.

От началото на 2019 г. 26 ученици от 8ж клас (паралелка с интензивно изучаване на френски език) и техните учители постепенно спират да носят учебници и тетрадки и започват да създават сами учебното си съдържанието. Учебните часове се сливат в общи проекти.

Една от най-успешните програми за смислено внедряване на образователни технологии, променящи учебния процес е Google Certified Educator Level 1&2. Програмата обхваща теоретична и практическа подготовка и завършва с полагане на изпити за ниво 1 и 2.

Леки раници и лекота на урока. Освен че е удобно и издръжливо, преносимото устройство осигурява творческа свобода за изява на учениците. Подпомага екипната работа, докато ученици и учители заедно търсят знания и извън рамките на учебника.

***

Елена Вързилова, сертифициран учител от ЕГ “Иван Вазов”: Нашата цел е да не се превръщаме в консуматори на готово учебно съдържание, ние искаме да създаваме такова. Така се подбират материалите и задачите, така е организиран урока, че посредством дейности се развиват умения.

Не се налага безкрайно да ровим в тетрадки, учебници, помагала, граматики, справочници… Ученето по този метод с устройствата е много по-ефективно и лесно, защото когато търсим нещо много дълго време ние се отказваме.
Начинът, по който се работи с тях, предразполага класа към повече идеи и много повече развитие.

Резултатите от тестовете пристигат бързо, а домашните не се забравят лесно, благодарение на напомнянията в електронния календар, попълван от учителите.

Според мен ще е хубаво в бъдеще навсякъде в България да се работи така!

 

Кристиян, който активно спортува и често отсъства, вече успява да бъде в крак със съучениците си и от разстояние, благодарение на своето преносимо устройство.

Според класната ръководителка госпожа Стефанова, този начин на работа позволява на учителя да планира съдържание, краткосрочни и дългосрочни цели, както и да ангажира и родителя като наблюдател. “Това е начин да се вкара онзи позабравен възрожденски дух на съзнателното търсене на знания в училище”.

Сега е съвсем различно!