Повече от 75% от училищата в Община Поморие вече работят с облачната платформа Google Workspace за образованието. Така черноморският град вече е сред първенците по дигитализация на училищата си у нас, с 9 от 12 учебни заведения, които използват иновативната система. Проектите са реализирани съвместно с Център за творческо обучение, който е единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България. Екипът на Центъра си партнира с множество български общини и училища, включително в София, Варна, Пловдив и редица по-малки градове, подкрепяйки тяхната дигитална трансформация.

„Дигитализацията на образованието се налага като все по-важен приоритет през последните години. Тя увеличи още повече своето значение с наложените през отминалата и тази година ограничения за присъствено обучение. На този фон е радващо, че учебните заведения в Община Поморие инвестират с такъв ентусиазъм в бъдещето на своите деца и модернизирането на учебната база.“ – заяви Силвия Дечева, експерт бизнес развитие от Центъра за творческо обучение.

В края на миналата учебна година Център за творческо обучение и Община Поморие подписаха меморандум за съвместна работа с цел дигитална трансформация на предучилищното и училищното образование, подготовка на училищата за покриване на международни стандарти в сферата на дигитализацията, както и за сертифициране дигиталните умения на учителите.

Предстои организирането на обучения за администратори и учители от всички училища, които са въвели облачната платформа. Обученията ще се проведат в ОУ “Христо Ботев” в Ахелой, което през последните години инвестира активно в своята модернизация и има изграден център за т. нар. STEM умения (Science, Technology, Engineering and Mathematics – наука, технологии, инженерство и математика). Екипът на учебното заведение ще сподели и ценно ноухау с представители на останалите училища от региона.

LEAVE A REPLY