Тази година образователните технологии на Google продължават да подпомагат успехите в българските училища. Чрез партньорството си с Център за творческо обучение технологичният гигант има по-пряк достъп с учителите и им предоставя свобода да осъществяват образователната си трансформация качествено. Технологичните средства, повишаването на квалификацията и дигитализацията на учебния и административния процес в училище са само средства, чрез които учителите демонстрират усилията и мотивацията си за по-добро образование на българските ученици.

На картата, изобразена като заглавна снимка, можете да видите отбелязани в жълто всички училища, предприели дигитализация на образованието чрез облачни технологии. В синьо, от друга страна, са училищата, които са пристъпили една крачка напред към проектно базираното обучение, обучавайки се по модела 1:1 (устройство за всеки ученик). Без тези училищни екипи промяната би била невъзможна.

Представяме ви част от най-ключовите успехи и моменти през 2022 г. в образователната трансформация:

Образователни събития

Директорът на Google Workspace за образованието в Централна и Източна Европа – Уилям Флорънс и ръководителят “Образование” в Централна и Източна Европа – Павел Червони посетиха страната ни и успяха да се срещнат с три от Google референтните училища. По време на престоя си в страната те дадоха ясна заявка, че Google ще продължи да инвестира и подкрепя образованието в България

Проведе се националната конференция “Социално и емоционално образование, технологии и проектно базирано учене – цялостен училищен подход” в Пловдив, организирана от Център за творческо обучение. Над 250 учители и директори взеха участие. В програмата се включиха и представители на технологичните гиганти Intel и Google, които представиха своите инвестиции в образователния сектор в България.

С началото на учебната година екипът на Центъра проведе и първите по рода си две срещи на всички училища в страната, работещи по модела 1:1 (устройство за всеки ученик). В Пловдив представителите на всички тях отново се срещнаха с Павел Червони, който сподели какви са плановете на Google за България в сферата на образованието в следващите няколко години.

Сътрудничество с училищата

Още четири училища подадоха успешно своята кандидатура за Google референтно училище и вече са част от елитната група образователни институции в целия свят. С това броят на референтните училища в Централна и Източна Европа стана точно 16 – всичките единствено в България.

Моделът 1:1 (устройство за всеки ученик) вече обхваща над 10 000 ученици, като по него работят близо 500 паралелки в 100 училища, като продължава да се развива и да стартира в нови училища.


Професионално развитие по програмите на Google за образованието

Изпитите за престижните международни програми за дигитални умения на учители – Google сертифициран обучител, Ниво 1 и Ниво 2, вече са преведени на български език. От началото на година през програмите за подготовка за изпита на Център за творческо обучение са преминали над 900 учители. Това поставя страната ни на едно от първите места в Европа по брой успешно сертифицирани Google учители.

През 2023 г. предстои да бъде обявен още един Google сертифициран иноватор в страната. Това само по себе си е изключително постижение, тъй като до момента има само двама такива в България!

Своят професионален път на развитие като сертифицирани Google трейнъри са поели 27 души в страната. Тази година Център за творческо обучение за първи път реализира програма за подготовка за Certified Trainer по програмата на Google. Смеем да твърдим, че програмата има 100% успех, защото всеки подал кандидатура е успешно сертифициран трейнър.

Благодарение на всички трейнъри се проведоха обучения по различни теми свързани с използването на облачната технология за над 4000 учители от 250 училища и детски градини.

Google Workspace за образованието

Google и Министерството на образованието и науката подписаха меморандум за разбирателство. По силата на този меморандум МОН получава безплатно облачната технология на Google за всички учители и ученици в страната. С профилите в edu.mon.bg можете да достъпите всички приложения от платформата Google Workspace за образованието напълно безплатно.

Екипът на Център за творческо обучение споделя опита, че платформата Google Workspace за образованието се използва най-пълноценно на собствения домейн на образователните институции, като в България над 500 училища тръгнаха по този път, а детските градини са над 160.

Голяма част от тези дейности се реализират в сътрудничество с редица общини, сред които Пловдив, Русе, Хасково, Варна, Севлиево, Казанлък, Ловеч, Садово, Родопи, Марица.

На снимката: Пътят на образователна трансформация на ОУ „Христо Ботев“, гр. Ахелой

Какво предстои за 2023 г.?

➜ С директната подкрепа на Google предстои сертифицирането на още 1000 учители.
➜ Подкрепа за училищните екипи за по-добро използване и управление на Chromebook устройствата; Google продължават да развиват операционната система, като вече анонсираха и новия курс “Chromebook за учители”;
➜ Мащабно изследване на влиянието на модела 1:1 (устройство за всеки ученик) върху образованието и резултатите от работата по него.

Следете актуалните новини за образователната трансформация на българските училища в блога ни classroomtech.bg и във Фейсбук страницата: facebook.com/centerforcreativetraining.

LEAVE A REPLY